Skip to main content
Barbat mancand praz

E la modă azi ca persoanele cu pretenții să se declare vegetariene sau chiar vegane și multă lume adoptă pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă diverse diete, insuficient fundamentate și cel mai adesea carențiale.

O dietă vegetariană corect aplicată poate fi extrem de benefică organismului și nu mă voi substitui aici medicilor nutriționiști pentru a vă prezenta avantajele lor: adevărate și substanțiale.

Aș putea chiar să adaug la lista de beneficii ale dietelor vegetariene o mai bună auto-curățire a dinților, mai ales în cazurile în care se consumă fructe și legume crude, o incidență mai redusă a cariilor și gingii în general mai sănătoase.

Doresc doar să semnalez o experiență din ce în ce mai frecventă a unor pacienți educați, dar insuficient informați, care au urmat diete ”vegetariene”, în realitate carențiale și s-au prezentat de multe ori cu afecțiuni oro-dentare, mai ales cu infecții odontogene ale părților moi perimaxilare, care au pus probleme semnificativ mai mari de tratament, decât în cazul pacienților obișnuiți. Infecțiile lor au fost mai grave și au necesitat tratamente mai ample decât la majoritatea pacienților cu aceleași afecțiuni, cu toate că pacienții din categoria menționată erau în general tineri și fără alte boli asociate.

În concluzie: recomandăm ca dietele să fie conduse de un medic nutriționist competent și nu considerăm oportun a se adopta orice dietă, doar pentru mimetism, sau din alte motive superficiale. Dieta este un mod de viață și nicidecum ceva ce ține de un moment, sau un capriciu. Consecințele alegerilor greșite pot fi mult diferite de ceea ce ne dorim.