Skip to main content

Laserul în cabinetul stomatologic a fost utilizat în tratamente de mai mulți ani, chiar zeci de ani. Ceea ce a apărut inițial ca o modalitate diferită de a rezolva o problemă veche (lumina LASER în locul bisturiului) a căpătat pe parcurs indicații noi și specifice. La început LASER-ele aveau indicații limitate, sumare iar efectele erau puțin studiate. Pe măsură tipurile de LASER s-au diversificat, pe măsură ce studiile au avansat, au apărut tot mai multe afecțiuni ce pot beneficia de ajutorul terapiei asistate LASER. În prezent există LASER cu lungimi de undă specifice pentru tratamente dentare, gingivale, osoase, sau cutanate. S-ar putea crede că avantajul cel mai important pentru pacient este utilizarea unei tehnologii de vârf. Experiența noastră, și sunt convins că și a majorității practicienilor, ne-a convins că pacienții preferă: tratamentele nedureroase și vindecarea accelerată după terapia LASER.

Laserul în tratamente

Nu orice lumină este laser

Așa cum nu orice „lanternă” este LASER, nici tratamentele nu sunt eficiente doar cu „lumină colorată”. Proprietățile specifice, de lumină amplificată, într-o lungime de undă specifică, se obțin cu aparate performante, uneori destul de costisitoare. În vremurile de început, orice se trata cu „un pic de LASER”, de la varice, la bătături, de la  În prezent indicațiile foarte precise aduc eficiență maximă și confort tot mai ridicat pentru pacienți.

Laserul în cabinetul stomatologic DentOralMax este utilizat în tratamente consacrate, sigure, cu succes constant. Tratamentele sunt efectuate de personal medical calificat, în condiții de maximă siguranță. Vă vom împărtăși în continuare câteva idei despre unele dintre aceste tratamente.

Biostimularea laser

Am introdus în practica DentOralMax pe scară largă biostimularea LASER, datorită efectelor vizibile asupra scurtării timpului de vindecare.

Vestibul interior stang

Aftă vestibul inferior stâng – extrem de dureroasă

Intraoperator

Aspect imediat postoperator –dimensiunea leziunii redusă, fără hemoragie, fără durere

Aplicațiile pe care le facem cu laserul în cabinetul stomatologic sunt multiple. Astfel, de la  tratamentul plăgilor post-operatorii în chirurgia orală, la aftele bucale și Herpes labial, de la hemangioamele labiale, la implantologie sau chirurgie endodontică, sunt câteva dintre acestea. Am constatat în mod frecvent o scurtare semnificativă a timpului de vindecare la pacienți cu diverse intervenții de amplitudini diferite.

Efectele au apărut din primele zile postoperator, când inflamația locală era inexistentă sau mult redusă față de tratamentele clasice, efectuate fără LASER. Am observat vindecarea vizibil accelerată la pacienți cu intervenții similare, în condițiile în care singura diferență era biostimularea LASER.

Mecanisme ale biostimulării LASER

Terapia LASER cu intensitate scăzută generează efecte de foto-bio-modulare de mai multe feluri asupra mai multor structuri. Are efecte celulare, tisulare, vasculare benefice: în special regeneratoare, antiinflamatoare și de reducere a durerii. La nivel celular se obține regenerare celulară și homeostazie funcțională.

Mecanismele biostimularii

La nivel tisular se produce o modulare a procesului inflamator, cu reducerea durerii, edemului și accelerarea regenerării celulare.

Asupra structurilor vasculare: efecte asupra regenerării vaselor sangvine și limfatice, ameliorarea microcirculației locale activarea sistemică a mediatorilor, acțiune asupra hemoglobinei din globulele roșii, cu efecte asupra transportului de oxigen, a proprietăților celulare, reglării echilibrului acido-bazic.

Tratamentele de biostimulare LASER sunt îndreptate asupra unor mecanisme moleculare și enzimatice specifice la nivel celular. Este foarte important ca după tratamentul de biostimulare, organismul să aibă timpul necesar între ședințele de tratament. Structurile și organitele celulare au în acest mod timp să răspundă favorabil la energia luminoasă pe care au primit-o.

De exemplu: în afecțiunile dureroase, intervalul dintre ședințele de tratament este de 24 ore, pentru a obține un răspuns cât mai precoce. Prin comparație, regenerarea nervoasă se produce mai lent, iar ședințele sunt recomandabile la intervale de 7 zile.

Comparatie tratamente

Mecanismele biochimice sunt complexe, dar efectele se văd de către pacienți prin: reducerea timpului de vindecare, reducerea disconfortului post operator și o experiență de tratament mult mai plăcută și mult mai scurtă decât era anticipată.

LASER-ul în stomatologia estetică

Laserul în cabinetul stomatologic DentOralMax este utilizat și pentru o serie de proceduri estetice. Acestea pot fi efectuate mai rapid, mai eficient și, mai ales, mai puțin dureros pentru pacient.

Mulți oameni încă au dificultăți în a găsi curajul să meargă la stomatolog. Pentru acești pacienți, LASER-ul aduce o tehnologie modernă, minim invazivă, nedureroasă, care ar putea deveni factorul hotărâtor în decizia de a renunța la boală.

Laserul in stomatologia estetica

În terapia asistată LASER, fascicolul de lumină este de mici dimensiuni și de mare precizie, determinând un tratament minim invaziv, cu rezultate superioare tehnicilor clasice.

Reconturarea și remodelarea gingivală realizate cu ajutorul LASER permit în același timp excizia și hemostaza, oferind rezultate precise și mai puțin invazive decât în cazul procedurilor chirurgicale clasice de gingivectomie.

În practica noastră, timpul operator pentru gingivectomii, gingivoplastii este mult redus prin utilizarea LASER, iar vindecarea postoperatorie este de multe ori surprinzător de eficientă, cu țesuturi de calitate.

Albirea dentară poate fi influențată cu ajutorul LASER. Lumina amplificată este utilizată în acest caz pentru creșterea eficienței agenților de albire. Prin lumina amplificată monocromă, LASER-ul declanșează și catalizează reacțiile dintre agenții de albire specifici și suprafețele dentare. Este o metodă foarte performantă de a rezolva o problemă de actualitate. Prezintă avantaje multiple față de metodele (tehnicile) clasice.

Laserul în parodontopatii

Mulți pacienți se prezintă cu parodontopatii avansate, din cauza fricii de tratament și mai ales de durerea din timpul tratamentului. Chirurgia nu este singura etapă în tratamentul parodontopatiei, dar este cu siguranță cea mai temută.

Avem vești bune pentru acești pacienți. Frica lor nu mai are obiect, odată cu terapia asistată LASER în parodontopatii. Cel mai temut tratament cauzal al bolii, poate poate fi acum efectuat fără bisturiu, la DentOralMax, doar cu ajutorul LASER.  Decontaminarea pungilor parodontale, dificil de realizat clasic, este acum minim invazivă datorită progresului reprezentat de terapia asistată LASER. Practicarea acestei metode de tratare a parodontopatiilor permis să obținem rezultate superioare în terapia parodontopatiilor, vizibile pe termen lung.

Laserul în parodontopatii

Efectul bactericid al luminii amplificate LASER este aproape instantaneu. Antibioticele administrate pe cale generală, sau local au un efect limitat, iar bacteriile dezvoltă rezistențe.  Mai mult: mediul acid din punga parodontală inactivează majoritatea antibioticelor, chiar dacă sunt administrate local, direct în punga parodontală.

Tratamentul asistat LASER rămâne eficace în tot acest timp și este mult mai ușor de aplicat și de suportat de pacienți, iar efectele secundare din cazul tratamentelor antibiotice sunt inexistente. Foarte important pentru confortul pacienților noștri: LASER-ul efectuează decontaminarea bacteriană prin procedură non-chirurgicală. Aceasta înseamnă lipsa durerilor în timpul și după tratament. Disconfortul după intervenție este suprimat prin medicația prescrisă.

Ceilalți factori favorizanți sau determinanți ai bolii sunt de asemenea importanți, dar cea mai mare problemă a parodontopatiilor: flora microbiană din pungile parodontale, se rezolvă acum cu ajutorul terapiei asistate LASER.

Laserul în chirurgia părților moi

Laserul partilor moi

Hiperplazie gingivală 3.7

Chirurgia partilor moi

Aspect imediat postoperator. Hemoragie inexistentă pe tot parcursul intervenției

Aplicațiile sunt multiple și diverse. Printre ele amintim: excizia unor tumori benigne, hiperplazii, frenectomii, gingivectomii, gingivoplastii. Incizia LASER: descoperirea dinților incluși submucos, la rezecțiile apicale, unele etape de implantologie orală, frenectomii, plastii ale bridelor periprotetice în protezarea adjunctă și multe altele. Odată cu incizia se obține și efectul bactericid care previne contaminare plăgii operatorii și hemostaza marginilor plăgii. Hemoragia aproape inexistentă este benefică nu numai pacienților obișnuiți, dar mai ales celor cu patologie asociată (diabetici, pacienți cu tulburări de sângerare și coagulare – inclusiv sub medicație).

Tratamentul unor tipuri de hemangioame cu LASER oferă rezultate rapide și de foarte bună calitate.

Avantajele terapiei asistate LASER

Avantajul cel mai important este confortul pacientului. Acesta se obține prin convergența tuturor avantajelor terapiei LASER.  Este prezent de fiecare dată și depășește în mod constant așteptările, chiar la cei mai sceptici pacienți.

Totul este explicabil foarte simplu prin natura tratamentului. În terapia LASER este vorba de administrarea de energie luminoasă. Nimic altceva.

Frenectomie laser

Fren lingual scurt – frenectomie LASER

Frenectomie laser 2

Aspect imediat postoperator cu mobilizarea corectă a limbii. Fără hemoragie. Fără dureri.

Asta înseamnă eliminarea vibrației frezelor, a lamelor de bisturiu, a zgomotelor turbinei și a altor stimuli ce readuc în actualitate memoria unor experiențe stomatologice anterioare traumatizante.

De aceea, terapia asistată LASER este acceptată în primul rând de copii. Aceștia nu se mai sperie de o pereche de ochelari și o rază de lumină. Adulții se lasă și ei convinși după ce află despre experiențele plăcute ale celor mai curajoși (cei mici).

Intervențiile sunt minim invazive, nedureroase. Necesarul de anestezice este mult redus. Există o serie de intervenții asistate LASER care necesită o cantitate minimă de anestezic, iar altele se efectuează complet fără anestezie, deoarece nu mai este necesară.

Efectul bactericid este extrem de util în chirurgia orală, dar și în endodonție (sterilizarea LASER a canalelor endodontice) sau parodontologie (decontaminarea bacteriană a pungilor parodontale).

Sângerarea este redusă, sau absentă, prin efectul coagulant simultan cu incizia.

Am putea continua. Dar cum scopul acestui articol nu este să devină un manual de foto-medicină, vă sfătuim să vă convingeți singuri. Programați-vă pentru o consultație la DentOralMax. Dacă aveți indicație pentru tratamente asistate LASER, veți beneficia de toate avantajele.

Tratament laser pacient

Și să nu uităm! La DentOralMax siguranța și confortul pacientului – înainte de toate!