Din păcate, o serie de obiceiuri zilnice pot distruge dantura și este recomandabil să fie abandonate.
Menționăm doar câteva mai frecvente dintre ele:
- scrâșnitul din dinți (chiar și în mod inconștient, în timpul somnului).
- Mestecat obiecte diverse: capătul creionului, pipă, scobitori sau chiar cuburi de gheață, pot determina distrucții la nivelul structurii cristaline dentare a smalțului, urmată de carii
- Băuturile acidulate în exces, de tip cola, care aduc un conținut ridicat de zahăr și favorizează dezvoltarea bacteriilor cariogene. Acizii (ascorbic, fosforic, carbonic,) din componența lor demineralizează smalțul dentar, care favorizează apariția accelerată a cariilor dentare.
- Vinul roșu acidifică, demineralizează și pigmentează suprafața dinților. Și taninul din vinul alb are efecte demineralizante.
- Deschiderea cu dinții a diverse tipuri de obiecte, capace, etc. Dinții, în mod sigur, nu au fost construiți pentru un asemenea scop!
- Periajul dentar intempestiv, cu perii dure, sau imediat după mese acide, sau imediat după ingestia de băuturi acidulate.
- Hidratarea insuficientă, care împiedică autocurățirea dinților, deshidratează structurile dure și favorizează precipitarea plăcii bacteriene sub formă de tartru dentar.