Skip to main content
Greseli de periaj
  1. Periem o singura data pe zi

În 24 de ore, miliarde de bacterii cresc în gura dumneavoastră determinând formarea unor cantități mari de placă dentară pe dinții dumneavoastră. Pentru a preveni cele enunțate mai sus, majoritatea colegilor noștri stomatologi vă vor sfătui să vă spălați după fiecare masă servită. Noi, suntem de acord și cu minimul necesar, adică după mic dejun și după cină.

      2.   Periajul dentar prea des

 Dacă periajul dentar de 3 ori pe zi este binevenit, periajele multiple de 4-5 ori pe zi, deseori asociate și cu presiune mare pe dinți și cu periuțe cu peri hard, sunt CONTRAINDICATE. Periajul dentar prea des va duce la subțierea smalțului și iritarea mecanică a gingiilor, ducând la leziuni gingivale însoțite de sângerări gingivale, retracții gingivale, carii de colet și multe altele.

     3. Periuță dentară poziționată la 90 de grade

Periuța dentară se ține în unghi de 45 de grade, cât mai aproape de gingii.

     4. Periajul orizontal

Periajul dentar nu trebuie sa fie precum tăiatul lemnelor cu fierăstrăul. Mișcările de „față-spate”, orizontale pot crea leziuni la nivelul smalțului. CORECTE sunt mișcările circulare și mișcările verticale, „de la roșu spre alb” – dinspre gingie spre dinte.

    5. Periajul prea agresiv, realizat cu presiune crescută

Periuța nu este smirghel sau perie de sârmă. Fiți blânzi! Aplicarea unei presiuni crescute la periaj va duce la leziuni de smalț și de gingii. Periajul dentar nu este o fericire pentru gingii, dar este necesar pentru îndepărtarea resturilor alimentare. E bine să nu se traumatizeze inutil gingiile.

    6. Utilizarea periutelor „Hard”

Din nou, mai dur nu înseamnă mai bine. Folosirea periuțelor cu perii moi sau medii va duce la îndepărtarea aceleiași cantități de resturi alimentare, însă cu o traumă mai scăzută pentru gingii și dinți.

   7. Utilizarea aței dentare DUPĂ periajul dentar

Utilizarea aței dentare eliberează și expune zone care trebuie curățate. Dacă ața a fost utilizată după periajul dentar, pasta de dinți și acțiunea mecanică a perilor periuței nu au acces pe toate suprafețele și nu ajung în zonele eliberate cu ața. Astfel efectul de curățire va fi incomplet, insuficient.

 8. Utilizarea periuțelor interdentare atunci când nu e cazul

Dacă ambrazura parodontală nu e mărită consistent, nu se justifică utilizarea lor, deoarece mai mult traumatizează papila interdentară în loc să curețe spațiul respectiv.

Ele se folosesc cu succes în cadrul tratamentelor ortodontice pentru igienizarea zonelor greu accesibile unei periuțe dentare obișnuite.