Cariile dentare și omul de succes este tema blocului de astăzi. Indiferent cât de grăbit sau de ocupat poate fi, omul de succes nu își neglijează zâmbetul. Experiența a demonstrat că leziunile dentare, cariile, nu evoluează spontan spre vindecare. Ignorarea leziunilor carioase și a gingivitelor permite evoluția lor ascendentă și duce în timp spre pierderea dinților. Omul de succes știe că neglijența, sau ierarhizarea greșită a priorităților, îl costă dureri infernale, exact când are mai puțin nevoie de așa ceva. Excluderea stomatologului de pe lista de priorități costă efectiv bani, timp pierdut, oportunități ratate. Se știe că sănătatea neglijată se decompensează în cele mai nepotrivite momente.
Este nerealist să presupunem că dinții sunt doar un accesoriu estetic, necesari doar pentru zâmbet. Ei sunt de fapt și o componentă funcțională importantă, parte integrantă a aparatului digestiv. Lipsa dinților aduce grave prejudicii digestiei și predispune celelalte organe digestive la afecțiuni multiple. În aceste cazuri, medicamentele nu tratează cauza, ci doar simptomele. În unele cazuri durerile gastrice se ameliorează sub tratament. Totuși, dinții netratați vor furniza în continuare tubului digestiv alimente insuficient prelucrate mecanic și contaminate cu microbii din carii.
Cariile dentare și complicațiile la distanță
Gastrite, ulcer gastric, dispepsii, sindroame de malabsorbție și alte boli grave apar, în mod frecvent, datorită faptului că alimentele ajung în stomac prelucrate mecanic insuficient, din lipsa unităților dentare masticatorii.
Am menționat și cu alte ocazii legătura dintre prelucrarea mecanică a alimentelor prin masticație și funcționalitatea tubului digestiv.
Lucrurile sunt cunoscute și discutate amplu, de diverși specialiști, din toate perspectivele. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor cad în capcana amânării nesfârșite și nu ajung la stomatolog dacă nu au dureri.
Oamenii de succes, au o cu totul altă abordare. Din experiență am observat oamenii de succes planifică lucrurile la nivelul unui orizont mai larg. Ei au o bună înțelegere a fenomenului și mențin în mod activ o bună stare de sănătate, inclusiv dentară. Sunt absolut conștienți că nu pot rezolva eficient problemele ce necesită efortul și munca lor în lipsa sănătății propriei persoane. În felul acesta ei se prezintă la medicul stomatolog în mod planificat, periodic. Eventualele leziuni descoperite cu această ocazie sunt de obicei minore și se tratează rapid și fără efort.
Eroziunile, albirile dentare, fațetele
Dușmanul „binelui” – e „mai binele”. Uneori oamenii (inclusiv unii dintre cei de succes) sunt tentați să amelioreze defecte minore. O pată de cafea, obiceiul de a bea ceai frecvent, pot fi contracarate cu una sau mai multe ședințe de albiri dentare. Uneori albirile dentare sunt perfect sigure, dar alteori pot fi intempestive. Substanțele de albire dentară (de obicei peroxizii) pot exfolia uneori o porțiune din smalțul dentar. Rezultatul: începe să transpară dentina din profunzime, de culoare… gălbuie. Dacă se insistă pe aceeași cale, se ajunge la carii de colet, fațete dentare, la carii secundare între fațetele vestibulare și dinte. Problemele se amplifică, iar în final sunt necesare tratamente stomatologice ample, ce includ protetica dentară. Uneori punctul de pornire nu necesită decât o curățare profesională și utilizarea unei paste de dinți mai abrazive. Soluțiile simple sunt de cele mai multe ori cele mai eficiente. Soluțiile intempestive, duc de obicei la necesități mai ample de intervenție specializată.
Când „mai mult” e „prea mult”
Nu degeaba se străduie medicii stomatologi și tehnicienii dentari să compună culori multiple în ceramică pentru a reda aspectul dinților naturali. Chiar dacă moda „la Hollywood” este cea a dinților excesivi de albi, tot culoarea naturală este cea mai apropiată de ființa umană. Iar măiestria stomatologică maximă este exact la fel cu a chirurgilor plasticieni.
Cei mai buni chirurgi plasticieni și cei mai buni stomatologi sunt cei a căror muncă nu se vede. Deloc. Sau cât mai puțin posibil. Dinții strident de albi sau intervențiile estetice exagerate, vizibile, dau imediat senzația privitorului de artificial, de „plastic” iar oamenii de succes prezintă rareori așa ceva. Evident, nu mă refer la vedetele care fac din aceste exagerări un punct de atracție sau de controversă. Există pacienți care sunt funcționali și frumoși, dar care insistă să fie tratați după imaginea standardelor pe care și le impun propriei persoane. Mass-media abundă de transformări dramatice după intervenții de chirurgie plastică sau de lucrări protetice dentare care schimbă complet fizionomia personajelor. Ele nu fac obiectul articolului de față.
Afecțiunile dento-parodontale
Afecțiunile dento-parodontale nu se vindecă spontan. Este o realitate pe care o cunoaștem, iar agravările costă, nu numai bani, ci și suferință, dureri inutile, intense, uneori invalidante. Nimeni nu își dorește așa ceva. Ignorarea simptomelor inițiale va duce totdeauna la situații mai complicate, mai greu de tratat.
Nu este de dorit să vă concentrați asupra disimulării unei dureri de pulpită dentară (atroce) în timpul unei întâlniri importante. Nu se poate crea o bună impresie, atunci când se face o prezentare orală, sau un discurs important cu halenă fetidă, sau cu defecte de fonație datorate edentațiilor.
Vestea bună este că nu e necesar să treceți prin aceste chinuri. Nu de puține ori am întâlnit oameni minunați, care nu au avut niciodată dureri de dinți. Chiar dacă par o raritate în contextul actual, ei există și trăiesc fericiți. Zâmbesc din suflet și se ocupă de cu totul altceva decât grija mersului la farmacie după medicamente care să îi scape de dureri de dinți în miez de noapte. Ei se prezintă la stomatolog doar pentru controale periodice și igienizări profesionale și nu au experimentat niciodată conceptul de urgență stomatologică. Practic sunt în situația ideală.
O altă categorie de pacienți care nu au aproape niciodată urgențe sunt cei care au trecut printr-o reabilitare orală în antecedente și de atunci au devenit foarte riguroși cu controalele periodice la stomatolog.
Și nu! Pacienții edentați total, bimaxilar, neprotezați, nu se încadrează în această categorie.
Alegerea vă aparține!
Specialiștii DentOralMax vă restaurează nu numai zâmbetul. Ei vă transformă în oameni de succes, prin reducerea la minimum a urgențelor stomatologice neprogramate.