Skip to main content
Radiografiile

Diagnosticul imagistic prin tehnici radiologice este de multe ori indispensabil pentru precizie, siguranța pacientului și evitarea unor complicații majore.

Din păcate, razele X au efect cumulativ, ca și radiațiile solare, electromagnetice date de telefoane mobile, electrocasnice și zborul cu avionul. În funcție de tipul de radiografii efectuate, riscul de a dezvolta anumite tipuri de tumori maligne este diferit.

Din fericire dozele de raze X utilizate în prezent în radiologie sunt de cel puțin 100 ori mai mici decât în anii 1950, iar dozele minime se utilizează în stomatologie.

Radiografiile panoramice sau retroalveolare expun organismul la o doză de radiație echivalentă cu ce absoarbe organismul în mod obișnuit din mediul înconjurător în aproximativ 1,5 – 2 zile de expunere în mediul natural, ceea ce constituie un risc neglijabil. Spre comparație, aproximativ 300 radiografii panoramice sunt echivalente cu radiația acumulată în cursul unui zbor transatlantic. Imagistica CBCT utilizează și ea doze moderate de raze X, în schimb computer-tomografia clasică de craniu utilizează o cantitate de raze X echivalentă cu aproape un an de expunere la mediul natural.

În concluzie, radiografiile dentare și panoramice prezintă o doză minimă de iradiere și un risc minim de a declanșa patologie tumorală, ceea ce le face să fie examinări diagnostice extrem de utile și sigure pentru pacient, cu condiția de a fi efectuate doar acolo unde există indicație și de a nu se utiliza în mod abuziv.