Skip to main content

Parodontologia este capitolul în care noi vă vom prezenta date despre boala parodontală și soluțiile ei terapeutice. Parodontopatia este boala țesuturilor de susținere a dinților care generează mobilitate dentară și pierderea prematură a dinților. Numită în trecut „parodontoză” sau „boală parodontală”, ea este mai bine definită ca parodontopatie marginală progresivă și poate avea mai frecvent o formă cronică. În anumite condiții poate avea o evoluție agresivă, caracterizată prin pierderea rapidă a atașamentului gingival al dinților. Rezultatul este o mobilitate tot mai mare a dinților care culminează cu expulzia lor.

Parodontologia - evolutie

Parodontopatia

Parodontopatia marginală cronică progresivă are o răspândire largă la ambele sexe, cu debut din ce în ce mai timpuriu. Ea  duce la pierderea dinților, cu influențe dramatice asupra sănătății, stilului de viață și vieții sociale a celor afectați. Fiecare alimentație poate deveni un motiv de suferință, ce poate fi evitată prin prevenirea și tratamentul adecvat al bolii. Tratamentul empiric sau incomplet nu duce la vindecare, iar procesul inflamator și distructiv parodontal își continuă cursul până la pierderea dinților.

Parodontopatia este o boală inflamatorie a țesuturilor de susținere a dinților în alveole. Deși are o incidență tot mai mare și mai alarmantă, boala este puțin cunoscută și ignorată de majoritatea pacienților. Deoarece nu doare și are o simptomatologie redusă în fazele de început, pacienții aleg să ignore o hemoragie gingivală sau o halenă neplăcută, mai ales dimineața. Se ignoră de asemenea și apariția depozitelor de tartru la nivelul dinților, uneori chiar până la apariția retracției gingivale și a mobilității dentare.

Parodontopatia marginala

Boala parodontală are o etiologie plurifactorială, printre cauzele recunoscute fiind: anumite bacterii orale, predispoziția genetică, igiena orală deficitară, carențe alimentare și vitaminice și nu în ultimul rând unii factori favorizanți, precum stresul pe termen lung și fumatul.

Parodontologia - bacterii

Forma incipientă a parodontopatiei este gingivita. Aceasta este o infecție bacteriană a gingiei, generată de toxinele bacteriene din placa bacteriană. Odată ce bacteriile colonizează infecțios spațiile dintre dinte și gingie, tratamentul devine mai dificil, iar boala progresează cu distrucția extinsă la nivelul ligamentelor și osului alveolar al maxilarelor.

Gingivita

Formele parodontopatiei

Forma cronică – cu inflamația țesuturilor de susținere, care duce la apariția pungilor parodontale adânci, mobilitate dentară și retracții gingivale. Coroana dinților pare alungită din cauza retracțiilor gingivale. Este cea mai frecventă formă de parodontopatie, cu pierderea atașamentului gingival al dinților și alternează perioade de stagnare cu etape rapid progresive ale bolii.

Forma agresivă – rapid progresivă, care apare la pacienți aparent sănătoși, cu distrucția rapidă a osului și parodonțiului, uneori având un caracter familial.

Forma necrozantă – caracteristică pacienților cu probleme imunologice, inclusiv dobândite (virale, HIV), imunosupresie medicamentoasă, malnutriție, boli hepatice grave, leucemii. Necroza apare și se extinde la nivelul ligamentelor parodontale, a gingiei și a osului alveolar.

Forme asociate cu boli sistemice – debutează la vârste tinere în corelație cu boli respiratorii, diabet zaharat, sau în cadrul bolilor cardio-vasculare, ca boli asociate.

Tratamentul bolii parodontale

Această secțiune a capitolului Parodontologia este dedicată mijloacelor terapeutice de combaterii a bolii parodontale. Abordăm cu succes o gamă largă de tratamente chirurgicale și nechirurgicale, conservative, de înaltă calitate.

Dacă acum 25-30 de ani obiectivele tratamentului erau radicale, de îndepărtare a dinților și a gingiilor afectate, odată cu progresul tehnologic obiectivele au evoluat. În prezent aplicăm tratamente performante, nu numai pentru stabilizarea bolii, dar mai ales pentru regenerarea țesuturilor pierdute. În unele cazuri tratamentul este complex și include:

Etape de profilaxie, detartraj și igienizări profesionale

Detartraj

Parodontologia – Etape regenerative cu PRP, PRF

PRF

Etape chirurgicale curative și regenerative de chirurgie parodontală

Chirurgie

Parodontologia – Etape protetice, uneori cu ajutorul implantologiei orale

Protetice

Dispensarizare cu controale periodice, cea mai importantă etapă

Controale periodice

La DentOralMax monitorizăm pacienții cu parodontopatii prin controale la fiecare 3, 4 sau 6 luni. Intervalele de timp între consultații se stabilesc în funcție de amplitudinea și severitatea cazului, dar și evoluția post-intervenție. Toate aceste controale au rolul de a preîntâmpina recidivele și a crește rata de succes pe termen lung.

Fiecare caz este unic

La Dent Oral Max obținem rezultate bune prin individualizarea tratamentelor. Principiile parodontologiei se respectă, dar tratamentul va fi întotdeauna adaptat în contextul general medical al fiecărui pacient. Din experiența noastră putem spune că pacienții care se implică proactiv și optimiști, care respectă riguros indicațiile medicale, au rezultate mult mai bune.

La Dent Oral Max parodontopatiile își găsesc remediul. Suntem transparenți, comunicativi astfel că veți ști din start etapele, implicațiile medicale și financiare. Postintervenție ne vom revedea pentru controale astfel încât perioada postoperatorie să fie una ușoară. Vă vom indica medicamentele pe care va trebui să le luați.

Trebuie să menționăm și o altă concluzie rezultată din experiența noastră terapeutică. În domeniul parodontologiei, după mai mult de 25 de ani, concordant cu experiența celor mai mulți parodontologi consacrați: fumătorii nu obțin rezultatele scontate. Printre alte efecte, nicotina are un efect vasoconstrictor periferic, iar la nivel parodontal reducerea vascularizației se traduce prin: aport mai scăzut al „materialelor de reconstrucție” parodontală și al factorilor de apărare, într-o zonă traumatizată frecvent prin masticație și agresată bacterian de mediul bucal. Dacă aveți parodontopatie și nu doriți să renunțați la fumat, atunci tratamentele inovative, complexe, regenerative, nu sunt pentru dumneavoastră. Vă recomandăm mai degrabă un tratament radical, cu înlocuirea protetică a dinților nerecuperabili.

Fumatul