Sugerea policeului sau a altor degete este frecvent întâlnită la copii. De obicei, copilul practică acest obicei înainte de a adormi, în momente de plictiseală sau supărare. Poate dispărea spontan sau ajutat de cei din jur.
Acest obicei este dăunător aparatului dento-maxilar prin persistența lui, producând o presiune asimetrică pe palat, în funcție de poziționarea degetului, modificările de poziție ale dinților din zonă dar și modificări importante și impresionante la nivelul palatului.
Interpunerea suzetei este mai puțin dăunătoare, însă și ea, dacă este prinsă de mâner cu dinții, provoacă daune semnificative.
Ca și posibilități de dezvăț pentru acest obicei:
- Copilul, mai ales cel mic, are nevoie de atenție și afectivitate. Nu există substitut pentru dragosatea maternă. Copii cu astfel de obiceiuri, așa cum afirmam mai sus, le practică din plictiseală sau supărare;
- Distragerea atenției, dacă a (re)apărut obiceiul odată cu apariția unui nou frățior, sau surioară. Suntem atenți și la primul născut la culcare. După ce a fost plimbat în aer liber și a fost echipat de somn, i se va spune o poveste care să îl atragă. Adormind rapid, va uita de deget;
- pijamalele se pot coase, astfel încât copilul să nu aibă acces la degete pe timpul nopții;
- se poate limita mișcarea de flexie a cotului prin aplicarea de cotiere confecționate din carton.
Nu se recomandă măsurile primitive gen substanțe amare pe deget sau pedepsirea copilului pentru că îl va întări în „hobby-ul” său.