Reabilitarea orală complexă

Reabilitarea orală complexă

După o experiență clinică de peste 25 de ani în domeniul chirurgiei orale și maxilofaciale, am observat în repetate rânduri, aproape zilnic de mai multe ori, cum sănătatea personală și tratarea afecțiunilor oro-dentare nu reprezintă o prioritate pentru cei ce devin pacienți, fie datorită urgențelor cotidiene de altă natură, fie datorită comunicării deficitare cu personalul medical, dar și educației, mass-mediei, care nu pun accent pe aceste probleme.
Din punct de vedere medical , ne confruntăm zilnic cu consecințele acestui tip de patologie, care evoluează constant spre agravare progresivă în lipsa tratamentului adecvat.
Consecințele de ordin medical și social sunt complexe și pot afecta progresiv sănătatea începând cu igiena orală, afecțiuni ale aparatului dento-maxilar, afecțiuni digestive consecutive pierderii dinților și masticației ineficiente, tulburări de nutriție, boala de focar, endocardite bacteriene cu punct de plecare odontogen, infecții ale țesuturilor moi perimaxilare. Tulburările fizionomice consecutive au impact social asupra vieții pacientului, în relație cu colegii , partenerii de viață și de muncă, în relația personală și cu societatea.
Prezentarea la medic este rareori preventivă și este cel mai frecvent datorită unei dureri, sau mai grav, datorită unei tumefacții alarmante, cu alterarea stării generale, care trimit pacientul la medic în formă de urgență.
Din păcate, pacienții sunt foarte fericiți că au parte de suprimarea durerii și nu urmează tratamentul necesar până la capăt, fără a ține cont de faptul că durerea pe are o au nu este izolată, ci apare ca o etapă în evoluția unui proces mai complex și îndelungat care duce la boli grave.
Este rolul medicului de a face un inventar complet al leziunilor în cadrul unui diagnostic complet și complex și de a descrie pacientului posibilitățile de tratament și consecințele evoluției în lipsa tratamentului.
În prezent, stomatologia și chirurgia orală au progresat foarte mult din punct de vedere tehnic, iar tratamentul afecțiunilor oro-dentare și dento-maxilare devine o prioritate de care fiecare dintre noi trebuie să fim conștienți.
Pacienții trebuie să afle că există modalități de tratament pentru o multitudine de probleme, dar este esențial ca tratamentul să fie început precoce, să se adreseze pe cât posibil tuturor problemelor. Rezultatele bune obținute, trebuie menținute în timp prin controale medicale periodice, măsuri de igienă și nutriție adecvate și tratarea altor afecțiuni generale ale organismului (precum diabetul) pentru a nu agrava situația prezentă și pentru a obține o calitate optimă a vieții pe termen cât mai lung posibil.
Stressul, igiena orală deficitară sau absentă, fumatul, alimentația cariogenă, medicamentele pentru alte boli asociate de care suferă unii pacienți, poluanții și factorii nocivi din mediu, constituie tot atâtea cauze ale perturbării unei stări de sănătate ce stă într-un echilibru uneori fragil. Orice modificare în acest sistem complex poate avea răsunet asupra întregului organism.
Conștientizarea problemelor, înțelegerea mecanismelor bolii și adoptarea unui plan de tratament care să ducă la reabilitarea orală completă, inclusiv un program de menținere a rezultatelor dobândite, poate să se dovedească a fi o soluție redutabilă pentru toți cei care sunt preocupați de starea lor de sănătate și care își doresc o viață sănătoasă însoțită un zâmbet frumos, armonios și fericit.

Contact

Numele

Adresa de email

Telefon

Pacientul poate fi contactat:
OricareDimineațaPrânzDupă masăSeara

Zile preferate pentru programare:
OricareLuniMarțiMiercuriJoiVineri

Ore preferate
OricareDimineațaPrânzDupă masa

Str. Almasului 5, ap 21
Cluj-Napoca
Email: office@dentoralmax.ro
Telefon: 0740 14 98 15