PROFILAXIA DENTARĂ

Profilaxia dentară extrem de importantă, dar puțin înțeleasă. Este o ramură a stomatologiei slab dezvoltată la noi în țară. Țările nordice, Suedia, Norvegia și Danemarca pun accent pe ea, în consecință cazurile de gangrenă complicată sunt extrem de rare. Profilaxia înseamnă prevenție. Totul începe cu primii dinți apăruți în cavitatea orală. Apoi, în copilărie părinții, educatorii, igieniștii, medicii stomatologi învață copilul să deprindă o tehnică de periaj corectă. Tot în copilărie aceștia sunt obișnuiți cu controlul periodic la șase luni. În cadrul controlului periodic la șase luni, medicul stomatolog reușește să identifice o tehnică de periaj deficitară, procese carioase incipiente sau realizează sigilarea dinților. Tot el este cel care semnalează primele indicii de necesitate intervenție ortodontică, descoperind obiceiurile vicioase care produc modificări osoase și dentare. Periajul dentar corect stă la baza profilaxiei cariilor și a complicațiilor acestora și apariției parodontopatiei.

Învățând copilul să se perieze corect pe dinți, conștientizându-l de importanța periajului dentar în decursul vieții îi veți oferi cel mai de preț cadou.

Profilaxie familie

Cabinetul nostru vă oferă o paletă largă de servicii în cadrul profilaxiei dentare:

Control stomatologic pediatric

Detartraj

Periaj profesional

Fluorizări

Sigilări

Airflow

CONTROLUL STOMATOLOGIC PEDIATRIC
Controlul stomatologic pediatric

Controlul stomatologic pediatric este consultația care se planifică după vârsta de doi ani. Copilul trebuie să se obișnuiască cu cabinetul și să se împrietenească cu medicul stomatolog. El trebuie să vadă în medicul stomatolog un prieten.

Stomatologul - un prieten

Periajul dentar începe de la vârsta de șase luni, de la apariția primilor dințișori în gură, respectiv a incisivilor centrali inferiori. Dacă la început vom folosi fie un tifon aplicat pe index, fie un dispozitiv de curățare din silicon, aplicat pe deget. Pe măsură ce mai apar dințișori în guriță, va crește și numărul de perișori pe dispozitivul de curățare. Industria de produse stomatologice s-a dezvoltat atât de mult, încât, pe măsură ce apar dințișorii, din șase în șase luni, se pot achiziționa periuțe dedicate vârstei. Dacă la primii doi dinți putem folosi dispozitivul doar pentru a-l obișnui cu prezența lui în guriță și cu tehnica de curățare, pe măsură ce dințișorii se înmulțesc vom începe să folosim și pasta de dinți dedicată vârstei care, ca și conținut, este diferită de cea a adulților.

Pentru a-i arăta copilului placa dentară bacteriană și zonele în care trebuie să insistăm cu periajul puteți folosi indicatori de placă bacteriană, sau doar un bețișor de urechi imersat în albastru de metilen.

Albastru de metilen pe dinti

Mare atenție la caria de biberon care, așa cum îi spune și numele, apare la copiii care adorm cu biberonul cu lapte sau ceai îndulcit în gură.

Caria de biberon

Recomandarea noastră este, în cazul în care este deja obișnuit, să îi dați o sticluță cu apă la adormire sau după ce a adormit să îi realizați o curățare a dinților și gingiilor. Caria de biberon reprezintă acea linie neagră care înconjoară de jur-împrejur dintele, în dreptul gongiei, ajungând să decapiteze coroana. Durerile sunt mari, părinții vor fi extrem de sensibili la durerea copilului și, din păcate, soluții viabile și pe termen lung nu există. Va trebui să așteptăm erupția definitivilor, cu toată cohorta de complicații care derivă din aceasta: dureri repetate cu abcese la diverse intervale precum și lipsa dinților cu care copilul să poată realiza incizia alimentelor. De asemenea trebuie să avem în vedere implicațiile sociale care apar în momentul în care ceilalți copii îl văd la grădiniță că nu poate mușca sau că dinții sunt negri sau lipsesc.

Implicatii sociale copii

Suptul degetului, atât de des întâlnit în rândul copiilor, este un obicei vicios cu mari repercusiuni în osatura facială și poziția dinților.

Suptul degetului

Adult fiind, va avea nevoie de numeroase intervenții ortodontice pentru a-i alinia ocluzia și estetica. Noi nu suntem adepții metodelor punitive de aplicare de soluții cu gust amar sau înțepător pe degetul în cauză. Recomandăm, însă, purtarea cotierelor în pijamale până obiceiul nesănătos dispare. De asemenea comunicarea multă cu copilul înainte de adormire, care să îi distragă atenția este foarte indicată de psihologi.

Comunicarea cu copilul înainte de culcare

respirația orală

Respiratia orală

Respirația orală aduce după sine modificări osoase la nivelul masivului osos facial. Copilul care nu poate respira pe nas va deschide gurița, aceasta ducând la dezvoltarea unui maxilar îngust cu protruzia frontalilor superiori. Aspectul este clasic de copil cu nările pensate și facies alungit. Problema respirației orale este destul de gravă pentru că este afectată și cantitatea de oxigen care ajunge la nivelul creierului. Copiii cu respirație orală au rezultate școlare mai slabe și necesită mai multă înțelegere din partea educatorilor și colegilor. Diagnosticul pus corect din timp, vă scutește de o mulțime de complicații. Tratamentul va fi prescris de pediatrul ORL.


Deglutiția infantilă

Deglutitia infantila

O altă problemă des întâlnită la copii, diagnosticată de medicul stomatolog este deglutiția infantilă. Aceasta este persistența deglutiției din perioada de nou născut chiar și după vârsta de doi ani. Deglutiția adultă presupune plasarea vârfului limbii pe cerul gurii în momentul deglutiției (înghițirii). Interpunerea limbii între incisivii superiori și inferiori în momentul deglutiției reprezintă deglutiția infantilă. Persistența ei după vârsta de 2 ani produce modificări osoase și ocluzale. Supra acoperirea maxilară care protejează parodontal dinții și permite incizia alimentelor nu se va mai realiza. Tulburările fonetice vor fi prezente și evidente.


Inserția joasă a frenurilor

Insertia joasa a frenurilor

Inserția joasă a frenurilor este întâlnită într-un procent scăzut în rândul populației, având drept consecință tulburări fonetice și parodontale. Frenurile sunt  trei mici porțiuni mucozale: sublingual, labial superior și labial inferior. Dacă ultimele două se identifică cel mai des la vârsta adultă, frenul sublingual este cel care limitează mișcările limbii și implicit produce tulburări fonetice încă de la primele cuvinte. Frenectomia se realizează la noi în cabinet de dr. Mureșan Ovidiu. Dr. Ovidiu Mureșan are o experiență de peste 25 de ani în acest domeniu. Manopera este ușoară, rapidă și fără complicații ulterioare.

Fetiță fericită după intervenție

Aspirarea buzei inferioare

Aspirarea buzei inferioare este un obicei des întâlnit în rândul copiilor. Îi ajută să fie mult mai expresivi și transmit mult mai bine celorlalți stările lor emoționale. Acest obicei se poate identifica prin apariția șanțului orizontal, paralel cu roșul buzei inferioare. În acest caz, în momentele în care copilul este plictisit sau dorește atenție se joacă cu buza inferioară, interpunând-o între incisivii superiori și incisivii inferiori. De cele mai multe ori totul începe ca o joacă, ca mai apoi să se instaleze un tic nervos greu de decondiționat. Există exerciții pentru deprogramare pe care, la nevoie, vi le vom explica. Dacă nici așa nu reușim, vă vom îndruma către ortodont.


Prognatismul mandibular

Prognatismul mandibular

Prognatismul mandibular este moștenit, de cele mai multe ori. Aspectul este caracteristic, mandibula depășind în dimensiuni maxilarul.

Aspectul este ușor de observat acesta fiind al unui copil hotărât, motivat, supărat.

Prognatismul mandibular fetita

Atenția trebuie să fie sporită și adresabilitatea către medicul ortodont trebuie să se facă la vârste fragede, în jurul vârstei de trei ani. Cel mai probabil acesta vă va realiza o bărbiță cu capelină, cu care copilul va dormi noaptea. Totul începe ca o joacă și, de cele mai multe ori, această joacă este deosebit de utilă, scutind adultul de intervenții chirurgicale.


detartrajul

Detartrajul

Detartrajul reprezintă manopera prin care se îndepărtează placa dentară bacteriană mineralizată de pe dinte, supra și subgingival. Placa dentară este rezultatul proceselor metabolice ale celor peste 220 de specii de bacterii existente la nivelul cavității orale. Cavitatea orală este complet colonizată de bacteriile orale de la vârsta de șase luni. La două ore de la apariția plăcii dentare, aceasta începe să se mineralizeze, rezultând în timp, tartrul. Tartrul este deosebit de nociv pentru parodonțiul marginal, împingându-l mecanic către vârful rădăcinii, favorizând apariția parodontopatiei marginale cronice. De asemenea prin contactul direct al suprafeței rugoase a acestuia cu gingia acesta reprezintă un spin iritativ. Dacă mai adăugăm și procesele metabolice active de la suprafața acestuia, rezultând un pH acid, iritativ, care întreține inflamația locală, înțelegem de ce detartrajul este o manoperă larg indicată de către medicii stomatologi.

Odată format, tartrul nu poate fi îndepărtat decât de către medicul stomatolog, indiferent de cum se realizează periajul dentar acasă. Un semn al prezenței tartrului, pe lângă culoarea caracteristică maro, sunt sângerările gingivale.

Detartrajul se realizează cu instrumente de detartraj manuale și ultrasunete. Medicul stomatolog va alege tehnica corespunzătoare de care aveți nevoie. Detartrajul este printre puținele manopere nedureroase în cabinetul stomatologic. Dacă ne confruntăm cu sensibilități deosebite, vom realiza manopera sub anestezie locală.

Confortul dumneavoastră este prioritar pentru noi!

periajul profesional

Periajul profesional este periajul realizat în cabinetul stomatologic. Acesta se efectuează cu perii profesionale și paste cu grad de abrazie ridicat. Este indicat să se realizeze la un interval de șase luni.

Periajul profesional

fluorizările

Fluorizarile

Fluorizările sunt manopere prin care dinților tineri, în primii doi ani de la erupție, le oferim un aport crescut de fluor local. Pentru aceasta se vor lua amprente pe baza cărora tehnicianul va realiza gutiere personalizate. În aceste gutiere vom pune geluri fluorurate pentru 30 de minute sub stricta noastră observație.

Gutierele

Sigilările dentare

Sigilările dentare

Sigilările reprezintă manopere stomatologice care se realizează în primele șase luni de la apariția dintelui pe arcadă. Politica cabinetului nostru este de intervenție doar în cazul în care igiena orală lasă de dorit asociată cu fisuri/fosete colorate. Manopera se efectuează rapid, pacientul este cooperant și este deosebit de benefică pentru viitorul dintelui pe arcadă.

Sigilările dentare

Airflow

Airflow

Airflow este o tehnică modernă de îndepărtare a colorațiilor dentare, a plăcii bacteriene și a tartrului aflat în cantitate mică. Această tehnică utilizează acțiunea jetului de aer combinat cu apa și microparticule de bicarbonat de sodiu profesional. De cele mai multe ori este asociată și consecutivă detartrajului cu ultrasunete. Airflow reușește să curețe inclusiv pungile parodontale superficiale și zonele greu de igienizat (aparate ortodontice fixe, punți dentare făcute în contact strâns cu gingia și periimplantar). Această procedură, alături de detartraj și periaj profesional, nu lezează smalțul și țesuturile dentare. Airflow este cel mai indicat în cazul colorațiilor generate de nicotină și coloranți alimentari.

Profilaxia este ramura stomatologiei care ne permite să ne exprimăm dragostea față de dinți în mod non-invaziv!
Profilaxie final