Implantologia dentară este metoda de înlocuire a unuia sau mai mulți dinți lipsă prin implanturi dentare. Absența dinților este o problemă frecventă și un handicap major, cu impact serios asupra calității vieții. De aceea au fost imaginate metode de protezare a dinților din cele mai vechi timpuri. Cea mai modernă și performantă dintre acestea, la ora actuală, se realizează cu ajutorul implanturilor dentare.
Implantologia a evoluat. De la proteza clasică mobilizabilă, la protezarea pe implanturi este o diferență similară cu diferența dintre căruța cu cai și racheta cosmică. Calitatea vieții cu proteze pe implanturi dentare nu se poate compara cu nimic altceva. Abilitatea de a mânca aproape orice, de a zâmbi fără frica de a mobiliza o proteză, sau de a vorbi cu dicție sunt detalii mici ale unui confort pe care unii îl consideră normal. Alții nu pot decât visa la el.
Pacienții redobândesc nu numai forma și estetica, dar și funcțiile: masticația, fonația. Acestea sunt, evident, absolut necesare pentru desfășurarea vieții în condiții optime.
În multe cazuri, protezarea pe implanturi dentare este singura metodă de a înlocui dinții lipsă. Aceasta se realizează prin lucrări protetice fixe, care să arate și să funcționeze precum dinții naturali, fără a fi necesară mobilizarea sau îndepărtarea protezelor din cavitatea bucală pentru igienizare.
Avantajele implanturilor dentare
Avantajele de care beneficiază pacienții cu implanturi dentare sunt:
- forma și funcția lucrărilor protetice este foarte apropiată, sau identică cu a dinților naturali;
- confort ridicat în purtare și igienizare (pacienții le integrează ca pe dinții naturali);
- forță și eficiență masticatorie net superioară protezelor mobilizabile;
- stabilitatea lucrărilor protetice similară dinților naturali;
- estetică incomparabil superioară față de protetica mobilizabilă
- stimularea funcțională a osului maxilar care împiedică sau încetinește foarte mult atrofia osoasă.
Dinții sunt doar o parte a unui sistem foarte complex, numit om. În lipsa lor nu este afectat doar „un banal zâmbet”, ci și o mulțime de funcții printre care:
– masticația – unitățile dentare reduse numeric duc la o masticație ineficientă a alimentelor care nu mai ajung în stomac sub formă de ”pastă” ci de ”bolovani” și de aici un lanț întreg de probleme și de afecțiuni, de la gastrite la ulcere, de la sindroame de malabsorbție până la tulburări mult mai severe;
Din același motiv sunt necesare cicluri masticatorii mai multe, proporțional cu unitățile masticatorii absente. Implicit, dinții restanți suferă o uzură mai accentuată, fie parodontală, fie prin abrazie și se pierd în ritm accelerat.
– estetica și fonația – funcții deosebit de importante în comunicare (verbală și nonverbală), cu implicații profunde asupra vieții sociale a pacienților afectați de edentaţie, până la depresie sau marginalizarea socială.
Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile dentare sunt dispozitive protetice care înlocuiesc rădăcinile dinților lipsă în interiorul osului maxilar. Pe implanturile dentare se aplică suprastructuri (bonturi protetice) care vor fi acoperite de coroane dentare cu forma similară dinților naturali din cavitatea orală.
Majoritatea implanturilor nu sunt monolitice, ci au două componente:
– una endoodoasă – implantul dentar, care înlocuiește rădăcina – care nu se vede și
– una endo orală – suprastructura – care se conectează cu implantul endoosos și este acoperită de o coroană dentară protetică, foarte asemănătoare dinților naturali.
Cele două componente sunt solidarizate în diverse moduri, în funcție de producător. Implanturile sunt realizate aproape exclusiv din titan, material care face organismul să nu le respingă ci să le tolereze în os pe termen foarte lung (fenomen cunoscut ca ”osteointegrare”). Alternativ există implanturi din zirconiu, cu avantaje și dezavantaje specifice.
Implanturile funcționează similar dinților naturali, oferind pacienților o calitate a vieții incomparabilă cu celelalte metode de protezare dentară.
Acesta este unul dintre motivele principale pentru care cererea de tratamente prin implanturi dentare este în creștere. Celălalt motiv îl constituie cruțarea dinților vecini de preparații ample, caracteristice proteticii clasice, pentru a deveni stâlpi de punte, șlefuiri pe care pacienții nu le acceptă.
Protezele mobile și mobilizabile nu pot asigura funcțiile necesare la nivelul la care o fac protezele pe implanturi. Afirmația este valabilă atât pentru protezele unidentare, cât și pentru cele extinse sau totale.
Cui i se potrivesc implanturile dentare?
Implanturile dentare sunt dispozitive protetice de înaltă performanță. Acestea se indică pentru protezarea edentațiilor la pacienții care au dinți lipsă și cărora starea generală le permite efectuarea intervențiilor chirurgicale necesare.
Implanturile pot fi utilizate pentru protezarea unui singur dinte, mai multor dinți sau unei arcade dentare întregi.
Implantarea se evaluează individual pentru fiecare pacient, ținând cont de necesitățile de protezare, de starea locală a țesuturilor dure și moi, dar și de starea generală și eventualele boli asociate de care suferă pacientul.
Nu se indică decât foarte rar implanturi la copii sub 16 ani, pentru a nu interfera cu procesele de creștere a maxilarelor. Nu se indică implanturi la persoanele a căror stare generală nu permite o minimă intervenție chirurgicală.
Implanturile sunt contraindicate persoanelor cu afecțiuni grave cardiace, hepatice, renale sau tiroidiene, pacienților care au suferit tratamente de radio sau chimioterapie antitumorală, terapie cu bisfosfonați, pacienților diabetici decompensați, pacienților cu poliartrită reumatoidă sau cu boli autoimune.
De asemenea, implanturile sunt contraindicate persoanelor care nu pot din motive obiective, sau nu doresc să își mențină o igienă orală perfectă.
Cum se alege un implant dentar?
Dacă inserția implanturilor este de fapt o problemă de mecanică fină, relativ tehnică și relativ simplă, alegerea implantului optim este o problemă complexă, influențată de foarte mulți factori. Factorii locali – dimensiunea, densitatea și forma osului în care va fi inserat implantul, tipul dintelui pe care îl va înlocui, angulații specifice, factori generali – starea sănătății pacienților. Unele boli asociate pe care le mai are pacientul nu permit decât utilizarea anumitor tipuri de implanturi sau le contraindică total. Există și considerente ce țin de tehnica și tipul de implant cu care practicianul este mai experimentat și care i-au dat în timp rezultatele cele mai favorabile. Nu în ultimul rând, dorința pacientului de a se încadra într-un anumit buget poate influența major tipul reconstrucției și tipul implanturilor alese.
Cum se procedează la implantarea dentară?
Inserția implantului dentar
Implantul dentar (în majoritatea cazurilor de forma unui ”șurub”), este inserat la nivelul osului maxilar sau mandibular. Acesta este acoperit cu mucoasă pentru o perioadă de timp de 4-6 luni. În acest timp osul se va vindeca și îl va fixa. Apoi, implantul este descoperit și i se atașează suprastructura (bontul și coroana). Aceasta restaurează forma și funcțiile dintelui înlocuit.
Implantarea se efectuează în marea majoritate a cazurilor printr-o intervenție chirurgicală de mică amploare, similar unei extracții dentare. Aceasta este mai puțin laborioasă, dar mai spectaculoasă și uneori un pic mai lungă ca durată în timp.
Inserția implanturilor este complet nedureroasă, atât intraoperator, cât și postoperator.
Intervenția se efectuează în anestezie locală. Anestezia locală este suficientă, chiar dacă sunt necesare implanturi multiple și durează în general relativ puțin pentru un chirurg experimentat.
Pacienții cu implanturi nu este necesar să rămână internați și își pot desfășura activitatea normal, eventual cu evitarea eforturilor fizice intense pentru 2-3 zile.
Ideal este ca pacienții să poată fi urmăriți timp de 7 – 11 zile de la implantare, până se realizează vindecarea epitelială deasupra implantului, pentru a evita eventuale complicații ce se pot solda cu pierderea implantului.
Integrarea implantului dentar
În decursul perioadei de vindecare osoasă, pacienților li se confecționează lucrări protetice provizorii, care să le asigure și estetica și funcția necesară până la protezarea pe implanturi (protezare pe termen foarte lung sau definitivă).
Implanturile dentare se aleg individual, pentru fiecare caz clinic, în urma datelor obținute prin examinările imagistice adecvate.
După ce implantul a fost integrat (4-6 luni), se descoperă printr-un mic orificiu în gingie (o minimă intervenție chirurgicală) care pune în evidență implantul, se verifică integrarea (implantul trebuie să fie fix, rigid, nedureros), iar apoi se trece la protezarea propriu-zisă, care îi atașează implantului o suprastructură protetică, ce va arăta și se va comporta aproape exact ca dinții normali.
Implanturile monolitice
Implanturile monolitice, constituie o excepție, prin construcția cu implant și bont protetic într-o piesă unică. Acolo unde au indicație, prezintă avantaje specifice. Se inseră într-un singur timp chirurgical, tehnica e mai simplă decât la implanturile clasice. Prezintă o biocompatibilitate ridicată: nu au conexiuni între piese și nu sunt expuse astfel colonizării bacteriene. Pot fi protezate precoce, la puțin timp după implantare.
Controalele periodice clinice și la nevoie radiologice, la fiecare 6 luni, asigură persistența în timp a lucrărilor efectuate, evitând complicațiile sau eșecurile tratamentului protetic.
Pacienții cu edentații vechi, mai ales cele neprotezate de foarte mult timp, sunt frecvent în situația de a solicita implanturi dentare și de a nu avea osul necesar implantării (nu poți insera șuruburi într-o scândură… dacă nu ai scândură). Și în aceste cazuri există modalități eficiente de rezolvare a problemelor: fie prin tehnici de augmentare osoasă, tehnici de tip sinus lifting și alte tehnici de osteoplastie, conform necesităților individuale ale cazurilor. Varianta noastră favorită de tratament în aceste cazuri este prin utilizarea implanturilor scurte de tip BICON, care permit performanțe inaccesibile celorlalte tipuri de implanturi. Cazuri imposibil de rezolvat cu alte tipuri de implanturi, fără grefare osoasă, pot fi de multe ori o indicație pentru Implanturile scurte BICON.
Implanturile dentare AB Dental
Sunt implanturi de tip șurub, construite special pentru a crește suprafața de conexiune dintre implant și osul alveolar. Sunt fabricate cu o tehnologie avansată pentru a obține suprafețe optime de contact cu osul la nivel nano-structural.
Porozitatea trabeculară a suprafețelor implanturilor, obținute prin sinterizare aditivă LASER tridimensională, permit organismului o creștere osoasă accelerată în jurul implanturilor, favorabilă mai ales în cazurile cu densitate osoasă redusă și o microtextură a suprafețelor implantare ce favorizează creșterea osoasă verticală.
Suprafața hidrofilă a implantului, tratată special, permite accelerarea vindecării osoase în jurul implanturilor și stimulează creșterea celulelor osoase tinere, osteoblastele, cu scurtarea timpului de vindecare osoasă și o stimulare mai accentuată a creșterii osului natural, comparativ cu alte tipuri de implanturi osoase.
Geometria diferitelor modele de implanturi de la AB Dental este proiectată astfel încât să prevină resorbția osoasă periimplantară și să crească astfel durata de funcționare a lucrărilor protetice, în condiții optime.
Implanturile BIOTEC ARP
Produs de firma Biotec din Germania, este un tip de implant monolitic, care cuprinde prin construcție într-o singură piesă și implantul și suprastructura (bontul protetic).
Sistemul monolitic al acestui tip de implant permite, acolo unde are indicații, avantaje unice date de:
- Dimensiunile optimizate ale implanturilor – permit ancorarea vârfului implantului în osul compact din contra-corticală și stabilizarea implantului pe toată lungimea
- stabilitate excelentă pentru toate tipurile de densități osoase ale maxilarelor.
- Simplitate în protezare
- Se pretează protezării imediate
- Permite adaptarea axelor bontului protetic prin angulare față de implant
- Prețuri reduse față de implanturile clasice cu două componente
- Permite protezări extinse la costuri rezonabile.
Suprafața implanturilor hibride este complexă, adaptată țesuturilor în care este inserată: rugoasă pentru os, pentru a stimula osteogeneza și aderența la implant și lustruită la nivel gingival, pentru a favoriza igienizarea perfectă.
Implanturile Biotec
Fabricate de grupul german Biotec, sunt implanturi de tip șurub, extrem de versatile, pentru o varietate extrem de largă de situații clinice. Diversele tipuri de implanturi de la Biotec promovează o foarte bună vindecare a osului din jurul implanturilor, datorită suprafețelor implantare special preparate, cu porozitate favorabilă colonizării de către structurile proprii organismului, precum și datorită geometriei speciale, care rezolvă situații clinice dificile.
Detaliile tehnice ale gâtului implantului pentru diferitele tipuri de implanturi Biotec, elimină în mare măsură posibilitatea infectării lor în timp la acest nivel, din cavitatea orală și cresc mult durabilitatea și confortul pacienților în igienizarea cotidiană.
Sistemul multi-unit de la Biotec, similar altor sisteme de tip ”All on 4” permite inserția implanturilor și protezarea lor provizorie în timp scurt, pacientul fiind capabil să se întoarcă „cu dinți” la activitățile cotidiene. După câteva luni vor fi efectuate lucrările protetice definitive, după ce s-a realizat vindecarea osoasă la nivel periimplantar.
Sistemul prezintă avantajul de a permite reducerea costurilor față de alte mărci de implanturi, rezultatele sunt favorabile pe termen lung, în condițiile întreținerii corespunzătoare, implanturile se inseră chirurgical prin tehnici nedureroase. În general este evitată necesitatea grefării osoase și rezultatele estetice sunt foarte bune.
Implanturile dentare Bicon
Ca o curiozitate: în Germania stomatologii sunt obligați, înainte de a trece la o tehnică de augmentare osoasă, să își informeze pacienții despre alternativa de a utiliza implanturi scurte de tip Bicon.
În imagine un implant convențional, obișnuit și un implant scurt de la Bicon. Ambele funcționează, dar care vi se pare mai rezonabil?
De multe ori se prezintă pentru protezare pe implanturi pacienți care corespund conform tuturor criteriilor, dar care au os insuficient pentru inserția implanturilor clasice. Situația se poate rezolva parțial în unele cazuri prin adiții de os (grefare de os). Aceste intervenții au riscurile lor, implică timpi operatori și costuri suplimentare. Uneori sunt incomode pentru pacient și consumatoare de timp (necesită uneori vindecare osoasă de 6 luni înainte de implantare).
Alternativa Bicon
Alternativa pe care o recomandăm este cea a implanturilor scurte BICON. Acestea au lungimea de 5mm sau 6mm.
Utilizarea implanturilor BICON permite evitarea grefării osoase în majoritatea covârșitoare a cazurilor.
Acolo unde rezerva osoasă pentru implantare este limitată datorită prezenței structurilor vecine importante (sinus maxilar, nerv alveolar inferior), sau este vorba despre cazuri cu atrofie osoasă care nu doresc adiția de os, implanturile BICON rezolvă de cele mai multe ori problema la modul eficient, sigur și pe termen lung.
Implanturile BICON, fabricate la Boston-USA, sunt utilizate în aceeași formă din 1985. Având nu numai proba timpului, dar și caracteristicile necesare, acestea pot fi considerate cel mai bun tip de implant dentar din mai multe puncte de vedere.
Succesul acestui tip de implant se datorează construcției sale speciale, elementelor de geometrie care converg spre integrarea osoasă funcțională de cea mai înaltă calitate.
Calități Bicon
Implantul BICON nu conține nici un fel de șuruburi. Prin construcție acest tip de implanturi nu poate fi colonizat bacterian între piesele constituente, fiind singurul indicat la pacienții diabetici sau la unii dintre cei cu cardiopatii în antecedente.
Suprafața de contact cu osul a implantului favorizează creșterea de os Haversian – de calitate superioară – în jurul implantului, din prima zi de după inserție. Celelalte implanturi se bazează pe strângerea unor șuruburi în os (conceptul de „stabilitate primară”), care produc întâi osteoliză (ca în cazul ortodonției), apoi osteogeneză.
Materialul utilizat conține titan de înaltă puritate, atât pentru implanturi, cât și pentru instrumentele care vin în contact cu implantul direct sau indirect, pentru a evita contaminarea suprafețelor cu un alt metal (primii care au dezvoltat acest sistem din anii 1980).
Un ultim argument pentru utilizarea implanturilor BICON este faptul că, la DentOralMax, aveți ocazia ca implantarea să fie efectuată de unul dintre cei doi specialiști clinicieni demonstratori BICON din țară, cu experiență de peste 19 ani în implanturile BICON.
Implanturile dentare Noris Medical
Sunt o gamă de implanturi care sunt indicate în funcție de tipul osului densitate și necesitățile protetice. Ele se pretează perfect la restaurările unidentare, chiar și imediat postextracțional. Indicația lor este extinsă la o varietate foarte mare de situații clinice, versatilitatea sistemului oferind soluții de încredere pentru foarte multe cazuri unde alte implanturi nu au indicație sau au costuri prohibitive.
Una dintre indicațiile de utilizare o constituie reabilitarea a unui întreg maxilar edentat pe 4 sau 6 implanturi în funcție de densitatea osoasă. Avantajele pentru pacienți sunt foarte semnificative, la un preț corect.
Înclinarea implanturilor laterale permite ancorarea lor în os mai dens la maxilar și evitarea nervilor alveolari inferiori la mandibulă, cu extinderea poligonului de ancorare al suprastructurii protetice. Sunt disponibile și implanturi speciale cu ancorare în oasele zigomatice, sau apofizele pterigoide, pentru atrofii maxilare extreme.
Se obțin astfel rezultate excelente, atât estetic, cât și funcțional, în masticație, fonație, prin reducerea la minimum a timpului în care pacientul este edentat total. Schimbarea în bine este atât de importantă, încât mulți pacienți consideră acest tip de tratament ca opțiunea care le schimbă viața.
Un alt tip de implant deosebit de versatil este cel de tip Noris cortical. Acest implant dentar are o suprafață de contact cu osul mai extinsă și permite protezarea imediată. Utilizarea lui are indicație și pentru implantarea imediat postextracționale, cu protezare imediată sau precoce.
Indicații postoperatorii
Implantologia dentară reprezintă o intervenție chirurgicală. Ea deschide o plagă îi cavitatea orală în locul de implantare, atât la nivelul mucoasei gingivale cât și al osului alveolar.
Pentru evitarea unor complicații neplăcute, precum hemoragia, sau infecția periimplantară, precum și pierderea implanturilor este foarte important pentru dumneavoastră să respectați următoarele:
- Nu consumați alimente, ci doar apă, până la dispariția efectului anestezic. Nu încercați să vă mușcați limba sau obrazul anesteziat, pentru că veți avea dureri ulterioare.
- Nu fumați, nu explorați regiunea cu limba, nu deranjați cheagurile.
- Nu consumați alimente foarte reci sau fierbinți în următoarele aprox. 24 ore.
- Dacă scuipați ”roșu” de câteva ori, este normal. Dacă există sângerare abundentă, aplicați tampon compresiv (conform celor discutate în cabinet) pentru 30 minute. Apoi contactați DentOralMax, conform indicațiilor.
- Periajul dentar se realizează din aceeași zi, menajând zonele vecine intervenției și păstrând cheagul nealterat. Nu se va clăti energic.
- Nu țineți în gură ceaiuri, sucuri, apă de gură, pentru a nu dizolva cheagurile.
- Nu clătiți energic în primele 24 ore după intervenția chirurgicală.
- Luați cu regularitate medicamentele prescrise.
- Medicamentele contra durerii se vor lua LA ÎNCEPUTUL durerii, la prima senzație de disconfort, pentru a fi eficiente și în doza cea mai mică ce are efectul necesar.
- Dacă este cazul, prezentați-vă pentru control sau pentru suprimarea firelor de sutură, conform programării prealabile.
- În caz de febră, dureri mari, infecție, contactați DentOralMax conform indicațiilor.
Complicațiile postoperatorii sunt aproape inexistente dacă indicațiile sunt respectate strict. Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi.