Skip to main content
Sarcina si stomatologia

Organismul viitoarei mame depune un efort intens pentru a crea o nouă viață și a dezvolta un nou organism. Resursele consumate de mamă în cursul sarcinii îi fac organismul vulnerabil la boli, inclusiv ale dinților și cavității orale. Cel mai bun mod de a trata aceste boli este… de a le preveni.

De aceea este recomandabil să se trateze problemele stomatologice înainte de a planifica o sarcină, atunci când este posibil.

Igiena orală perfectă pe tot parcursul este un factor important în evitarea afecțiunilor și complicațiilor stomatologice.

Dacă apar probleme stomatologice în sarcină, este bine să se evite orice medicamente toxice sau teratogene. Se vor evita tratamentele ample în primele trei luni de sarcină (pentru a nu interfera cu organogeneza embrionului) și în ultimele trei luni de sarcină (pentru a nu declanșa prematur nașterea).

Perioada de după sarcină impune de asemenea precauții, deoarece mama poate fi vulnerabilă la infecții cu punct de plecare dentar. Antibioticele pot trece în laptele matern și trebuie administrate doar conform indicației medicului.

În funcție de momentul în care vă aflați, există recomandări specifice pentru perioada  dinainte de sarcină și pentru fiecare trimestru de sarcină în parte.

Înainte de sarcină este recomandat să se rezolve toate problemele stomatologice: dento-parodontale, ortodontice, protetice și mai ales cele chirurgicale.

Primul trimestru de sarcină: este bine să fie informat medicul dentist despre situație, pentru a institui tratamente preventive și  a evita eventuale complicații. Modificările hormonale pot determina schimbări la nivel gingival, care determină inflamații locale de tipul gingivitei de sarcină, iar aceasta trebuie prevenită sau tratată.

Utilizați o pastă de dinți cât mai puțin aromată pentru a nu amplifica grețurile de dimineață. Dacă grețurile sunt frecvente și intense, clătiți-vă de mai multe ori gura cu o apă de gură îmbogățită cu fluor.

Peria de dinți trebuie să fie cu peri moi (tip„soft”) și se utilizează cu o cantitate minimă de pastă, pentru a preveni reflexele de vomă. Nu periați dinții imediat după vărsături, când sunt expuși acidului gastric și vulnerabili. e preferabil să clătiți atunci.

Dinții bebelușului se formează în primul trimestru de sarcină, așa că ceea ce mâncați și starea dumneavoastră fizică va influența direct calitatea structurilor dentare. Anumite medicamente vor fi evitate (antibioticele) și pentru că pot schimba culoarea (pot „păta”) dinții bebelușului.

Trimestrul 2

Evitați gustările dulci, sau repetați igiena orală după fiecare dintre ele, pentru a nu crește exploziv numărul cariilor. Dieta trebuie să conțină cantități adecvate de vitamina C, B12 și calciu, necesare pentru formarea dinților.

Datorită modificărilor hormonale descrise mai sus și ca o continuare a gingivitelor sau cariilor netratate poate să apară granulomul de sarcină, care poate lua uneori forme spectaculoase.

Trimestrul al doilea de sarcină reprezintă momentul cel mai favorabil pentru rezolvarea problemelor stomatologice ce nu suferă amânare, deoarece organele copilului sunt deja formate și încă nu există riscuri mari de declanșare a travaliului în timpul tratamentelor stomatologice.

Trimestrul 3

Se vor evita tratamentele stomatologice care pot fi amânate, pentru a nu transforma medicul stomatolog în moașă. Accentul va fi pus pe igiena orală perfectă, așa cum este de altfel în permanență.

Vă rugăm să rețineți:

–        o dantură bine îngrijită nu ajunge la extracții dentare după fiecare sarcină!

–        copilul nu ”fură” din calciul mamei pentru a-și construi dinții proprii!

–        manoperele stomatologice se pot face în anumite perioade favorabile din sarcină în condiții de siguranță atât pentru mamă și pentru copil, dar este mai bine să previi decât să tratezi.

Perioada de după sarcină impune de asemenea precauții, deoarece mama poate fi vulnerabilă la infecții cu punct de plecare dentar. Antibioticele pot trece în laptele matern și trebuie administrate doar conform indicației medicului.