Skip to main content
Ața dentară
Ața dentară

Ața dentară are rolul de a realiza igienizarea suprafețelor la care periajul obișnuit nu ajunge: spațiile interdentare, gingia și suprafețele dentare proximale, în special sub punctul de contact interdentar. Deși ne periem dinții de două ori pe zi pentru sănătatea dentară, mulți nu respectă recomandarea de a utiliza și ața dentară odată pe zi.

Unii dintre cei ce nu utilizează ața dentară consideră că e un proces prea complicat și este de ajuns periajul dentar. Alții consideră că e neplăcut, incomod, sau pur și simplu urăsc procedeul și preferă să utilizeze scobitori sau apă de gură.

Utilizarea incorectă sau deloc a aței dentare poate duce la gingivite și carii pe fețele proximale ale dinților. Gingivita netratată progresează spre boala parodontală, care duce la pierderea dinților. Migrarea bacteriilor de la nivel gingival în sânge și în organe la distanță, provocând endocardite sau boli ale aparatului respirator.

Se recomandă utilizarea zilnică a aței dentare, de preferință înainte de somn, pentru a îndepărta placa bacteriană interdentară, ce poate cauza gingivite și carii. Utilizarea se va face cu atenție și fără forțe excesive, pentru a nu leza inutil gingia.