Skip to main content
Purtarea protezei

Evenimentul inserării unei proteze totale este un moment complex în confortul dumneavoastră bucal.

Cu toate că fizionomia se va îmbunătăți considerabil după inserția protezelor, există un timp, la început, posibilitatea unui disconfort semnificativ, datorită noutății obiectului numit proteză dentară în cavitatea orală și nevoii de a trece un timp de adaptare, diferit pentru fiecare pacient.

În ziua inserării, ca și în zilele următoare, e posibil să fiți mai irascibil, puteți avea senzația de corp străin, sau că limba nu își mai găsește locul, că vorbiți mai greu, iar când deschideți gura, puteți avea senzația ca protezele se desprind.

După ce părăsiți cabinetul, veți avea impresia că toată lumea vă privește și va observa că în viața dumneavoastră s-a modificat ceva. Este posibil ca, după 2-3 ore sa apară dureri, generate de apariția unor leziuni mici pe mucoasa bucală comprimată între 2 suprafețe dure: osul maxilar și proteza dentară.

Trebuie sa știți, că rezultatul protezării se îmbunătățește treptat pe măsura purtării protezelor, prin păstrarea legăturii cu medicul dumneavoastră stomatolog și cu îndeplinirea indicațiilor date de acesta.

Chiar dacă ați mai purtat proteze, cele noi vi se vor părea altfel și e normal să fie așa. Nu e cazul să vă necăjiți! Cu cât purtați protezele mai mult, cu atât se vor estompa și vor dispărea senzațiile neplăcute.

Toate neplăcerile cauzate de noua situație, pot fi depășite cu ajutorul nostru și al DUMNEAVOASTRĂ, în mod special. Așa ca am pregătit, pentru dumneavoastră următoarele recomandări terapeutice:

1) Protezele se poartă permanent, atât ziua cât și noaptea, câteva săptămâni, apoi cum preferați. Se îndepărtează din gură, după fiecare masă, și se spală pe ambele fețe cu o periuță de dinți și detergent lichid de vase, după care se clătesc bine și se repun în gură. Atunci când se spală protezele, trebuie sa le ținem bine în mână, fiindcă dacă sunt scăpate în contact cu o suprafață dură, se pot sparge. Gingiile dumneavoastră necesită și ele o curățare cu o periuță cu peri moi și pastă de dinți. Dacă mai exista dinți pe arcadă, aceștia se vor spăla cu periuță și pastă de dinți. Ori de câte ori proteza nu este în cavitatea orală, ea trebuie să stea în mediu umed: șervețel umed, recipient cu apă. Temperatura apei trebuie sa fie scăzută.

Temperaturile ridicate pot produce modificări volumetrice și veți constata cu surprindere că protezele nu se mai așează ca înainte. Măcar o dată pe săptămână vă recomandăm imersarea într-o soluție dezinfectantă, preparată cu pastile efervescente, de la firme consacrate, de exemplu Corega Tabs.

Aceste produse le puteți procura din farmacii.

2) Îndepărtarea protezelor din gură se face cu ajutorul mâinilor spălate în prealabil. Proteza de sus se prinde de dinții din față, imprimându-i o mișcare de balans, în jos. Pentru cea de jos, vom trage de dinții din față, cu un ușor balans, în sus.

3) Ca să puteți vorbi bine într-un timp cat mai scurt, începeți cât mai repede exercițiile de vorbire. Citiți ziarul sau dintr-o carte cu voce tare, de mai multe ori pe zi, până când reușiți să pronunțați corect toate cuvintele. Nu vă faceți probleme dacă vocea sună mai ciudat la început. Când vorbiți, sunetul vocii ajunge la urechi prin intermediul vibrațiilor din maxilar și din craniu. Proteza dentară alterează și amplifică sunetele, dar acest lucru este mai evident pentru dumneavoastră decât pentru cei din jur. Dacă protezele fac zgomot atunci când vorbiți, încercați să vorbiți mai încet, evitând situațiile care duc la mișcarea protezelor. Înainte de a începe să vorbiți vă recomandăm să mimați o mușcătură și să înghițiți, aceste gesturi poziționând protezele pentru o vorbire mai clară. Pentru a preîntâmpina alunecarea plăcii, vă recomandăm să folosiți un adeziv de proteză, precum Fixodent, Corega.

4) În cazul în care apar anumite dureri pe gingie, prezentați-vă la medic și totul va intra în normal. Dacă durerile sunt foarte vii, scoateți proteza, dar așezați-o neapărat în gură cu cel puțin 2 ore înainte de a vă prezenta la medic. În caz contrar, medicul nu vă poate ajuta.

5) La început, în prima săptămână, este indicat să consumați alimente mai moi: supe, piureuri, budinci, carne tocată, brânzeturi, pește. Vă

recomandăm să începeți să folosiți furculița și cuțitul, cât mai des, pentru a tăia alimentele în bucăți cât mai mici. ATENȚIE! Cu protezele NU SE MUȘCĂ, doar SE MESTECĂ pe zonele laterale. Încet-încet reveniți la mâncarea care vă făcea plăcere. Vă recomandăm folosirea unui adeziv pentru proteza dentară, pentru a vă simți mai confortabil și pentru a avea mai multă forță în mușcătură.

6) Trebuie sa înțelegem că protezele totale sunt totuși proteze MOBILE.

Ele înlocuiesc dinții naturali, dar nu sunt fixate de os așa cum au fost

dinții naturali. De aceea, să nu vă surprindă că la deschiderea largă a

gurii, în căscat sau tuse, ele se pot desprinde. Obișnuiți-vă cu o

deschidere a gurii mai moderată, iar dacă vă vine să tușiți, puneți batista la gură să nu riscați ca efortul de tuse să vă arunce protezele afară. Evitați alimentele foarte dure și foarte lipicioase.

7) Dacă, din întâmplare, s-a fracturat un dinte sau chiar proteza, adunați și păstrați cu grijă fragmentele, și veniți cu ele la noi pentru reparații. Nu încercați niciodată să faceți dumneavoastră reparații sau modificări. Încercarea de reparare sau modificare artizanală poate duce la distrugerea protezei și la necesitatea de a reface complet proteza.

8) Chiar dacă protezele vă satisfac, nu uitați că ele nu își păstrează toate calitățile în timp. Mai apare și evoluția osului, care e viu și se modifică în timp. Astfel, datorită atrofiei osoase poate apare instabilitatea protezei după o vreme și, dacă instabilitatea este neglijată în continuare pot apare hiperplazii gingivale nedorite. Periodic, măcar o dată pe an, este de dorit să vă prezentați la medicul stomatolog pentru un control al acestora. O proteză mobilă se schimbă la cel mult 7-8 ani.