Ce riscăm dacă ne pierdem dinții? Mulți dintre noi au avut, din păcate, experiența unei extracții dentare. Unii au avut-o în mod repetat. Nu pare o situație care să pună imediat viața în pericol și nu lasă organismul fără un organ unic sau vital. Cu toate acestea, dinții au fost creați cu un scop precis, iar pierderea lor nu este de dorit. Aveți dinți lipsă? Mâncați fără să purtați protezele? Înseamnă că știți deja că o asemenea experiență nu e nici plăcută, nici distractivă, nici confortabilă. Ceea ce v-ar putea surprinde este faptul că lipsa dinților poate reprezenta un risc pentru sănătatea dumneavoastră. Lipsa unuia dau mai multor dinți reprezintă un risc: atât pentru sănătatea, cât și pentru calitatea vieții dumneavoastră.
Ce riscăm dacă ne pierdem dinții: pe scurt, mult mai mult decât ne dorim sau ne putem permite. În acest articol vă vom arăta care sunt riscurile pierderii dinților și cum vă ajută DentOralMax pentru păstrarea sau recuperarea funcțiilor pierdute.
Aparatul dento-maxilar – dinții și maxilarele
Deși sunt organe separate, cu vascularizație și inervație proprie, individuală, dinții funcționează ca sistem. Altfel spus: dinții sunt precum un șirag de perle sau de mărgele. Dacă scoți o singură piesă din lanț, toate se deșiră. Astfel, colierul nu mai funcționează, până nu este reparat. Dacă dispare un dinte, problema nu se reduce doar la acel dinte. Dinții din jurul celui lipsă migrează spre spațiul rămas liber și încearcă să umple breșa edentată. Dinții de lângă cel extras se înclină spre spațiul edentat. Antagoniștii, de pe cealaltă arcadă dentară, „cresc” prin agresiune și încearcă să ocupe spațiul creat prin extracție. Este un proces lent, continuu, care se desfășoară constant. Procesul se încheie doar cu protezarea corectă, sau pierderea progresivă a tot mai multor dinți și unități masticatorii.
Mecanisme ale pierderii dinților
Dispariția dinților din cavitatea orală se produce prin mai multe mecanisme. Pierderea dinților apare fie spontan: prin complicații inflamatorii, parodontopatii avansate, fie la schimbarea dinților temporari. O altă cale prin care se pot pierde dinți o reprezintă traumatismele dento-parodontale. Dinții pierduți posttraumatic prezintă particularități speciale de protezare. Cu ocazia traumatismului, aproape întotdeauna se pierd totodată și țesuturi moi și osoase adiacente dinților.
Mecanismul cel mai frecvent al pierderii dinților este, de departe, extracția dentară. Cauzele pot fi diverse, dar extracția dentară reprezintă ultimul tratament stomatologic pentru un dinte ce nu mai poate fi recuperat. Extracția dentară are indicații precise și se efectuează după tehnici bine cunoscute. În prezent tehnicile evoluează spre metode atraumatice, care să spele renumele caricatural al stomatologului antic. La DentOralMax practicăm frecvent extracția dentară fără clește. Este un mod eficient, pe care îl utilizăm, pentru a crește confortul pacientului în cadrul acestui tip de tratament.
Efecte locale ale pierderii unui dinte
La nivelul molarului de 6 ani inferior, procesul arată ca în ilustrația alăturată. Molarul de 6 ani este primul dinte definitiv care erupe în cavitatea orală. Astfel, este și cel mai expus cariei dentare, complicațiilor cariei și pierderii prin extracție. Situația ilustrată este cea mai des întâlnită, dar funcționează în principiu pentru toți dinții. Migrarea molarului superior în spațiul edentat duce la distanțarea de dinții vecini. Expunerea rădăcinilor molarului superior oferă suprafețe dentare mai vulnerabile la carie, decât cele acoperite de smalț la nivelul coroanei. Apoi apar retracții gingivale și pungi parodontale între molarul migrat și dinții vecini. La nivelul ocluziei dentare (mușcăturii), dintele migrat iese din planul de ocluzie. Dintele egresat se angrenează defectuos cu dinții arcadei dentare antagoniste (opuse) unde este prezentă edentația. Se blochează astfel mișcările normale ale mandibulei în cursul masticației. Dintele migrat este suprasolicitat și se mobilizează progresiv, până se pierde.
Efecte regionale ale pierderii unui dinte
Când dinții se pierd din cauza unei infecții, sau infecția diseminează în cursul extracției dentare, pot apare complicații. Cele mai comune sunt abcesele părților moi perimaxilare. Când infecțiile se amplifică postextracțional, pot apare complicații prin extensie (ascendentă – hemifacial, sau descendentă – spre mediastin), sau prin evoluție difuză (flegmon).
Anumite extracții dentare pot genera o comunicare oro-antrală (între cavitatea orală și sinusul maxilar). În rare cazuri, sinuzitele maxilare odontogene se pot complica în mod deosebit. De aceea la DentOralMax, tratăm cu maximă seriozitate orice extracție dentară și orice intervenție, oricât de mică. Acest mod de lucru ne ajută să prevenim și să excludem complicații nedorite de nimeni.
Migrările dentare, amintite mai sus, au răsunet nu numai asupra dinților vecini sau a ocluziei dentare. Odată cu perturbările funcției ocluzale se modifică întreg stereotipul masticator. Musculatura mobilizatoare a mandibulei este solicitată disfuncțional. După un timp apar și durerile articulației temporo-mandibulare.
Efecte generale ale pierderii dinților
Perturbarea stereotipului masticator poate începe uneori de la pierderea unui singur dinte. Apar dureri în articulația temporo-mandibulară și dureri de cap, care se amplifică în timp. Din punct de vedere al posturii, scheletul în totalitate se modifică în urma schimbărilor survenite în articulația temporo-mandibulară. Apar tensiuni musculare de lungă durată, semnalate prin dureri de cap dificil de diagnosticat. Se produc și se evidențiază modificări de formă ale coloanei vertebrale. Chiar și presiunea cu care omul se sprijină pe sol devine diferită la nivelul celor două suprafețe plantare. Paradoxal și neașteptat pentru cei ce privesc problema în mod local.
Prelucrarea mecanică insuficientă a alimentelor din lipsa unităților masticatorii generează gastrite, ulcere și sindroame de malabsorbție. Se produc modificări progresive ale masei corporale. Paradoxal, nu apar doar scăderi în greutate. Lipsa dinților poate determina o modificare a dietei, spre alimente mai ușor masticabile, care pot duce la creșterea în greutate.
Cum prevenim pierderea dinților
Păstrarea dinților sănătoși fără nici o intervenție, fără igienizare constantă, fără tratamente stomatologice, apare spontan extrem de rar. Peste 97% dintre oameni sunt afectați de caria dentară. Deci, este necesar să ne implicăm activ pentru a păstra sănătatea dinților noștri. Există cazuri rarisime, unde genetica favorabilă se conjugă cu o dietă naturală perfectă, cario-profilactică și cu o ocluzie ideală. Pentru acești 1-3% dintre fericiți, nu e nevoie decât să zâmbească. Pentru noi, ceilalți, zâmbetul vine cu măsuri de profilaxie stomatologică.
Spălatul pe dinți, efectuat corect și controalele periodice stomatologice sunt primele măsuri. Ele sunt simple, necostisitoare și extrem de eficiente în evitarea, sau amânarea pe termen lung a pierderii dinților. Tratarea problemelor stomatologice cât mai curând posibil, reprezintă o altă strategie de succes. Tratamentele afecțiunilor odontale și parodontale în mod corespunzător pot amâna pierderea dinților, uneori pentru decenii. În același timp, se împiedică extinderea leziunilor și afectarea dinților învecinați.
Cum reabilităm și reconstruim eficient pierderea dinților
Cu toate măsurile de profilaxie, uneori singura soluție de tratament pentru dinți irecuperabili este extracția dentară. Iar aici apare un aspect important: cum efectuăm extracția astfel încât să nu antrenăm și alte probleme pe lângă pierderea propriu-zisă a dintelui extras? Rezolvarea implică două paliere: extracția dentară propriu-zisă și reconstrucția protetică. Extracția dentară poate părea banală, dar efectuarea ei corectă este esențială de fiecare dată. Deși mulți o banalizează, extracția dentară este totuși un act chirurgical cu implicații multiple locale și generale. La DentOralMax aplicăm tehnici atraumatice verificate, care să asigure vindecarea rapidă, fără dureri sau complicații. Aceleași tehnici sunt cele care creează premisele unei reconstrucții protetice de calitate.
Tratamentul protetic dentar reprezintă celălalt stâlp important al reabilitării orale în cazul pierderii unuia sau mai multor dinți. Restaurarea morfologică și funcțională a dinților pierduți este obligatorie, dacă se dorește oprirea progresiei pierderii dinților. Protetica dentară de calitate dispune de tehnicile necesare pentru redobândirea tuturor funcțiilor pierdute. De la masticație la estetică, de la fonație la auto-menținere, toate pot fi redobândite și păstrate în timp.