Skip to main content

Igiena orală eficientă este un articol care vă va oferi o nouă perspectivă asupra igienei dentare. Toată lumea vrea un zâmbet frumos și dinți sănătoși. Dar dinții sănătoși nu rămân așa, decât prin igienizare constantă și minuțioasă. Toți am învățat asta: unii prin educație, alții prin experiență.

În prezent, modul ideal de curățare a dinților nu mai e un secret. Chiar și așa, modificări mici ale modului de periaj dentar pot duce la dinți mai sănătoși. Diferențe mici de tehnică pot genera diferențe mari în sănătatea orală și dentară.

Omul obișnuit, în jurul vârstei de 50 de ani, are coroane dentare, punți, sau implanturi dentare. În unele cazuri, poate fi chiar purtător de proteze totale.

RX igiena orala

În majoritatea radiografiilor panoramice la pacienți peste 45 de ani veți observa obturații, tratamente endodontice sau lucrări protetice în primul rând în regiunile molarilor.

Studiul radiografiilor, pentru majoritatea pacienților, arată „dinți stricați” cel mai frecvent în regiunea laterală. Foarte rar există dinți sănătoși lateral și leziuni doar la dinții frontali.

RX panoramic

Situația clinică este atât de frecventă încât radiografia de mai sus este imaginea reprezentativă pe Wikipedia, la articolul despre radiografiile panoramice. Se observă obturații, tratamente de canal, de culoare albă, toate prezente la dinții laterali. In acest timp dinții frontali sunt mai puțin afectați.

Oare din ce cauză?

Igiena orală – Obișnuința

Oamenii obișnuiesc să perieze dinții superficial în timp ce se gândesc la altceva „mai important”. În acest caz este greu de crezut că realizează o igienă orală eficientă. Senzația plăcută a pastei de dinți le dă iluzia curățeniei, iar rutina face restul. De obicei, majoritatea oamenilor ajung să curețe suficient doar dinții din față prin acest procedeu. Din păcate periajul regiunii molarilor și a premolarilor este insuficient. Avem o mână dominantă (suntem dreptaci sau stângaci), iar asta duce la periajul mai intens pe o parte ș insuficient în alte regiuni.

Dacă nu compensăm în mod conștient prin tehnică, mișcări corecte, repetări mai multe în zonele deficitare, vor apare zone insuficient igienizate. Frecvent reușesc să îmi dau seama, la pacienții cu igienă mai puțin riguroasă, dacă sunt dreptaci sau stângaci. Și asta foarte simplu, doar prin grupele de dinți care au mai mult tartru sau placă bacteriană prezentă pe anumite suprafețe. Ceea ce pare „magie” este de fapt doar observare directă și geometrie.

Igiena orala cu periuta in gura

Igiena orală – Consecințe

Consecințele periajului automat, inconștient, necontrolat sunt: acumularea de placă dentară, tartru, carii, complicații. Placa bacteriană insuficient îndepărtată prin periaj, rămâne în zone mai puțin accesibile, interdentar. În timp prezența constantă a plăcii bacteriene va duce la leziuni ale smalțului dentar și la inflamația gingiilor. Cariile dentare și gingivitele se pot complica și duc în timp la pierderea dinților.

De aceea sunt foarte mulți oameni, care au obturații, coroane dentare, sau lucrări protetice mai întâi în regiunea molarilor și premolarilor. Dacă la acestea se adaugă o educație greșită, sau lucrări stomatologice de calitate modestă, mulți oameni ajung în jurul vârstei de 50 de ani să aibă numai „dinți stricați”, sau lipsă în regiunile laterale. Dinții frontali devin astfel suprasolicitați. În jurul vârstei de 60 de ani, foarte mulți dintre cei menționați vor deveni purtători de proteze totale.

Igiena orala neeficienta

„Moștenirile”

Dacă ne-am naște cu dinți stricați, sau „slabi”, toți dinții ar fi stricați, sau slabi. Din fericire„ dinții stricați” moșteniți ereditar sunt extrem de rari. În aceste cazuri se ajunge la pierderea dinților la vârste extrem de tinere, datorită anomaliilor dentare. Asta înseamnă că noi, ceilalți, nu avem scuze. Dinții laterali au fost la covârșitoarea majoritate a oamenilor la fel de buni ca și cei din față.

Și atunci, cum putem evita această evoluție atât de frecvent întâlnită?

DentOralMax vă poate ajuta!

Indicatii

Atenție! Dacă veți lua în considerare următoarele patru elemente, sănătatea dumneavoastră orală se va ameliora în mod radical și pentru totdeauna.

Igiena orală corectă – simplu, constant, eficient

Pasul 1

Pentru igiena orală eficientă începeți totdeauna cu periajul și igienizarea zonelor cu acces dificil. Chiar și cele mai avansate periuțe dentare sunt doar niște obiecte. Ele vor curăța perfect suprafețele dentare unde le utilizați, dar nu ajung, decât acolo unde le duce mâna dumneavoastră. Nu uitați că toți dinții au mai multe suprafețe. Majoritatea tindem să omitem acest lucru. Intervine și plictiseala, odată cu creșterea timpului de periaj , iar de aici superficialitate în curățarea dinților.

Periajul eficient - pasul 1

Esențială este insistența cu migală asupra zonelor mai greu accesibile și evitarea forței excesive. Recomandăm un număr mai mare de mișcări cu o periuță mai moale.

Cu cât periem dinții mai mult, cu atât acordăm mai puțină atenție corectitudinii tehnicii de periaj. De aceea e important să păstrăm zonele ușor de igienizat pentru la sfârșit.

Așadar, începeți cu suprafețele interioare ale dinților laterali, maxilari și mandibulari, apoi treceți la suprafețele exterioare, vestibulare (dinspre obraz). Efectuați 25-30 mișcări verticale pentru fiecare grup de dinți (cât permite lungimea periuței) „de la roșu spre alb”.

Apoi periați suprafețele ocluzale ale dinților laterali și la sfârșit dinții frontali. Nu uitați de suprafețele multiple ale dinților. Utilizați periuțe moi, sau chiar ultra-soft, dar cu insistența de a obține curățenia perfectă. Senzația este de dinți „curați ca sticla”, nu „cleioși”.

Pasul 2 al unui periaj eficient

În cazul în care aveți gingivită, așteptați-vă la sângerări la început. Continuați să periați cu blândețe, dar cu migală și corect. Nu insistați să lezați gingia, dar nu vă opriți până când suprafețele dentare nu sunt curate. Dacă periați corect, după fiecare masă, după câteva zile inflamația și sângerarea diminuează și dispar.

Pasul 2

După ce ați efectuat periajul dentar, verificați dacă dinții sunt curați peste tot.

Before si after

Puteți utiliza revelatori de placă dentară. Există comprimate comercializate de firmele de igienă dentară și paste de dinți. Pentru copii e distractiv, iar pentru adulți e necesar periodic. Cum se procedează? se face periajul dentar. Apoi se mestecă un comprimat de revelator de placă dentară, ce poate fi găsit în farmacii, iar apoi se insistă cu periajul pe zonele probleme. Există inclusiv tablete care colorează diferit zonele cu placă dentară recentă și placa dentară mai veche, pe cale de transformare în tartru.

Zonele colorate ce dispar la clătire, sau la o trecere cu limba, sunt doar salivă colorată. Pe suprafețele dentare ce rămân colorate este placă bacteriană ce nu a fost îndepărtată prin periaj. Utilizarea periodică, constantă, a tabletelor revelatoare de placă e un bun mod de a ne ameliora tehnica de periaj. Astfel, crește eficiența tehnicii de periaj și evident, gradul de sănătate al dinților și gingiilor.

Pasul 3

Utilizați corect un duș bucal, zilnic. Dușul bucal este un dispozitiv care ajută la igiena orală eficientă prin îndepărtarea plăcii dentare din zonele subgingivale și mai ales interdentare.

airflow

Utilizarea sistematică reușește să împiedice abilitatea bacteriilor de a se organiza sub formă dentară și tartru. Acolo unde accesul periuței dentare este dificil sau imposibil, dușul bucal reușește să igienizeze, fără a produce leziuni. Tehnica utilizării corecte a dușului bucal este descrisă în mod amplu de toți producătorii de astfel de aparate în instrucțiunile de utilizare. Principiul utilizării este de a îndepărta placa bacteriană din șanțul gingival și spațiile interdentare, fără a forța dezlipirea gingiei de pe dinți.

Este important să se împiedice abilitatea bacteriilor de a se organiza sub forma de biofilm,  placă bacteriană și tartru.  Se începe utilizarea cu presiune redusă și se crește treptat până la obținerea eficienței în curățare, fără a leza gingiile. Riscul de a produce leziuni parodontale, ca în cazul utilizării incorecte a mătăsii dentare, este aproape absent la dușul bucal. Sângerarea gingivală este doar un semn că gingiile sunt inflamate. Utilizarea consecventă, zilnică, timp de 2-3 săptămâni, duce la dispariția gingivitei, ameliorarea halenei. În timp se produc ameliorări vizibile sănătății parodontale.

Pasul 4

Găsiți un bun stomatolog, care să vă dea explicațiile necesare, pe înțelesul dumneavoastră pentru igiena orală eficientă. Faceți controale periodice la stomatolog  și remediați din timp problemele ce apar. În acest mod veți evita să deveniți purtător de proteză totală. Veți putea evita pierderea dinților, tratamente ample și costisitoare și o calitate a vieții mai redusă din lipsa dinților.

Zambet

Faceți o obișnuință din a vă efectua igiena orală eficientă în fiecare seară. Începeți cu dușul bucal și periajul dinților. Verificați apoi dacă dinții sunt curați, cu indicatorul de placă. În final utilizați o apă de gură.

La început, efectuarea corectă a acestor etape va dura destul de mult. Nu vă descurajați. Insistați pe o tehnică perfectă, iar viteza va crește curând. Odată cu practicarea constantă, timpul de igienizare se va reduce și veți obține o igienă simplă, constantă și eficientă în aproximativ 5 minute pe zi.

Iar noi, la DentOralMax, ne vom bucura, alături de dumneavoastră, de încă un zâmbet câștigat.