Caria de biberon este o carie circulară care apare în primii ani de viață ai copilului, afectând în ordine: frontalii superiori (cel mai frecvent) și apoi primii molari superiori, frontalii inferiori fiind plasați pe ultimul loc.
Incisivii inferiori rămân indemni datorită vecinătății orificiilor salivare sublinguale.
Caria de biberon apare la copiii puși la somn cu biberonul plin de lapte sau lichide îndulcite. Adormind, conținutul biberonului se răspândește în cavitatea bucală, hrănind bacteriile acidogene. În timpul somnului, secreția salivară scade realizând astfel un mediu propice dezvoltării cariilor.
Totul începe cu o pigmentare a smalțului, la nivelul coletului dentar( în vecinătatea gingiei), pe fața externă a dintelui, extinzându-se circular pe toate fețele la început în suprafață, ca mai apoi și în profunzime, decapitând efectiv dinții.
Din păcate costurile și tratamentul unor astfel de carii implică mari eforturi din partea întregii echipe: copil- medic- părinte, de aceea noi recomandăm profilaxia lor, prin igienă orală corectă, timpurie si adormirea copilului cu apă simplă.