Protetica clasică

Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu confecționarea de piese unicat care înlocuiesc unul sau mai mulți dinți. Aceste piese unicat sunt realizate împreună cu laboratorul de tehnică dentară.

Protetica este un segment amplu servindu-se atât de dinții naturali, atunci când există, cât și de implanturi. Protetica, în funcție de tipul lucrărilor poate fi fixă, mobilă sau mobilizabilă.

În funcție de durata menținerii în gură ale pieselor protetice acestea pot fi provizorii sau definitive. Vi le vom explica în rândurile următoare.


Coroane dentare pe dinți naturali

Coroane dentare pe dinti naturali

Coroanele dentare pe dinții naturali pot fi provizorii sau definitive.

Coroanele provizorii, așa cum le spune și numele, sunt coroane cu caracter temporar, ele putând exista în cavitatea orală între două săptămâni și până la un an de zile, în funcție de tehnologia realizării lor și de utilitate. În funcție de modul de realizare pot fi:

a) PMMA, de tip CAD/CAM, sunt coroane frezate în laboratorul de tehnică dentară, cu tehnologia CAD/CAM și care pot exista o durată mai lungă în cavitatea orală ca în cazul parodontopatiilor marginale cronice. Acestea au o estetică mai bună față de cele realizate în cabinet, o finisare superioară și o rezistență mai ridicată la fractură.

b) Acrilat autopolimerizabil, realizat în cabinet. La inițierea oricărei lucrări protetice în cabinetul nostru, se va lua o amprentă care, la finalul ședinței de șlefuire și amprentare, ne va folosi pentru realizarea unor dinți provizorii cu care dumneavoastră să vă desfășurați activitățile cotidiene până la realizarea dinților definitivi de către cabinetul de tehnică dentară. Astfel, nu va trebui să vă luați concediu ”ca să vă faceți dinții”.

c) Mock-up se realizează în cabinet ca urmare a wax-up-ului făcut de tehnician. În cazul în care se dorește o estetică superioară și există dubii în legătură cu forma și lungimea dinților, vom apela la tehnica predictibilității rezultatelor finale. Astfel, amprenta situației inițiale ajunge la tehnician, acesta pe baza rapoartelor proporțiilor magice va realiza în ceară, pe model, forma și lungimea propusă. În cabinet se va amprenta modelul, ca mai apoi, cu ajutorul acrilatului autopolimerizabi/compozitelor fluide injectabile să transfere datele oferite de tehnician în cavitatea orală. Apoi, pe baza fotografiilor diagnostice și a examinării vom analiza împreună dacă mai este necesar să producem modificări.

Definitive:

Coroanele definitive, sunt așa cum le spune și numele, coroane de lungă durată. Materialele din care acestea se realizează sunt multiple, existând o bogăție de opțiuni în acest moment în piață. Cabinetul nostru vă oferă:

a) Coroane metaloceramice: ceramica, pentru a avea rezistență, necesită ardere pe un anumit suport (miez). Așa cum îi spune și numele, în cazul coroanei metalo-ceramice, suportul va fi un aliaj metalic cu rezistență și biocompatibilitate conform standardelor.

b)  Ceramică pe suport de oxid de zirconiu a apărut ca urmare a necesității normale de creștere a esteticii și biocompatibilității coroanelor metalo-ceramice. Astfel, cea mai mare realizare pe care o au este  faptul că scade riscul apariției lizereului gingival. Lizereul gingival este colorarea neagra a gingiei vecine coroanelor metaloceramice datorită oxizilor metalici existenți. La nivel gingival cantitatea de ceramică este în grosime minimă, în consecință expandează mai ușor spre gingie oxizii metalici. Nu există o metodă de investigație prin care noi să putem anticipa dacă apare sau nu acest lizereu gingival. Cel mai probabil ține și de condițiile locale. Lizereul gingival care apare la un procent ridicat dintre purtătorii coroanelor metalo-ceramice cu certitudine NU apare la coroanele ceramice pe suport de zirconiu, oxidul de zirconiu fiind alb.

Ceramică pe suport de oxid de zirconiu

Conform studiilor, la doi ani, rezistența coroanelor de ceramică pe suport de zirconiu este net superioară celor metalo-ceramice. Transluciditatea coroanelor de oxid de zirconiu este identică cu cea a dinților naturali. De aceea de multe ori, ca să punem un diagnostic de coroană dentară de ceramică pe suport de oxid de zirconiu, apelăm la radiografie, dacă este bine realizată.

c) Zirconiu monolitic. Coroanele dentare din zirconiu monolitic sunt cele mai rezistente coroane de pe piață, fiind indicate pacienților cu bruxism. Ca estetică sunt mult mai opace față de cele de ceramică pe suport din oxid de zirconiu, dar mult mai estetice decât coroanele metalo-ceramice.


Punțile dentare cu dinți stâlpi dinți naturali
Punte dentară pe dinți naturali

Punțile dentare reprezintă construcții protetice care înlocuiesc lipsa unuia sau mai multor dinți prin șlefuirea dinților vecini edentației. Noi recurgem la această soluție doar în cazul în care dinții vecini prezintă obturații extinse. Suma rezistenței dinților stâlpi trebuie să fie mai mare sau egală cu suma rezistenței dinților înlocuiți.

De-a lungul celor 16 ani stomatologie intensă, am ajuns la concluzia că, sub lucrările protetice este mai bine pentru pacient, cât și pentru buzunarul pacientului să pulpectomizăm dinții aflați sub lucrări.

De ce?

Încă nu s-a descoperit un aparat care să ne spună, fără să intrăm în camera pulpară, capacitatea de apărare și reacție a pulpei dentare. Șlefuirea reprezintă un act traumatic pentru dinte, chiar dacă noi o realizăm în condiții de protecție maximă a pulpei dentare. Experiența ne-a dovedit că dinți fără simptomatologie pulpară, până în momentul cimentării definitive și care aparent erau sănătoși, la două luni sau la șase luni au făcut abcese dentare. În atare condiții, lucrare protetică nouă a trebuit perforată pentru a realiza un acces corespunzător tratamentului endodontic-chirurgical.

Complicațiile tratamentului de canal la cinci ani au un procent foarte scăzut în cabinetul nostru. În situația neplăcută în care apar, lucrarea rămâne pe loc, dr. Ovidiu Mureșan executând un chiuretaj apico-periapical cu daune minime pentru lucrarea protetică.


dispozitivul corono-radicular
Dispozitivul corono-radicular

Dispozitiv corono-radicular este o piesă protetică care reconstituie bontul coronar prin ancorarea radiculară, atunci când avem o pierdere extinsă de țesuturi dure dentare coronare. Acesta este executat în cabinetul de tehnică dentară pe baza unei amprente luată în cabinetul stomatologic. Dispozitivul corono-radicular transmite forțele masticatorii în ax, are o rezistență deosebită și se cimentează în loja radiculară preparată de noi.

Piesa

protezele parțiale

Protezele parțiale sunt lucrări protetice, mobile sau mobilizabile care înlocuiesc lipsa dinților laterali.

Protezele parțiale mobilizabile

Protezele parțial mobilizabile sunt proteze care se ancorează de dinții vecini prin mijloace speciale, cu un grad de fricțiune ridicat.

Protezele scheletate

Protezele scheletate

Protezele scheletate reprezintă o schematizare a unor proteze parțial acrilice. Diferențele, însă, sunt majore reflectându-se în modul de ancorare și în spațiul ocupat în cavitatea orală. De-a lungul timpului sistemele de ancorare și stabilizare ale acestora au evoluat, astfel încât azi putem să oferim proteze scheletate ancorate prin sisteme de tip balama sau capsă, cu garnituri de teflon, care să vă ofere un confort ridicat atât în fonație, cât și în masticație. În funcție de situația existentă în cavitatea orală, împreună cu cabinetul de tehnică dentară, vom alege cele mai bune soluții de menținere și sprijin a protezei scheletate.

Avantajul lor este că în viața de zi cu zi se comportă ca o dantură fixă, igienizarea însă se realizează ca pentru o proteză mobilizabilă. Estetic, cei din jurul dvs. nu vor sesiza că aveți această piesă protetică, veți ști doar dumneavoastră, în momentul în care realizați igiena orală zilnică. Ele se poartă și noaptea, nu necesită păstrarea lor extraorală. Ceea ce vedeți în imaginea de mai jos reprezintă aspectul intraoral al protezei scheletate, aspect vizibil doar dacă voit deschideți gura și vă lăsați capul pe spate. Altfel proteza scheletată continuă în mod natural și firesc dinții de care aceasta este ancorată, neexistând nici o diferență privită în plan orizontal de la o distanță normală de comunicare.

Protezele pe capse au apărut relativ recent, de aproximativ zece- doisprezece ani, fiind dezvoltate pentru cazurile în care avem puțini dinți restanți distribuiți nefavorabil realizării unei proteze scheletate. Astfel, ancorându-ne radicular, coronar vom avea o piesă protetică de tip bilă de care printr-un sistem de capse se va ancora proteza totală.

Protezele dentare mobile

Protezele dentare mobile sunt piese protetice mobile care au un sprijin mucozal, reconstituind forma și funcția dinților absenți. În funcție de numărul de dinți înlocuiți, acestea pot fi parțiale sau totale.

Protezele totale, așa cum le spune și numele înlocuiesc o arcadă dentară, fie maxilară, fie mandibulară, sau ambele.

Protezele parțiale se pot ancora de dinții vecini, fără necesitatea preparării acestora, prin croșete de sârmă,

Proteza partiala

sau prin pelete acrilice, ca în imaginea de mai jos.

Protezele Kemeny reprezintă un grup aparte de proteze parțiale, care înlocuiesc un număr restrâns de dinți și au un caracter provizoriu, rolul lor fiind exclusiv estetic. Durata lor este legată de durata vindecării osoase postextracționale, urmând a fi înlocuite de lucrări definitive.

În funcție de materialele din care sunt realizate protezele mobile și mobilizabile, acestea pot fi din acrilat sau din materiale compozite.

Protezele acrilice sunt primele apărute pe piață, dar care nu și-au pierdut locul lor în soluțiile protetice, având proba timpului.

Proteze acrilice

Protezele compozite aduc un plus de estetică, de biocompatibilitate și de rezistență față de protezele acrilice.

Proteze compozite

indicații postinserție lucrări protetice

Indicatii postinsertie lucrari protetice

Coroanele dentare provizorii, așa cum le spune și numele, sunt temporare, deci fără rezistența necesară durabilității în timp. Vă recomandăm să folosiți furculița și cuțitul, în toată perioada existenței lor în cavitatea dumneavoastră bucală. De asemenea, nu este recomandat să mușcați cu ele. Dacă s-au decimentat, vă rugăm să ne contactați. Utilizarea lor în masticație, fără a fi cimentate definitiv duce la fractura acestora. 2 ore după cimentare vă rugăm să nu aplicați forțe masticatorii pe ele, dar puteți consuma lichide.

Coroanele dentare definitive după cimentare este recomandat să nu mâncați 2 ore. Lichide puteți bea, fără probleme. Igienizarea lor nu necesită o îngrijire suplimentară față de dinții naturali, însă trebuie realizată riguros, de 2 ori pe zi. Pe lângă periaj vă recomandăm folosirea unui irigator oral care va îndepărta cu succes toate resturile alimentare. Bineînțeles întâi folosim irigatorul în fiecare spațiu interdentar, apoi periem, preferabil cu o periuță electrică, ca mai apoi să clătim gura cu apă de gură. Orice senzație nou apărută vă rugăm sa ne-o comunicați. Controlul periodic și igienizarea profesională a coroanelor dentare se face clasic, la 6 luni.

Protezele dentare mobilizabile se îndepărtează pe cât posibil cu presiuni digitale aplicate simetric de două ori pe zi, în momentul periajului dentar al dinților restanți.

Acestea vor fi spălate cu o periuță diferită, cu săpun lichid. Ele trebuiesc curățate pe principiul farfuriilor ceramice din care mâncăm. Trebuie îndepărtate toate urmele de grăsime și toate resturile alimentare restante. Se vor clăti apoi abundent cu apă. Pentru a nu le fractura prin scăpare accidentală din mână vă recomandăm, atunci când le igienizați să lăsați apă în chiuvetă astfel încât șocul lovirii de chiuvetă se fie amortizat.

Dacă mijloacele speciale de prindere se slăbesc în timp și simțiți un joc mai mare decât cel existent până la acel moment, este necesar să se schimbe garniturile cu unele noi. Manopera este scurtă și se realizează pe loc în cabinetul de tehnică dentară.

La 6 luni vom verifica nivelul osos adiacent protezei. Dacă resorbția osoasă este semnificativă va fi necesară o rebazare. În atare situație se va lua o amprentă pe baza căreia cabinetul de tehnică dentară va realiza adaptarea la noua situație în 2-3 zile.

Protezele mobile necesită mai multe indicații pe care noi le-am sistematizat la capitolul de Info utile.

Garanția lucrărilor  pe un anumit termen ar reprezenta neseriozitate din partea cabinetului nostru. În plus, legislația în vigoare existentă interzice acordarea garanțiilor pe corpul uman. Ce putem garanta sunt materialele folosite și garanția lucrului bine făcut. Depinde de fiecare pacient cum le îngrijește și cum le folosește.

Orice întrebări ați avea suntem aici să vă răspundem!