Profilaxia dentară extrem de importantă, dar puțin înțeleasă. Este o ramură a stomatologiei slab dezvoltată la noi în țară. Țările nordice, Suedia, Norvegia și Danemarca pun de foarte mulți ani accent pe ea, în consecință cazurile de gangrenă complicată, sau de parodontopatii avansate, extinse, sunt extrem de rare. Profilaxia înseamnă prevenție. Totul începe cu primii dinți apăruți în cavitatea orală. Apoi, în copilărie părinții, educatorii, igieniștii, medicii stomatologi învață copilul să deprindă o tehnică de periaj corectă. Tot în copilărie aceștia sunt obișnuiți cu controlul periodic la șase luni. În cadrul controlului periodic la șase luni, medicul stomatolog reușește să identifice o tehnică de periaj deficitară, procese carioase incipiente sau realizează sigilarea dinților. Tot el semnalează primele indicii de necesitate a unei intervenții ortodontice, descoperind obiceiurile vicioase care produc modificări osoase și dentare. Periajul dentar corect stă la baza profilaxiei cariilor și a complicațiilor acestora și apariției parodontopatiei.
Învățând copilul să se perieze corect pe dinți, conștientizându-l de importanța periajului dentar în decursul vieții, îi veți oferi cel mai de preț cadou.
Cabinetul nostru vă oferă o paletă largă de servicii în cadrul profilaxiei dentare:
Control stomatologic pediatric
Instructajul de periaj dentar
Detartraj
Periaj profesional
Fluorizări
Sigilări
Airflow
Controlul stomatologic pediatric
Controlul stomatologic pediatric
Este consultația care se planifică după vârsta de doi ani. Copilul trebuie să se obișnuiască cu cabinetul și să se împrietenească cu medicul stomatolog. El trebuie să vadă în medicul stomatolog un prieten.
Periajul dentar începe de la vârsta de șase luni, de la apariția primilor dințișori în gură, respectiv a incisivilor centrali inferiori. Dacă la început vom folosi fie un tifon aplicat pe index, fie un dispozitiv de curățare din silicon, aplicat pe deget. Pe măsură ce mai apar dințișori în guriță, va crește și numărul de perișori pe dispozitivul de curățare. Industria de produse stomatologice s-a dezvoltat atât de mult, încât, pe măsură ce apar dințișorii, din șase în șase luni, se pot achiziționa periuțe dedicate vârstei. Dacă la primii doi dinți putem folosi dispozitivul doar pentru a-l obișnui cu prezența lui în guriță și cu tehnica de curățare, pe măsură ce dințișorii se înmulțesc vom începe să folosim și pasta de dinți dedicată vârstei care, ca și conținut, este diferită de cea a adulților.
Pentru a-i arăta copilului placa dentară bacteriană și zonele în care trebuie insistat cu periajul puteți folosi indicatori de placă bacteriană, sau doar un bețișor de urechi îmbibat în albastru de metilen.
Mare atenție la
caria de biberon
care, așa cum îi spune și numele, apare la copiii care adorm cu biberonul cu lapte sau ceai îndulcit în gură.
Recomandarea noastră este, în cazul în care copilul este deja obișnuit să adoarmă, să îi dați o sticluță cu apă la culcare, sau după ce a adormit să îi realizați o curățare a dinților și gingiilor. Caria de biberon reprezintă acea linie neagră care înconjoară de jur-împrejur dintele, în dreptul gingiei, ajungând să decapiteze coroana. Durerile sunt mari, părinții vor fi extrem de sensibili la durerea copilului și, din păcate, soluții viabile și pe termen lung nu există. Va trebui să așteptăm erupția dinților definitivi, cu toată cohorta de complicații ce derivă din distrugerea prematură a dinților temporari: dureri repetate cu abcese la diverse intervale precum și lipsa dinților cu care copilul să poată realiza incizia alimentelor. De asemenea, trebuie să avem în vedere implicațiile sociale care apar în momentul în care ceilalți copii îl văd pe cel cu carii la grădiniță că nu poate mușca, sau că dinții lui sunt negri, sau lipsesc.
Suptul degetului
Atât de des întâlnit în rândul copiilor, este un obicei vicios cu mari repercusiuni în osatura facială și poziția dinților.
Adult fiind, va avea nevoie de numeroase intervenții ortodontice pentru a-i alinia ocluzia și estetica. Noi nu suntem adepții metodelor punitive de aplicare de soluții cu gust amar sau înțepător pe degetul în cauză. Recomandăm, însă, purtarea cotierelor în pijamale până obiceiul nesănătos dispare. De asemenea comunicarea multă cu copilul înainte de adormire, care să îi distragă atenția este foarte indicată de psihologi.
Respirația orală
Respirația orală aduce după sine modificări osoase la nivelul masivului osos facial. Copilul care nu poate respira pe nas va deschide gurița, aceasta ducând la dezvoltarea unui maxilar îngust cu protruzia frontalilor superiori. Aspectul este clasic de copil cu nările pensate și facies alungit. Problema respirației orale este destul de gravă pentru că este afectată și cantitatea de oxigen care ajunge la nivelul creierului. Copiii cu respirație orală au rezultate școlare mai slabe și necesită mai multă înțelegere din partea educatorilor și colegilor. Profilaxia constă aici în diagnosticul pus corect din timp. Acesta vă scutește de o mulțime de complicații. Tratamentul va fi prescris de pediatrul ORL.
Deglutiția infantilă
O altă problemă des întâlnită la copii, diagnosticată de medicul stomatolog este deglutiția infantilă. Aceasta este persistența deglutiției din perioada de nou născut chiar și după vârsta de doi ani. Deglutiția adultă presupune plasarea vârfului limbii pe cerul gurii în momentul deglutiției (înghițirii). Interpunerea limbii între incisivii superiori și inferiori în momentul deglutiției reprezintă deglutiția infantilă. Persistența ei după vârsta de 2 ani produce modificări osoase și ocluzale. Supra acoperirea maxilară care protejează parodontal dinții și permite incizia alimentelor nu se va mai realiza. Tulburările fonetice vor fi prezente și evidente.
Inserția joasă a frenurilor
Inserția joasă a frenurilor este întâlnită într-un procent scăzut în rândul populației, având drept consecință tulburări fonetice și parodontale. Frenurile sunt trei mici bride mucozale: sublingual, labial superior și labial inferior. Dacă ultimele două se identifică cel mai des la vârsta adultă, frenul sublingual este cel care limitează mișcările limbii și implicit produce tulburări fonetice încă de la primele cuvinte. Frenectomia se realizează la noi în cabinet de dr. Ovidiu Mureșan, care are o experiență de peste 28 de ani în chirurgia orală. Manopera este ușoară, rapidă, nedureroasă și fără complicații ulterioare.
Aspirarea buzei inferioare
Aspirarea buzei inferioare este un obicei des întâlnit în rândul copiilor. Îi ajută să fie mult mai expresivi și transmit mult mai bine celorlalți stările lor emoționale. Acest obicei se poate identifica prin apariția șanțului orizontal, paralel cu roșul buzei inferioare. În acest caz, în momentele în care copilul este plictisit, sau dorește atenție, se joacă cu buza inferioară, interpunând-o între incisivii superiori și incisivii inferiori. De cele mai multe ori totul începe ca o joacă, ca mai apoi să se instaleze un tic nervos greu de decondiționat. Există exerciții pentru deprogramare pe care, la nevoie, vi le vom explica. Dacă obiceiul persistă, vă vom îndruma către ortodont.
Prognatismul mandibular
Prognatismul mandibular are de cele mai multe ori o componentă ereditară, fiind frecvent transmis genetic.
Aspectul este ușor de observat acesta fiind al unui copil hotărât, motivat, supărat.
Adresabilitatea către medicul ortodont trebuie să fie în aceste cazuri cât mai precoce, în jurul vârstei de 3 ani. Există momente în dezvoltarea copilului care nu trebuie ratate, altfel tratamentul este mult mai complex și de lungă durată. Cel mai probabil ortodontul va realiza o bărbiță cu capelină, cu care copilul va dormi noaptea. Totul începe ca o joacă și, de cele mai multe ori, această joacă este deosebit de utilă, scutind pacientul de intervenții chirurgicale la vârsta adultă.
Instructajul de periaj dentar
Cea mai importantă armă a medicului stomatolog împotriva cariei și parodontopatiei nu este freza, turbina sau LASER-ul, ci periuța de dinți. Nimeni nu se naște învățat, așa că la DentOralMax vă oferim ocazia de a deprinde tehnicile corecte de periaj. Astfel veți reduce timpul necesar igienizării corecte a dinților și veți obține o eficiență de până la 15 ori mai mare în igiena orală. Aceasta înseamnă practic dispariția condițiilor de formare a noi carii dentare și ameliorarea sau vindecarea parodontopatiilor incipiente.
Prin demonstrații practice pe simulator, la noi învățați cum să utilizați eficient: de la periuța de dinți simplă, manuală, până la cele mai avansate periuțe electrice.
Detartrajul
Detartrajul reprezintă manopera prin care se îndepărtează placa dentară bacteriană mineralizată de pe dinte, supra și subgingival. Placa dentară este rezultatul proceselor metabolice ale celor peste 220 de specii de bacterii existente la nivelul cavității orale. Cavitatea orală este complet colonizată de bacteriile orale de la vârsta de șase luni. La două ore de la apariția plăcii dentare, aceasta începe să se mineralizeze, rezultând în timp, tartrul. Tartrul este deosebit de nociv pentru parodonțiul marginal, împingându-l mecanic către vârful rădăcinii, favorizând apariția parodontopatiei marginale cronice. De asemenea prin contactul direct al suprafeței lui rugoase, plină de muchii microscopice, cu gingia, tartrul reprezintă un permanent spin iritativ mecanic. Dacă mai adăugăm și procesele metabolice active de la suprafața acestuia, rezultând un pH acid, iritativ, care întreține inflamația locală, înțelegem de ce detartrajul este o manoperă esențială și extrem de recomandabilă pentru eliminarea focarului de infecție parodontală și pentru profilaxia sau pentru începutul oricărui tratament al bolii parodontale.
Tartrul
Odată format, tartrul nu poate fi îndepărtat decât de către medicul stomatolog, indiferent de cum se realizează periajul dentar acasă. Un semn al prezenței tartrului, pe lângă culoarea caracteristică maro, sunt sângerările gingivale.
Detartrajul se realizează cu instrumente de detartraj manuale și ultrasunete.
Medicul stomatolog va alege o tehnică adecvată, în funcție de ce aveți nevoie pentru a obține rezultatele optime: Detartrajul este o manoperă în general nedureroasă. În cazul unei sensibilități deosebite, nu este nici o problemă în realizarea detartrajului sub anestezie locală.
CONFORTUL DUMNEAVOASTRĂ ESTE PRIORITAR PENTRU NOI!
Periajul profesional
Periajul profesional este periajul realizat în cabinetul stomatologic. Acesta se efectuează cu perii profesionale și paste cu grad de abrazie ridicat. Este indicat să se realizeze la un interval de șase luni. Profilaxia printr-un periaj corect realizat este cea mai simplă metodă.
Fluorizările
Fluorizările sunt manopere prin care dinților tineri, în primii doi ani de la erupție, le oferim un aport crescut de fluor local. Profilaxia înseamnă aici luarea de amprente pe baza cărora tehnicianul va realiza gutiere personalizate. În aceste gutiere vom pune geluri fluorurate pentru 30 de minute sub stricta noastră observație.
Sigilările dentare
Sigilările reprezintă manopere stomatologice care se realizează în primele șase luni de la apariția dintelui pe arcadă. Cabinetului nostru are politica de a interveni doar în cazul în care igiena orală lasă de dorit, asociată cu fisuri/fosete colorate. Manopera se efectuează rapid, este nedureroasă, pacientul este cooperant și este deosebit de benefică pentru viitorul dintelui pe arcadă. Profilaxia este pe primul plan.
Airflow
În capitolul Profilaxia, Airflow este o tehnică modernă de îndepărtare a colorațiilor dentare, a plăcii bacteriene și a tartrului aflat în cantitate redusă. Această tehnică utilizează acțiunea jetului de aer combinat cu apa și microparticule de bicarbonat de sodiu profesional. De cele mai multe ori este asociată și consecutivă detartrajului cu ultrasunete. Airflow reușește să curețe inclusiv pungile parodontale superficiale și zonele greu de igienizat (aparate ortodontice fixe, punți dentare făcute în contact strâns cu gingia și periimplantar). Această procedură, alături de detartraj și periaj profesional, nu lezează smalțul și țesuturile dentare. Airflow este cel mai indicat în cazul colorațiilor generate de nicotină și coloranți alimentari.