„Dar o să mă doară?…” – este probabil cea mai frecventă întrebare pe care pacienții o pun medicului stomatolog. O foarte mare parte a fricii de stomatologie se datorează fricii de durere.
În ordinea frecvenței întrebărilor, următoarele sunt: „Dar o să pot mânca” – mai frecvent la pacienții de sex masculin și „Dar o să pot vorbi?” – mai frecvent la pacientele de sex feminin. Nu e o invenție misogină. E vorba de statistică pură, care reflectă nevoile crescute, reale, de comunicare ale pacientelor. Apoi urmează întrebări legate de prețul tratamentelor și abia la sfârșit întrebări legate de detaliile tehnice.
La final, apar întrebările legate de evoluția postoperatorie, sau post-terapeutică. Unii pacienți doresc să știe totul în detaliu. Alții preferă să afle elementele de principiu și să se documenteze pe parcurs. Pentru fiecare, cantitatea de informații este diferită. Dar, cu cât știu mai bine situația prezentă, soluțiile terapeutice și scopul lor, cu atât mai rapid renunță la frici.
Strategii și vise împotriva fricii excesive
Am avut multă vreme fantezia de a consuma un timp consistent, pentru a demonta anxietățile preoperatorii ale pacienților. Din păcate, idei de tipul: „nu îți fie frică!” sau „nu ai motive să îți fie frică!”, sau altele asemănătoare nu funcționează aproape deloc. Am constatat că atenția excesivă acordată acestui aspect tinde să amplifice senzațiile neplăcute. Uneori până la panică. Este absurd și păgubos să epuizezi sistematic toate argumentele logice, pacientul să se convingă rațional de lipsa motivelor de frică, iar concluzia finală să fie tot …„Dar mi-e frică…”. Mai ales la copii, din această stare nici un argument rațional nu va mai funcționa. Singura soluție este… să nu ajungem în situația respectivă de panică.
Experiențele stomatologice anterioare nereușite, pot declanșa senzații neplăcute, înainte de orice tratament. Uneori apar reacții emoționale intense, cu fenomene vegetative, încă de la intrarea în cabinet.
Și atunci ce funcționează? Cum funcționează? Vom vedea în cele ce urmează…
Ce se poate întâmpla intraoperator și imediat după chirurgia orală?
Intervențiile de stomatologie și chirurgie orală sunt nedureroase. Ele se efectuează sub anestezie loco-regională. Chiar și cele pentru inserția implanturilor dentare. Disconfortul postoperator poate fi ținut sub control prin medicație adecvată.
Medicația antialgică prescrisă postoperator va ține sub control eventualele senzații neplăcute. Dacă apare totuși disconfort postoperator, chiar și după medicație, medicul vă va oferi indicațiile adecvate. Necesarul de medicație este diferit pentru fiecare pacient. Există pentru fiecare metode adecvate de control al durerii. Medicamentele antialgice corect administrate, conform prescripției medicale, asigură un disconfort postoperator minim, absolut neglijabil. Administrate haotic, după indicațiile vecinilor din bloc, sau în plină criză dureroasă, medicamentele au o eficiență redusă. De aceea ne asigurăm că pacienții au înțeles: ce medicamente, cum, cât și când să își administreze. În majoritatea cazurilor, aceste minime măsuri sunt absolut suficiente pentru o evoluție postoperatorie nedureroasă.
Ce se poate întâmpla în zilele de după chirurgia orală
Postoperator pot apărea mici hemoragii locale. Acestea sunt normale în primele 24 de ore postoperator și sunt de obicei în cantități foarte mici. Din cauza dizolvării sângelui în salivă, impresia este a unei hemoragii mult mai mari decât în realitate. Medicamente precum Aspirina, Ibuprofenul și evident anticoagulantele, pot amplifica aceste hemoragii. De aceea vă rugăm să discutați aceste tratamente cu medicul în faza de planificare a intervenției.
Edemul postoperator crește, timp de aproximativ 48 de ore postoperator. Poate fi ameliorat prin comprese reci, aplicate alternativ: 30 minute, cu 30 minute de pauză, în primele 24-48 de ore. Edemul scade foarte mult în următoarele două-trei zile după apogeu și dispare treptat.
În cazuri rare, cu fragilitate vasculară, pot apărea colorații violacee la nivelul obrazului. Ele se pot extinde submandibular sau chiar cervical. Regiunile afectate își schimbă treptat culoarea. După 7 – 10 zile, leziunile se estompează și dispar.
Așa DA, Așa NU…
Igiena orală este cea mai importantă în toată perioada postoperatorie. Este vital să se mențină cavitatea orală curată, evitând în același timp să deranjăm cheagurile și plăgile operatorii. Evitarea inflamației locale și a infecțiilor postoperatorii este o metodă excelentă de a evita durerile. În același timp este simplă și ușor de realizat. Necesită doar alocarea constantă a timpului necesar și atenția la detalii.
Fumatul după intervenția chirurgicală poate genera infecții, poate întârzia vindecarea și e strict contraindicat. Mult mai supărător este atunci când fumatul poate compromite implanturile dentare. Care e legătura dintre implanturi și fumat? Veți vedea în blogul de săptămâna viitoare. Pentru moment vă supun atenției doar informația statistică. Rata de insucces pentru implanturi dentare este de 5 ori mai mare la fumători comparativ cu nefumătorii. Iar insuccesul înseamnă, printre alte inconveniente și durere locală. De evitat!
Și atunci ce funcționează în eliminarea lui „Dar o să mă doară?…”
Informațiile de mai sus, aduse la cunoștința pacientului din timp, astfel încât să știe în mare etapele la care să se aștepte, reduc atât anxietatea, cât și senzațiile neplăcute. Procesarea elementelor de principiu, înainte de intervenția propriu-zisă, optimizează așteptările pacientului și îi permit să își construiască autocontrolul emoțional. Se obține o stare favorabilă actului medical în care pacientul colaborează activ. Motivația este obținerea celui mai bun efect medical posibil.
Din punctul de vedere al operatorului, cel mai dificil este până se obține prima experiență favorabilă. Prima dată când pacientul reușește să treacă peste o intervenție stomatologică sau de chirurgie orală fără durere. Atunci când pacientul cântărește retrospectiv frica, anxietatea și senzațiile reale pe care le-a avut în cursul tratamentului și când se convinge singur că s-a speriat degeaba. Conștientizarea acestui proces face mult mai ușoară sarcina de a învinge frica la următoarea etapă terapeutică.
În decurs de câteva secunde, diferența dintre expectanța anxioasă a unei dureri insuportabile și realitatea nedureroasă dezintegrează frica fără motiv.
Confortul este imediat și total. Iar următoarele ședințe de tratament devin o plăcere, în lipsa fricii care să distorsioneze dureros cele mai mici atingeri.
Mulți pacienți au respins din start, vehement, tratamentul prin implanturi dentare. După investigarea mai atentă a motivelor, majoritatea erau reticenți datorită convingerii că vor avea dureri. Cei care au ales totuși să încerce, în urma asigurărilor că tratamentul nu implică durere, s-au convins de adevăr. Ei revin la controale periodice, după tratament și afișează mereu acel zâmbet încrezător, inconfundabil. Acel zâmbet care transmite simultan: bucurie, sănătate și încredere. Atunci știm că, pentru acești pacienți, frica este ireversibil la timpul trecut.
Nu mă mai strădui să elimin direct frica inițială a pacienților. Am învățat să mă dau la o parte din calea anxietății, precum toreadorii din calea taurului furios. În schimb îmi avertizez pacienții, că după operație vor râde de cât de disproporționată a fost senzația fricii de durere, față de experiența reală intra-operatorie. Și postoperator îmi dau invariabil dreptate. De cele mai multe ori, acest moment devine unul foarte important. Este momentul când conștientizează că frica nu mai e necesară, ca mecanism de apărare. E momentul când s-au convins că într-adevăr nu vor avea dureri. Astfel apare liniștea psihică necesară pentru finalizarea cu succes a tratamentului. Unii pacienți au nevoie de câteva clipe pentru a realiza cele de mai sus. Alții se conving după două sau chiar trei etape terapeutice. Este o dovadă vie că oamenii sunt construiți unici, diferiți. Dar toți își înving mai devreme sau mai târziu frica și de aici tratamentul devine complet nedureros.
Ce mai funcționează extrem de bine? Este refocalizarea atenției, uneori cu tehnici de imagerie ghidată. Altfel spus: tehnici de relaxare asistată și hipnoză. Le-am studiat și le utilizez de mai bine de 20 de ani și pot spune că le perfecționez în permanență. Aceasta deoarece, fiecare pacient, cu particularitățile proprii, îmbogățește experiența. Iar experiența pozitivă va fi utilă următorului tratament, sau următorilor pacienți. Toate acestea reprezintă ajutoare valoroase pentru confortul tuturor, medici și pacienți. Cel mai mare beneficiu este evitarea suferinței inutile, fără obiect.
Evident că și tehnicile chirurgicale atraumatice au rolul lor foarte important. Dacă durerea ar fi reală, intensă și nu o poveste moștenită din negura istoriei, nimic nu ar funcționa.
Percepția individuală foarte variată a evenimentului terapeutic impune necesitatea abordării complexe a fiecărui caz. Nu există o rețetă unică, dar există soluții pentru fiecare.
Ce funcționează cel mai bine contra lui: „Dar o să mă doară?…”
Cel mai bine funcționează… ceva total neașteptat.
Nu! Nu (numai) canapeaua de culoare fucsia, din sala de așteptare, ci cu totul altceva.
Anume: controlul stomatologic periodic la DentOralMax și profilaxia cariei dentare.
Cine ar fi crezut că cel mai bun antidot împotriva fricii de stomatolog este… periuța dentară. Și totuși, îngrijirea consecventă a dinților asigură intervenții stomatologice minime, chiar până la vârste înaintate.
În acest mod, nu se ajunge la probleme ample stomatologice, chirurgicale, oro-dentare și la tratamente complexe, îndelungate, sau dificile.
Paradoxal, cei care au cea mai mare frică de stomatolog ar trebui să îl viziteze cel mai des. În acest fel s-ar asigura că nu apar probleme noi, sau dacă apar, sunt tratate în stadii incipiente, complet nedureroase.
Și ca să răspund întrebării din titlul acestui articol: „Dar o să mă doară?…”
Faceți tot ce puteți pentru sănătatea dinților dumneavoastră. Tratați problemele apărute cât mai curând posibil. Întrețineți o igienă orală perfectă și vă veți convinge singuri că: Nu! Nu doare. Vă veți convinge mai repede sau mai târziu. Îmi doresc foarte mult să nu suferiți inutil până când vă convingeți.