Skip to main content

Cum prevenim tumorile maligne sau benigne în cavitatea orală este întrebarea pe care o adresează toți pacienții?

Apariția unui țesut nou în cavitatea orală nu e un motiv de sperietură maximă și de alertă de gradul zero. În același timp, nu e ceva ce poate fi trecut cu vederea. În nici un caz!

Chiar dacă nu tot ce „apare și crește” e o tumoră malignă, situația nu trebuie neglijată. Altfel există posibilitatea ca, în timp, chiar dacă debutul a fost benign, acel „ceva” neglijat, să se transforme în ceva nedorit.

Tumorile maligne

Acestea debutează în cavitatea orală sub trei forme: ulcerative,  vegetante sau nodulare, sau uneori sub formă de combinații ale acestora.

Cum prevenim tumorile maligne în cavitatea orală?

Pe înțelesul tuturor, este cazul să vă alarmați dacă în gură apare o rană, care nu doare și nu se vindecă. Dacă mai are și tendința de a crește lent, e în mod sigur timpul să fie văzută de un specialist.

La DentOralMax vă putem oferi o experiență de peste 28 de ani de chirurgie oncologică orală și maxilofacială, la nivel de clinică universitară. Examinarea în lumină fluorescentă OralID, utilizată de noi, completează celelalte examinări uzuale pentru această patologie. Astfel depistăm nu numai cancerul. Putem descoperi leziuni cu potențial de malignizare, cu mult înainte de a deveni periculoase.

Am avut ocazia să observăm și tumori benigne, care după un timp au evoluat malign. După o creștere lentă, un timp îndelungat, și-au schimbat caracterul și s-au malignizat. Au început să crească mai repede în volum, au invadat țesuturile vecine. Au început să dea adenopatii regionale și chiar metastaze la distanță. Atunci când au cuprins nervi senzitivi, au apărut dureri intense, greu de tratat. De obicei acesta era momentul prezentării la medic.

Chiar și așa, nu toate leziunile sunt tumori și nu toate tumorile sunt cancer. Și nu toate cancerele sunt incurabile.

Tumorile benigne

Majoritatea tumorilor sunt benigne, iar unele regresează spontan, dacă se îndepărtează factorii cauzali. Pentru cele ce nu regresează, prelevarea unui mic fragment și examenul microscopic pune diagnosticul de certitudine.

Cu cât tumora evoluează mai mult și crește în dimensiuni, cu atât soluțiile terapeutice sunt mai ample. Tratamentele cu rezultatele cele mai favorabile se obțin la tumorile cu dimensiuni mici.

Cum prevenim tumorile benigne în cavitatea orală?

Este absolut necesar să vă prezentați cât mai devreme pentru un consult, atunci când observați o formațiune tumorală.

În mod obișnuit, tumorile nu produc  inițial durere și există tentația de a aștepta să treacă. Vă recomandăm totuți să nu vă lăsați păcăliți de lipsa durerii și să vă examinați din timp pentru a evita complicațiile nedorite.

Nu așteptați până când tumora începe să crească mai rapid în volum, sau până apar durerile. Vă puteți scuti de o suferință inutilă, cu un control oncologic preventiv, care vă poate oferi un diagnostic precis și tratamentul corect.

Recomandarea este cu atât mai importantă pentru dumneavoastră, dacă vă aflați într-una dintre categoriile de risc pentru cancerul cavității orale. Dar despre riscuri, vom vorbi mai pe larg într-una din postările viitoare.

Și atunci, după toate cele de mai sus, răspunsul la întrebarea, cum prevenim tumorile în cavitatea orală, este:

  1. Mențineți o igienă orală cât mai corect posibil
  2. Tratați problemele stomatologice imediat cum apar, pentru a nu avea iritații cronice ale țesuturilor.
  3. Asanați și suprimați focarele de infecții dentare
  4. Practicați un stil de viață sănătos: de la alimentație, până la muncă, de la mișcarea zilnică până la odihna adecvată.
  5. Renunțați la fumat
  6. Control oncologic preventiv, oricând apar leziuni suspecte și o dată pe an după vârsta de 45 de ani
  7. Control oncologic preventiv o dată la 6 luni după 40 de ani, dacă sunteți fumător.
  8. Renunțați la obiceiul de a roade obrazul, buza sau diferite obiecte (creioane, scobitori, etc.) în cazul stress-ului

Cum prevenim tumorile în cavitatea orala

…și nu uitați: să fiți sănătoși, fericiți și să aveți o zi bună!… în fiecare zi.

Leave a Reply