Skip to main content

Implantologia dentară se ocupă de implant și implantarea acestuia. Lipsa dinților este una dintre problemele frecvente pentru care pacienții caută ajutorul medicului stomatolog. Protetica dentară a încercat din cele mai vechi timpuri să remedieze un handicap major: absența dinților.

Dacă pierderea unui organ sau a unui membru din corpul uman poate fi compensată doar cu mare dificultate la ora actuală, iar protezarea este fie rudimentară, fie în fază experimentală, protezarea dentară este o știință bine pusă la punct și soluțiile sunt multiple și fiabile.

De la proteza clasică mobilizabilă la protezarea prin implanturi este o diferență similară cu diferența dintre căruța cu cai și racheta cosmică. Nu se poate compara calitatea vieții cu proteze pe implanturi dentare cu nimic altceva. Abilitatea de a mânca aproape orice, de a zâmbi fără frica de a mobiliza o proteză, sau de a vorbi cu dicție sunt detalii mici ale unui confort pe care unii îl consideră normal, iar alții nu pot decât visa la el.

Pacienții redobândesc nu numai forma și estetica, dar și funcțiile: masticația, fonația, absolut necesare pentru desfășurarea vieții în condiții optime.

În multe cazuri, protezarea prin implanturi dentare este singura metodă de a înlocui dinții lipsă prin lucrări protetice fixe, care să arate și să funcționeze precum dinții naturali, fără a fi necesară mobilizarea sau îndepărtarea protezelor din cavitatea bucală pentru igienizare.

Avantajele de care beneficiază pacienții cu implanturi dentare sunt:

 • forma și funcția lucrărilor protetice este similară sau identică cu a dinților naturali;
 • confort ridicat în purtare și igienizare (pacienții le integrează ca pe dinții naturali);
 • masticație mult mai eficientă decât în cazul protezelor mobilizabile;
 • stabilitatea lucrărilor protetice similară dinților naturali;
 • estetică incomparabil superioară față de protetica mobilizabilă
 • stimularea funcțională a osului maxilar care împiedică sau încetinește foarte mult atrofia osoasă.

Dinții sunt doar o parte a unui sistem foarte complex, numit om, iar în lipsa lor nu este afectat doar „un banal zâmbet”, ci și o mulțime de funcții printre care:

–  masticația – unitățile dentare reduse numeric duc la o masticație ineficientă a alimentelor care nu mai ajung în stomac sub formă de ”pastă” ci de ”bolovani” și de aici un lanț întreg de probleme și de afecțiuni, de la gastrite la ulcere, de la sindroame de malabsorbție până la tulburări mult mai severe;

Din același motiv sunt necesare cicluri masticatorii mai multe, proporțional cu unitățile masticatorii absente, iar dinții restanți suferă o uzură mai accentuată, fie parodontală, fie prin abrazie și se pierd în ritm accelerat.

– estetica și fonația – funcții deosebit de importante în comunicare (verbală și nonverbală), cu implicații profunde asupra vieții sociale a pacienților afectați de edentație, până la depresie sau marginalizarea socială.

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt dispozitive protetice care înlocuiesc rădăcinile dinților lipsă în interiorul osului maxilar. Pe implanturile dentare se aplică suprastructuri (bonturi protetice) care vor fi acoperite de coroane dentare cu forma similară dinților naturali din cavitatea orală.

Majoritatea implanturilor nu sunt monolitice ci au două componente:

–  una endoodoasă – implantul dentar, care nu se vede și

–  una endo orală – suprastructura – care se conectează cu implantul endoosos și este acoperită de coroane dentare protetice cât mai asemănătoare dinților naturali.

Cele două componente sunt solidarizate în diverse moduri, în funcție de producător. Implanturile sunt realizate aproape exclusiv din titan, material care face organismul să nu le respingă ci să le tolereze în os pe termen foarte lung (fenomen cunoscut ca ”osteointegrare”).

Implanturile funcționează similar dinților naturali, oferind pacienților o calitate a vieții incomparabilă cu celelalte metode de protezare dentară.

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care cererea de tratamente prin implanturi dentare este în creștere. Celălalt motiv îl constituie cruțarea dinților vecini de preparații ample, caracteristice proteticii clasice, pentru a deveni stâlpi de punte, șlefuiri pe care pacienții nu le acceptă.

Protezele mobile și mobilizabile nu pot asigura funcțiile necesare la nivelul la care o fac implanturile.

Componente implant dentar

Cui i se potrivesc implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt dispozitive protetice de înaltă performanță, ce se indică pentru protezarea edentațiilor la pacienții care au dinți lipsă și cărora starea generală le permite efectuarea intervențiilor chirurgicale necesare.

Implanturile pot fi utilizate pentru protezarea unui singur dinte, mai multor dinți sau unei arcade dentare întregi.

Implantarea se evaluează individual pentru fiecare pacient, ținând cont de necesitățile de protezare,  de starea locală a țesuturilor dure și moi, dar și de starea generală și eventualele boli asociate de care suferă pacientul.

Nu se indică decât foarte rar implanturi la copii sub 16 ani, pentru a nu interfera cu procesele de creștere a maxilarelor și nu se indică la persoanele a căror stare generală nu permite o minimă intervenție chirurgicală.

Implanturile sunt contraindicate persoanelor cu afecțiuni grave cardiace, hepatice, renale sau tiroidiene, pacienților care au suferit tratamente de radio- sau chimioterapie antitumorală, terapie cu bisfosfonați, pacienților diabetici decompensați, pacienților cu poliartrită reumatoidă sau cu boli autoimune.

De asemenea, implanturile sunt contraindicate persoanelor care nu pot din motive obiective, sau nu doresc să își mențină o igienă orală perfectă.

Cum se alege un implant dentar?

Dacă inserția implanturilor este de fapt o problemă de mecanică fină, relativ tehnică și relativ simplă, alegerea implantului optim este o problemă complexă, influențată de foarte mulți factori: unii locali – dimensiunea, densitatea și forma osului în care va fi inserat implantul, tipul dintelui pe care îl va înlocui, angulații specifice, factori generali – starea sănătății pacienților – unele boli asociate pe care le mai are pacientul nu permit decât utilizarea anumitor tipuri de implanturi sau le contraindică total, sau factori ce țin de tehnica și tipul de implant cu care practicianul este mai experimentat și care i-au dat în timp rezultatele cele mai favorabile. Nu în ultimul rând, dorința pacientului de a se încadra într-un anumit buget poate influența major tipul reconstrucției și tipul implanturilor alese.

Cum se procedează la implantarea dentară?

Practic implantul dentar, care în majoritatea cazurilor are forma unui ”șurub”, este inserat la nivelul osului maxilar sau mandibular și este acoperit cu mucoasă pentru o perioadă de timp de 4-6 luni, timp în care osul se va vindeca și îl va fixa. Apoi implantul este descoperit și i se atașează suprastructura (bontul și coroana) ce restaurează forma și funcțiile dintelui înlocuit.

Implantarea se efectuează în marea majoritate a cazurilor printr-o intervenție chirurgicală de mică amploare, similar unei extracții dentare, mai puțin laborioase, dar mai spectaculoase și un pic mai lungă ca durată în timp.

Inserția implantului implică mai multe instrumente, dar este complet nedureroasă, atât intraoperator, cât și postoperator.

Intervenția se efectuează în anestezie locală, care este suficientă chiar dacă sunt necesare implanturi multiple și durează în general relativ puțin pentru un chirurg experimentat.

Pacienții cu implanturi nu este necesar să rămână internați și își pot desfășura activitatea normal, eventual cu evitarea eforturilor fizice intense pentru 2-3 zile.

Ideal este ca pacienții să poată fi urmăriți timp de 7 – 11 zile de la implantare, până se realizează vindecarea epitelială deasupra implantului, pentru a evita eventuale complicații ce se pot solda cu pierderea implantului.

Implantarea

În decursul perioadei de vindecare osoasă, pacienților li se confecționează lucrări protetice provizorii, care să le asigure și estetica și funcția necesară până la protezarea pe implanturi (protezare pe termen foarte lung sau definitivă).

Implanturile dentare se aleg individual, pentru fiecare caz clinic, în urma datelor obținute prin examinările imagistice adecvate.

După ce implantul a fost integrat (4-6 luni), se descoperă printr-un mic orificiu în gingie (o minimă intervenție chirurgicală) care pune în evidență implantul,  se verifică integrarea (implantul trebuie să fie fix, rigid, nedureros), iar apoi se trece la protezarea propriu-zisă, care îi atașează implantului o suprastructură protetică, ce va arăta și se va comporta aproape exact ca dinții normali.

Controalele periodice clinice și la nevoie radiologice, la fiecare 6 luni, asigură persistența în timp a lucrărilor efectuate, evitând complicațiile sau eșecurile tratamentului protetic.

Pacienții cu edentații vechi, mai ales cele neprotezate de foarte mult timp, sunt frecvent în situația de a solicita implanturi dentare și de a nu avea osul necesar implantării (nu poți insera șuruburi într-o scândură… dacă nu ai scândură). În aceste cazuri există modalități eficiente de rezolvare a problemelor: fie prin tehnici de augmentare osoasă, tehnici de tip sinus lifting și alte tehnici de osteoplastie, conform necesităților individuale ale cazurilor. Varianta noastră favorită de tratament în aceste cazuri este prin utilizarea implanturilor scurte de tip BICON, care permit performanțe inaccesibile celorlalte implanturi. Cazuri imposibil de rezolvat cu alte tipuri de implanturi, fără grefare osoasă, pot fi de multe ori o indicație pentru Implanturile scurte BICON.

Examinare radiologica

Implanturile MONO

Produs de firma Novodent din Elveția, este un tip de implant monolitic, care cuprinde prin construcție într-o singură piesă și implantul și suprastructura (bontul protetic).

 

Sistemul monolitic al acestui tip de implant permite, acolo unde are indicații, avantaje unice date de:

 • geometria implantului, care asigură o suprafață mare de contact cu osul, ce favorizează transmiterea de forțe funcționale către os, stimulând osteogeneza.
 • dimensiunile optimizate ale implanturilor – permit ancorarea vârfului implantului în osul compact din contra-corticală și stabilizarea implantului pe toată lungimea
 • stabilitate excelentă pentru toate tipurile de densități osoase ale maxilarelor.
 • Simplitate în protezare
 • Se pretează protezării imediate
 • Permite protezări extinse la costuri rezonabile.

Suprafața implanturilor hibride este complexă, adaptată țesuturilor în care este inserată: rugoasă pentru os, pentru a stimula osteogeneza și aderența la implant și lustruită la nivel gingival, pentru a favoriza igienizarea perfectă.

Monoimplant

Implanturile AB Dental

Sunt implanturi de tip șurub, construite special pentru a crește suprafața de conexiune dintre implant și osul alveolar. Sunt fabricate cu o tehnologie avansată pentru a obține suprafețe optime de contact cu osul la nivel nano-structural.

 

Porozitatea trabeculară a suprafețelor implanturilor,  obținute prin sinterizare aditivă LASER tridimensională, permit organismului o creștere osoasă accelerată în jurul implanturilor, favorabilă mai ales în cazurile cu densitate osoasă redusă și o microtextură a suprafețelor implantare ce favorizează creșterea osoasă verticală.

 

Suprafața hidrofilă a implantului,  tratată special, permite accelerarea vindecării osoase în jurul implanturilor și stimulează creșterea celulelor osoase tinere, osteoblastele, cu scurtarea timpului de vindecare osoasă și o stimulare mai accentuată a creșterii osului natural, comparativ cu alte tipuri de implanturi osoase.

 

Geometria diferitelor modele de implanturi de la AB Dental este proiectată astfel încât să prevină resorbția osoasă periimplantară și să crească astfel durata de funcționare a lucrărilor protetice, în condiții optime.

AB Dental

Implanturile Bredent

Fabricate de grupul german Bredent, sunt implanturi de tip șurub, extrem de versatile, pentru o varietate extrem de largă de situații clinice. Diversele tipuri de implanturi de la Bredent promovează o foarte bună vindecare a osului din jurul implanturilor, datorită suprafețelor implantare obținute prin sablare și gravare acidă, cu porozitate favorabilă colonizării de către structurile proprii organismului, precum și datorită geometriei speciale, care permit utilizarea la pacienți cu densitate osoasă redusă, în situații clinice dificile.

Detaliile tehnice ale gâtului implantului pentru diferitele tipuri de implanturi Bredent, elimină în mare măsură posibilitatea infectării lor în timp la acest nivel, din cavitatea orală și cresc mult durabilitatea și confortul pacienților în igienizarea cotidiană.

Sistemul Fast and Fixed de la Bredent, similar altor sisteme de tip ”All on 4” permite inserția implanturilor și protezarea lor provizorie în aceeași zi, pacientul fiind capabil să se întoarcă în aceeași zi la activitățile cotidiene. După câteva luni va reveni pentru inserția lucrărilor protetice definitive, după ce s-a realizat vindecarea osoasă la nivel periimplantar.

Sistemul prezintă avantajul de a permite reducerea costurilor față de alte mărci de implanturi, rezultatele sunt favorabile pe termen lung, în condițiile întreținerii corespunzătoare, implanturile se inseră chirurgical prin tehnici nedureroase, evită în general necesitatea grefării osoase și rezultatele estetice sunt foarte bune.

Bredent

Implanturile Bicon

Ca o curiozitate: în Germania stomatologii sunt obligați, înainte de a trece la o tehnică de augmentare osoasă să își informeze pacienții despre alternativa de a utiliza implanturi scurte de tip Bicon.

În imagine un implant convențional, obișnuit și un implant scurt de la Bicon. Ambele funcționează, dar care vi se pare mai rezonabil?

De multe ori se prezintă pentru protezare pe implanturi pacienți care corespund conform tuturor criteriilor, dar care au os insuficient pentru inserția implanturilor clasice. Situația se poate rezolva parțial în unele cazuri prin adiții de os (grefare de os), dar aceste intervenții au riscurile lor, implică timpi operatori și costuri suplimentare, sunt uneori incomode pentru pacient și consumatoare de timp (necesită uneori vindecare osoasă de 6 luni înainte de implantare).

Bicon - Germania

Alternativa pe care o recomandăm este cea a implanturilor scurte BICON, cu lungimea de 5mm sau 6mm.

Utilizarea implanturilor BICON permite evitarea grefării osoase în majoritatea covârșitoare a cazurilor.

Acolo unde rezerva osoasă pentru implantare este limitată datorită prezenței structurilor vecine importante (sinus maxilar, nerv alveolar inferior), sau este vorba despre cazuri cu atrofie osoasă care nu doresc adiția de os, implanturile BICON rezolvă de cele mai multe ori problema la modul eficient, sigur și pe termen lung.

Implanturile BICON, fabricate la Boston-USA, sunt utilizate în aceeași formă din 1985, având nu numai proba timpului, dar și caracteristicile necesare pentru a fi în continuare cel mai bun tip de implant dentar din mai multe puncte de vedere.

Succesul acestui tip de implant se datorează construcției sale speciale, elementelor de geometrie care converg spre integrarea osoasă funcțională de cea mai înaltă calitate.

Astfel: Implantul BICON nu conține nici un fel de șuruburi. Prin construcție acest tip de implanturi nu poate fi colonizat bacterian între piesele constituente, fiind singurul indicat la pacienții diabetici sau la unii dintre cei cu cardiopatii în antecedente.

Suprafața de contact cu osul a implantului favorizează creșterea de os Haversian – de calitate superioară – în jurul implantului, din prima zi de după inserție. Celelalte implanturi se bazează pe strângerea unor șuruburi în os (conceptul de „stabilitate primară”), care produc întâi osteoliză (ca în cazul ortodonției), apoi osteogeneză.

Materialul utilizat conține titan de înaltă puritate, atât pentru implanturi, cât și pentru instrumentele care vin în contact cu implantul direct sau indirect, pentru a evita contaminarea suprafețelor cu un alt metal (primii care au dezvoltat acest sistem din anii 1980).

Un ultim argument pentru utilizarea implanturilor BICON este faptul că, la DentOralMax, aveți ocazia ca implantarea să fie efectuată de unul dintre cei doi specialiști clinicieni demonstratori BICON din țară, cu experiență de peste 17 ani în implanturile BICON.

Bicon 2

Implanturile Nobel-Biocare

Sunt o gamă de implanturi care sunt indicate în funcție de tipul osului densitate și necesitățile protetice. Deși se pretează perfect la restaurările unidentare, chiar și imediat postextracțional, indicația lor cea mai cunoscută este în reabilitatea unui întreg maxilar edentat pe patru implanturi.

Inventatorii conceptului ”All on 4”, sunt singurii care au aproape două decenii de cazuri documentate de protezare totală pe patru implanturi a unui întreg maxilar, cu avantaje unice pentru pacienți.

Tratamentul de tip ”All on 4” realizează reabilitarea unui întreg maxilar edentat cu doar patru implanturi, dintre care două inserate frontal și două inserate lateral, cu o angulație de până la 45°

Protezarea se face în aceeași zi, cu o proteză acrilică fixă, ce realizează încărcarea imediată a implanturilor și nu necesită proceduri de grefare osoasă.

Înclinarea implanturilor laterale permite ancorarea lor în os mai dens la maxilar și evitarea nervilor alveolari inferiori la mandibulă, cu extinderea poligonului de ancorare al suprastructurii protetice. Se obțin astfel rezultate excelente, atât estetic, cât și funcțional, în masticație, fonație, prin reducerea la minimum a timpului în care pacientul este edentat total. Schimbarea în bine este atât de importantă, încât mulți pacienți consideră acest tip de tratament ca opțiunea care le schimbă viața.

Implantul dentar Nobel Biocare

Indicații postoperatorii

Indicatii

Implantologia dentară reprezintă o intervenție chirurgicală prin care se deschide o plagă îi cavitatea orală în locul de implantare, atât la nivelul mucoasei gingivale cât și al osului alveolar.

Pentru evitarea unor complicații neplăcute, precum hemoragia, sau infecția periimplantară, precum și pierderea implanturilor este foarte important pentru dumneavoastră să respectați următoarele:

 • Nu consumați alimente, ci doar apă până la dispariția efectului anestezic. Nu încercați să vă mușcați limba sau obrazul anesteziat, pentru că veți avea dureri ulterioare.
 • Nu fumați, nu explorați regiunea cu limba, nu deranjați cheagurile.
 • Nu consumați alimente foarte reci sau fierbinți în următoarele aprox. 24 ore.
 • Dacă scuipați ”roșu” de câteva ori, este normal. Dacă există sângerare abundentă, aplicați tampon compresiv (conform celor discutate în cabinet) pentru 30 minute și contactați DentOralMax conform indicațiilor.
 • Periajul dentar se realizează din aceeași zi, menajând zonele vecine intervenției și păstrând cheagul nealterat. Nu se va clăti energic.
 • Nu țineți în gură ceaiuri, sucuri, apă de gură pentru a nu dizolva cheagurile.
 • Nu clătiți energic în primele 24 ore după intervenția chirurgicală.
 • Luați cu regularitate medicamentele prescrise.
 • Medicamentele contra durerii se vor lua LA ÎNCEPUTUL durerii, la prima senzație de disconfort, pentru a fi eficiente și în doza cea mai mică ce are efectul necesar.
 • Dacă este cazul, prezentați-vă pentru control sau pentru suprimarea firelor de sutură, conform programării prealabile.
 • În caz de febră, dureri mari, infecție, contactați DentOralMax conform indicațiilor.

Complicațiile postoperatorii sunt aproape inexistente dacă indicațiile sunt respectate strict, dar este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi.