ParodontologiA

Parodontologia este boala țesuturilor de susținere a dinților care generează mobilitate dentară și pierderea prematură a dinților. Numită în trecut „parodontoză” sau „boală parodontală”, ea este mai bine definită ca parodontopatie marginală progresivă și poate avea mai frecvent o formă cronică. În anumite condiții poate avea o evoluție agresivă, caracterizată prin pierderea rapidă a atașamentului gingival al dinților. Rezultatul este o mobilitate tot mai mare a dinților care culminează cu expulzia lor.

Parodontologia evolutie

Parodontopatia marginală are o răspândire largă la ambele sexe, cu debut din ce în ce mai timpuriu. Ea  duce la pierderea dinților, cu influențe dramatice asupra sănătății, stilului de viață și vieții sociale a celor afectați. Fiecare alimentație poate deveni un motiv de suferință, ce poate fi evitată prin prevenirea și tratamentul adecvat al bolii. Tratamentul empiric sau incomplet nu duce la vindecare, iar procesul inflamator și distructiv parodontal își continuă cursul până la pierderea dinților.

Parodontopatia este o boală inflamatorie a țesuturilor de susținere a dinților în alveolare. Deși are o incidență tot mai mare și mai alarmantă, boala este puțin cunoscută și ignorată de majoritatea pacienților. Deoarece nu doare și are o simptomatologie redusă în fazele de început, pacienții aleg să ignore o hemoragie gingivală sau o halenă neplăcută, mai ales dimineața, apariția depozitelor de tartru la nivelul dinților, uneori chiar până la apariția retracției gingivale și a mobilității dentare. 

Parodontologia mobilitate dentară

Boala parodontală este plurifactorială fiind recunoscuți ca factori implicați: anumite bacterii orale, fondul genetic și igiena orală deficitară.

Forma incipientă a parodontopatiei este gingivita. Aceasta este o infecție bacteriană a gingiei, generată de toxinele bacteriene din placa bacteriană. Odată ce bacteriile colonizează infecțios spațiile dintre dinte și gingie, tratamentul devine mai dificil, iar boala progresează cu distrucția extinsă la nivelul ligamentelor și osului alveolar al maxilarelor.

Gingivita

Cele mai frecvente forme de parodontopatie marginală cuprind:

Forma cronică – cu inflamația țesuturilor de susținere, care duce la apariția pungilor parodontale adânci, mobilitate dentară și retracții gingivale. Coroana dinților pare alungită din cauza retracțiilor gingivale. Este cea mai frecventă formă de parodontopatie, cu pierderea atașamentului gingival al dinților și alternează perioade de stagnare cu etape rapid progresive ale bolii.

Forma agresivă – rapid progresivă, care apare la pacienți aparent sănătoși, cu distrucția rapidă a osului și parodonțiului, uneori având un caracter familial.

Forma necrozantă – caracteristică pacienților cu probleme imunologice, inclusiv dobândite (virale, HIV), imunosupresie medicamentoasă, malnutriție, boli hepatice grave, leucemii. Necroza apare și se extinde la nivelul ligamentelor parodontale, a gingiei și a osului alveolar.

Forme asociate cu boli sistemice – debutează la vârste tinere în corelație cu boli respiratorii, diabet zaharat sau, în cadrul bolilor cardio-vasculare, ca boli asociate.


TRATAMENTUL BOLII PARODONTALE

Abordăm cu succes o gamă largă de tratamente chirurgicale și ne chirurgicale de înaltă calitate, pe care le efectuăm cu rezultate excelente pentru pacienții noștri.

Dacă acum 25-30 de ani obiectivele tratamentului erau radicale, de îndepărtare a dinților și a gingiilor afectate, odată cu progresul tehnologic ele au evoluat. În prezent aplicăm tratamente performante, nu numai pentru stabilizarea bolii, dar mai ales pentru regenerarea țesuturilor pierdute. În unele cazuri tratamentul este complex și include:

Etape de profilaxie, detartraj și igienizări profesionale;

Detartraj

Etape regenerative cu PRP, PRF

PRP, PRF

Etape terapeutice, antiinflamatorii, unele asistate LASER;

Laser

În fazele avansate, sunt necesare intervenții mai ample:

Etape chirurgicale curative și regenerative;

Chirurgie curativa si regenerativa

Etape protetice, uneori cu ajutorul implantologiei orale;

Etape protetice dr. Raluca

Dispensarizare cu controale periodice, poate cea mai importantă etapă terapeutică.

Controale periodice

La DentOralMax monitorizăm pacienții cu parodontopatii prin controale la fiecare 3, 4 sau 6 luni. Intervalele de timp între consultații se stabilesc în funcție de amplitudinea și severitatea cazului, dar și evoluția post-intervenție. Toate aceste controale au rolul de a preîntâmpina recidivele și a crește rata de succes pe termen lung.

Fiecare caz este unic, iar la Dent Oral Max obținem rezultate bune prin individualizarea tratamentelor. Principiile parodontologiei se respectă, dar tratamentul va fi întotdeauna adaptat în contextul general medical al fiecărui pacient. Din experiența noastră putem spune că pacienții care se implică pro activ, optimiști, care respectă indicațiile noastre au rezultate mult mai bune.

La Dent Oral Max parodontopatiile își găsesc remediul. Suntem transparenți, comunicativi astfel că veți ști din start etapele, implicațiile medicale și financiare. Post intervenție ne vom revedea pentru controale astfel încât perioada postoperatorie să fie una ușoară. Vă vom indica medicamentele pe care va trebui să le luați.

Trebuie să menționăm și o altă concluzie rezultată din câmpul de lucru al parodontologiei atâția ani: fumătorii nu obțin rezultatele scontate. Dacă aveți parodontopatie și nu doriți să renunțați la fumat, atunci tratamentele inovative, regenerative nu sunt pentru dumneavoastră.

Fumatul favorizează parodontita