Lipsa igienei orale și a utilizării aței dentare duce la persistența unor resturi alimentare între dinți. În acest mediu cald, umed, întunecos, resturile menționate oferă condițiile ideale pentru dezvoltarea rapidă și în cantități uriașe a bacteriilor. Se vor intensifica astfel, prin metabolismul bacterian, procesele de fermentație, din care vor rezulta compuși sulfurați, cu miros similar cu cel al ouălor stricate.
Efectele asupra organismului:
- Boală parodontală
- Ateroscleroză. Cantitățile mari de bacterii produse în gură datorită igienei orale precare pot favoriza procesele ce duc la obstrucția carotidei și a riscului de AVC.
- Probleme respiratorii. Creșterea încărcării microbiene în cavitatea orală va duce la migrarea bacteriilor în organism prin pătrunderea lor în sânge la nivel parodontal, apoi, prin sistemul cardiovascular, ajung să se cantoneze în plămâni, unde vor agrava problemele cronice existente.
- Probleme erectile. Același mecanism, stația însă e sfera genitală. Bărbații cu boală parodontală au un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta probleme erectile, față de cei cu o igienă orală bună și fără boală parodontală.
- Diabetul. 95% dintre pacienții diabetici prezintă boală parodontală.
- Probleme cardiace. Nu în ultimul rând, pacienții cu boală parodontală au un risc de 2 ori mai mare să dezvolte probleme cardiace și îngustări arteriale ca și rezultat al pătrunderii bacteriilor parodontale și a plăcii bacteriene în torentul sanguin. S-a dovedit științific că prezența problemelor gingivale, a cariilor, a lipsei dinților sunt indicatori corecți și predictibili ai problemelor cardiace, la același nivel cu nivelul colesterolului crescut.
Endocardita bacteriană, o afecțiune severă, cu risc letal, are frecvent cauze în placa bacteriană parodontală.
Având în vedere pericolele multiple menționate, devine mai ușor de înțeles de ce stomatologii insistă și tot revin asupra importanței permanente a unei foarte bune igiene orale.