EndodonțiA

Endodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu bolile pulpei dentare. Pulpa dentară este cunoscută în popor sub denumirea de nerv. Impropriu acest termen, având în vedere că pulpa dentară conține țesut conjunctiv, vase de sânge și terminații nervoase.

Endodontie sectiune dinte

Apelăm la endodonție atunci când durerea declanșată de un stimul termic sau mecanic durează mai mult decât durata acțiunii stimulului. Această durere poate varia ca durată în timp de la câteva minute până la câteva ore. De asemenea, poate escalada de la o simplă jenă, la durerea de tip ”furie a dinților”, pacientul neputând identifica dintele cauzal, ci doar că doare foarte tare o anumită regiune.

Endodontie durere

Recomandarea noastră este să nu așteptați să vedeți cât de tare poate să doară, mizând pe capacitatea dvs. de rezistență la durere. Timpul scurs de la o pulpită la o gangrenă complicată poate să fie de la câteva minute la câteva ore.

În situația în care ați ajuns în punctul în care nu mai puteți suporta durerea, vă recomandăm ca primă măsură de urgență un antialgic combinat cu un antiinflamator. Apoi, vă recomandăm să vă faceți o programare telefonică la cabinetul nostru. Aici, în funcție de patologia pe care o vom identifica, vom lua cele mai bune măsuri pentru combaterea durerii. Pe baza simptomatologiei clinice, dar și a radiografiei inițiale, vom stabili cel mai bun plan de tratament pentru dintele dumneavoastră.

Participăm anual la congrese și workshop-uri de endodonție astfel încât calitatea tratamentelor endodontice să fie la standarde internaționale.

Tratamentul mecanic

Tratamentul mecanic de canal constă în realizarea unui acces corespunzător cu îndepărtarea dentinei ramolite în totalitate, cu evidarea conținutului canalelor radiculare și îndepărtarea tuturor resturilor pulpare. Spălăturile abundente cu un diverse soluții dezinfectante vor curăța eficient canalul/canalele radicular/e. La final vom etanșeiza canalul radicular cu sigilant endodontic (biocompatibil, remineralizant, alcalin și stabil în timp) și gutapercă.

Modalitățile de realizare a obturației radiculare la noi în cabinet sunt prin condensare la rece a gutapercăi, condensare la cald, metoda clasică și injectare la cald.

Numărul de ședințe necesar unui tratament de canal corespunzător variază în funcție de complexitatea cazului și particularitățile biologice ale pacientului.

Tratamentul de canal se realizează sub anestezie locală, pacientul fiind în confort total, fără durere.

INDICAȚII POST TRATAMENT ENDODONTIC

Indicații

7-10 zile după un tratament endodontic este normal să simțiți un mic disconfort la aplicarea unei presiuni pe dinte. Un antiinflamator ar trebui să fie suficient ca să calmeze durerile. Dacă durerile cresc în intensitate, vă umflați sau aveți orice altă nedumerire vă rugăm să ne contactați.

Obturația coronară aplicată la finalul ședinței de endodonție este o obturație provizorie de lungă durată. Poate părea definitivă, însă nu este. Va trebui să reveniți în cabinet pentru obturația definitivă coronară.