Skip to main content

Cum protejăm implanturile dentare este tema cel mai des discutată cu pacienții noștri. Am ajuns să zâmbim cu toți dinții, după încheierea unui tratament cu implanturi dentare. Ne place foarte mult acest zâmbet. Investiția a fost apreciabilă. Următoarea întrebare firească ar fi: cum prelungesc viața implanturilor mele dentare? Cum le îngrijesc pentru a le utiliza cât mai mult?

Există câteva metode eficiente de a prelungi durata de funcționare a implanturilor dentare. Vi le vom prezenta în articolul ce urmează.

Restaurarea formei și funcțiilor aparatului masticator se face cu efort, atât din partea medicului, cât și a pacientului. Este firesc să se dorească menținerea un timp cât mai îndelungat a rezultatelor favorabile. Conștientizarea de către pacient a câtorva idei simple poate constitui diferența dintre succesul pe termen lung și eșecul terapeutic.

Dinții, dar în special implanturile dentare, seamănă cumva cu un automobil. Dacă nu ai grijă de câteva elemente de mentenanță, constant și din timp, mașina te va lăsa în drum. În cazul dinților sau implanturilor – te vor părăsi. De aceea este ușor, dar important, ca unele gesturi să fie însușite corect și să devină automatisme de bună calitate. Succesul și durata de viață a restaurărilor protetice pe implanturi depinde foarte mult de bunele practici, urmărite permanent.

O igienă dentară mai bună

Cum protejăm implanturile dentare în modul cel mai simplu?

Se știe că cea mai importantă cauză de eșec a implanturilor dentare este lipsa unei igiene adecvate și constant aplicate. Practicienii experimentați știu că igiena orală la pacienții cu implanturi dentare este extrem de importantă. Atât de importantă încât consideră că singura contraindicație absolută pentru implanturile dentare este lipsa motivației pacientului de a o întreține. Câteva minute dedicate zilnic unei tehnici corecte de igienizare previn instalarea unor complicații foarte greu de remediat.

Placa bacteriană se acumulează continuu, atât în jurul dinților, cât și al lucrărilor protetice.  Doar igiena orală riguroasă poate combate eficient bacteriile ce se dezvoltă în biofilmul depus pe dinți.

Periajul dentar, corect din punct de vedere tehnic, trebuie efectuat de două ori pe zi, cu o periuță moale, dar „insistentă”, cu timp suplimentar în zonele mai greu accesibile. Nu presiunea intensă, nici periuțele dure nu aduc eficiența periajului. Minuțiozitatea și constanța în aplicarea tehnicii după fiecare masă aduc succesul pe termen lung.

Așa cum am explicat și în alt articol periajul dentar este bine să fie completat de utilizarea eficientă a unui dus bucal, pentru a avea acces la toate suprafețele dentare sau protetice expuse acumulării de placă bacteriană.

Astfel poate fi prevenită inflamația cronică, gingivita, periimplantita, osteoliza și în final pierderea implanturilor dentare.

Dacă ai simptome, nu aștepta. Caută ajutor

Cum protejăm implanturile dentare dacă au apărut, deja, simptome?

Există diferențe și asemănări între dinți si implanturile dentare. Asemănător e faptul că și implanturile și rădăcinile dinților pot susține coroane dentare, care își pot îndeplini funcțiile în condiții aproape identice. Atât coroanele dentare naturale, cât și cele protetice pot acumula placă bacteriană, tartru și pot întreține procese inflamatorii parodontale. Dinții naturali pot suferi de parodontite marginale (ca în reclama la Parodontax…). Tot așa, și dinții pe implanturi pot suferi de periimplantite, infecții ale gingiei și osului din jurul implanturilor. Rezultatul este de această dată pierderea implanturilor, cu tot cu protetica susținută de ele.

Diferențele sunt evidente, dar pot fi surprinzătoare, datorită integrării funcționale perfecte a proteticii pe implanturi. Asta înseamnă că oricât de mult ar semăna, implanturile nu sunt dinți! Implanturile sunt niște „șuruburi” din titan, care nu dor, nu semnalează organismului problemele, decât atunci când e prea târziu. Durerea periimplantară survine de obicei atunci când retracția osoasă periimplantară este foarte avansată și abcesele parodontale nu se evacuează eficient. Durerea periimplantară apare și împreună cu mobilitatea implanturilor, moment în care singurul tratament este explantarea și găsirea altor soluții reconstructive.

Nu înseamnă că implanturile sunt „rele”. Dimpotrivă! Implanturile reprezintă o soluție protetică excelentă cu condiția să fie corect utilizate. Ce e important să se știe este că implanturile nu au „senzori” pentru a avertiza când ceva nu merge bine.

E important să vă prezentați la medic la primele simptome, când există tratamente și implanturile pot fi salvate. Nu este normal să aveți sângerări gingivale, sau gingii inflamate în jurul implanturilor. Nu e cazul să așteptați ca lucrurile să se amelioreze de la sine. Nu amânați prezentarea la medic dacă vă doare vreun dinte, chiar dacă nu e aproape de un implant. Gingivita apărută în cavitatea orală se poate extinde și la protetica pe implanturi, Nu e cazul să o ignorați.

Dispensarizare riguroasă

Așa cum un automobil de care nu ai grijă te lasă în drum, te poți aștepta ca o lucrare protetică pe implanturi să dezvolte probleme dacă este neglijată. Problemele pot fi și mai mari dacă este vorba de o lucrare protetică complexă.

Automobilului îi trebuie schimbate cauciucurile în funcție de sezon și sunt necesare revizii periodice ca să funcționeze optim. La fel trebuie privită și mentenanța unui sistem protetic pe implanturi. În fond, este vorba de mecanică fină la interfața cu biologia.

Recomandabil este ca intervalele dintre controalele periodice să nu depășească 6 luni. În timpul acestor vizite se evaluează și se ameliorează eficiența tehnicilor de igienizare. Insistăm asupra igienei orale, deoarece ea este cheia succesului proteticii pe implanturi. Periodic se practică igienizarea profesională a lucrării protetice, inclusiv în zonele greu accesibile.

Un element important în cadrul consultațiilor periodice este evaluarea fiecărui implant în parte, clinic la 6 luni și radiologic la un an sa ori de câte ori e nevoie. În acest mod pot fi descoperite precoce probleme care mai târziu ar deveni imposibil de tratat. Tot astfel, longevitatea lucrării protetice este crescută foarte mult.

Cum protejăm implanturile dentare de fumat

Cum protejăm implanturile dentare în cazul fumătorilor?

Am văzut în experiența mea de chirurg maxilo-facial 30 de ani de cazuri, care au ca element comun fumatul. De la triste, la dramatice. De la cancere inoperabile, la lupte câștigate miraculos prin eforturi uriașe.

Nu încetez să fiu uimit cât de mulți oameni sunt dispuși să investească truda vieții lor în otrăvirea sistematică a aerului pe care îl respiră. Atât ei cât și cei din jurul lor. Dar despre asta voi scrie probabil într-un articol separat.

Ce este necesar de știut aici, este faptul că nicotina inhalată prin fumat produce vasoconstricție. Adică reduce diametrul vaselor sanguine, al conductelor care aduc oxigen, nutrienți și „cărămizi de (re)construcție, în țesuturi. Asta înseamnă vasoconstricție inclusiv la nivelul osului din jurul implanturilor. Nu e o întâmplare faptul că rata de insucces a implanturilor dentare este de 5 ori mai mare la fumători decât la pacienții nefumători. Dacă vreți să măriți șansele de succes ale implanturilor, dacă doriți să prelungiți durata de viață a lucrărilor protetice, renunțați la fumat! De preferință, cu cel puțin 6 luni înaintea inserției implanturilor, dar e benefic pentru sănătate să vă lăsați de fumat în orice moment.

Cum protejăm implanturile dentare la parafuncții  

Cum protejăm implanturile dentare la parafuncții?

Este cunoscută observația lui Charles Darwin că „funcția creează organul”. Am putea spune și că „dacă nu îl creează, măcar îl întreține”. Este valabil și pentru oasele maxilare, dinți și stabilitatea implanturilor dentare în cavitatea orală. Atâta vreme cât structurile tisulare și lucrările protetice sunt supuse la forțe funcționale, ele prosperă și organismul odată cu ele. Atunci când aparatul dento-maxilar, propriu, sau protetic, este suprasolicitat, apar puncte de stress maxim, unele structuri încep să se decompenseze, țesuturile cedează. Din acest moment, lucrurile evoluează negativ, într-un ritm tot mai accelerat. Structurile restante, mai puține numeric, au de efectuat aceeași funcție. În aceste condiții pierderile sunt tot mai rapide, până se iau măsuri, sau până la boli avansate, greu de tratat.

Funcțiile excesive (cum ar fi utilizarea frecventă a banalei gume de mestecat) sau apetența pentru alimente predominant dure, greu de masticat, nu poate rămâne fără urmări.

O variantă mai complexă de ocluzie traumatică o reprezintă parafuncțiile. Bruxismul – scrâșnirea dinților, frecvent nocturnă și inconștientă, poate duce la uzura accelerată a dinților și lucrărilor protetice. De asemenea, ocluzia traumatică reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale pierderii implanturilor dentare, după ce au fost protezate. Un remediu simplu poate fi uneori: reechilibrarea ocluzală, sau purtarea unei gutiere în timpul somnului. Alteori tratamentul este mai complex, dar necesar. În lipsa tratamentului, se transmit forțe excesive asupra implantului, care se transmit direct osului adiacent. Forțele excesive produc liza osului din jurul implantului, care se mobilizează și se pierde.

Caută un practician cu experiență

În zilele noastre, experiența acumulată de implantologie se întinde pe mai mult de jumătate de secol. Comunicările și articolele științifice, cursurile dedicate și colaborarea medicală cresc permanent nivelul de performanță. Tehnicile evoluează constant și permit accesul tot mai multor practicieni la rezolvări care erau până nu de mult în afara posibilităților terapeutice sau science-fiction.

Cu toate acestea, nu orice medic poate rezolva orice caz. Dacă problema este simplă, rezolvarea este la fel. Cazurile complexe sunt cele care pot prezenta provocări deosebite, cu valențe multiple. Există cazuri simple, unde un implant poate fi inserat fără probleme de către un medic începător. Există și cazuri complexe, cu edentații extinse sau totale, cu atrofii osoase maxilare, cu multiple boli, tratate sau nu, unde problemele nu se adună, ci se înmulțesc.

Ținând cont de recomandările noastre la protejarea implanturilor dentare, comparația cu alte domenii poate fi destul de simplă. Imaginați-vă că ar trebui să fiți pasager într-o mașină de curse. Ați prefera să fiți condus de un pilot începător, sau unul care are mii de curse la activ. Dar dacă din numărul mare de curse ale pilotului, ar fi și câteva zeci, sau sute pe circuitul pe care urmează să îl parcurgeți? Situația ar fi alta.

Nu spun aici că șoferii începători nu ar trebui să existe. Toți am fost începători. Dar așa cum bine știți, nu ne avântăm niciunul din primele zile ca șoferi pe autostradă, cu viteze absurde.

Nu văd de ce cu implanturile dentare ar fi altfel. Chiar dacă sunt cabinete care prezintă „oferte de nerefuzat”, este bine să vă asigurați că intervențiile sunt realizate de un practician cu experiență. În acest fel vă puteți convinge că vor fi utilizate materiale de calitate și cele mai bune tehnici. Orice altceva l-ar împiedica să ajungă să aibă experiență. Ar câștiga probabil experiență în alt domeniu.

La DentOralMax obiectivele de calitate pe care ni le propunem sunt înalte. Astfel reușim constant să asigurăm succesul lucrărilor protetice, în procent mare și pe termen lung.