Skip to main content
Bimetalismul

Am întâlnit pe parcursul ultimilor 25 de ani o serie de cazuri, în care pacienți cu lucrări protetice metalice vechi, din aliaje diferite, aveau pe mucoasa jugală (fața internă a obrazului) leziuni de tip lichen plan (pete albe, ce nu se șterg, localizate mai des pe linia pe care se întâlnesc dinții, frecvent cu aspect reticular, de frunză de ferigă).

Deși nu este considerată neapărat o leziune premalignă, ea poate deveni, în condițiile în care pacienții respectivi prezintă și alți factori de risc (fumat, igienă orală defectuoasă, iritații mecanice cronice la nivelul mucoasei).

Se știe că două metale sau aliaje (lucrările protetice) și un electrolit (saliva) determină curenți electrici galvanici, care în timp pot influența modul de keratinizare al epiteliului, fapt confirmat și de experiența clinică. În majoritatea cazurilor, leziunile s-au ameliorat sau s-au remis complet după înlocuirea lucrărilor protetice necorespunzătoare.

Vă recomandăm lucrările protetice pe schelet de zirconiu. Lucrările protetice metalo-ceramice (sau cu componente metalice), recomandăm să fie realizate din același aliaj în toată cavitatea orală, eventual din aceeași șarjă de turnare, pentru a evita leziunile menționate.