Skip to main content

Patologia orală se ocupă cu afecțiunile țesuturilor moi ale cavității orale.

Patologia orala

Candida albicans

Candida albicans este poate cea mai frecvent întâlnită patologie orală în viața de zi cu zi. Printre factorii favorizanți ai apariției candidei putem menționa: consumul de alimente dulci în cantități crescute, antibioticele administrate fără protecție antimicotică, stresul, protezele mobile, fumatul.

Indicații de tratament

Indicatii
  1. Cu o lingură de supă, aplicată perpendicular pe limbă, îndepărtați depozitele moi, albicioase, printr-o mișcare de „radere”blândă, de la baza spre vârful limbii. Există și periuțe dentare care au o parte de cauciuc prevăzută special pentru periajul limbii.
  2. Clătiți gura de minim 2 ori pe zi cu o soluție preparată din:
  • o lingură de bicarbonat într-o cană mare de apă
  • o lingură de sare într-o cană mare de apă
  • două linguri de oțet de mere + ½ lingură de sare + apă caldă 1 cană
  • 5 picături de ulei de arbore de ceai (teatree) într-o cană de apă călduță

3. Aplicați pe limbă pentru 10 minute ulei de oregano + ulei de măsline, amestecat în părți egale.

Herpesul bucal

Herpesul bucal

Herpesul bucal este patologia orală des întâlnită în rândul populației țării noastre. Arginina și aminoacizii care produc o descărcare a argininei în fluxul sanguin, reprezintă factori declanșatori, trigger.

Sunt diverse alimente trigger care o declanșează, pe care poate nu le-ați urmărit, dar asupra cărora dorim să vă atragem atenția: semințele, ciocolata, nuca de cocos, alunele, nucile,  pâinea. Bineînțeles stresul este principalul factor declanșator prin scăderea imunității.

Indicatii

Aplicați cremă cu acyclovir pe leziune;

Anulați programările la stomatolog;

Vă recomandăm să evitați sărutul până la dispariția simptomelor;

Alte remedii naturiste, dintre care puteți alege varianta care vi se potrivește:

  • 100 ml apă fiartă + o linguriță de bicarbonat. Se răcește și se tamponează cu soluția rezultată leziunile;
  • 2 căței de usturoi zdrobiți + 1 lingură de smântână + 1 lingură de făină + 1 lingură de miere;
  • radeți un cățel de usturoi, aplicați pe zona cu leziunile timp de 10 minute după care spălați. Aplicați de 5 ori în 12 ore.
  • ulei de arbore de ceai aplicat din 2 în două ore pe leziune. Veți simți o ușoară arsură, dar în maxim 48 de ore scăpați de probleme.
  • uleiul de mentă aplicat de 3 ori pe zi 15-20 de minute, după care se îndepărtează.
  • mierea de Manuka de 2 ori pe zi aplicată local. După 5-7 minute de la aplicare se îndepărtează cu apă caldă.
  • uleiul de cocos se aplică pe leziuni și se lasă pe loc.
  • uleiul de eucalipt se aplică din oră în oră și nu se clătește.
  • gelul de aloe vera se aplică de 3 ori pe zi și nu se clătește.
  • vitamina E aplicată local de 2-3 ori pe zi, dar și administrată oral.

Primo-infecția cu herpes simplex la copii

Herpesul la copii

Prima infecție cu herpes simplex la copil de cele mai multe ori trece neobservată. Sunt însă cazuri în care primul episod se manifestă fulminant. De obicei această primă infecție are loc undeva între 4-5 luni (până atunci fiind protejat de anticorpii materni) și până în 3-4 ani.

Simptomatologie: febră, vărsături, agitație. Local, gingiile sunt roșii, sângerânde, umflate, ca mai apoi să apară veziculele care se sparg și rămân ulcerațiile rotunde, dureroase, înconjurate de margini ușor ridicate. Gurița miroase urât, datorită durerii apare hipersalivația, iar fiecare masă este însoțită de dureri crâncene. Dacă există suprainfecție bacteriană, ganglionii locali submandibulari vor fi măriți în volum.

Prima infecție cu herpes simplex, care se manifestă clinic, trece în 10-14 zile. Febra dispare în aproximativ 3-4 zile.

Tratamentul va fi cel indicat de medicul pediatru, însă vă recomandăm să îi oferiți copilului alimente moi, semilichide și necondimentate.

Aftele bucale

Aftele bucale

Aftele bucale apar de cele mai multe ori în perioade în care imunitatea organismului este scăzută.  Aceste leziuni sunt albicioase, extrem de dureroase la atingere cu mâncarea sau cu peria de dinți, ușor sângerânde la atingere.

Ca primă intenție vă recomandăm să evitați alimentele condimentate. Farmaciile au de la diverse firme substanțe cu aplicații locale înainte de masă. Se va izola astfel leziunea dureroasă de atingerea alimentelor.

Vă recomandăm să vă programați la cabinet pentru a identifica exact cauzele și contextul clinic general în care a apărut. De asemenea, trebuie făcut un diagnostic diferențial corect pentru a evita eventualele complicații ulterioare.

Limba neagră păroasă

Limba neagra paroasa

Limba neagră păroasă este patologia orală care se întâlnește frecvent la persoanele cu o igienă orală precară, la fumători, la persoanele care consumă cantități mari de cafea, la cei cu xerostomie, dar poate fi și un efect secundar al unor medicamente.

Tratamentul acestei afecțiuni este unul individualizat, de aceea vă recomandăm să ne cereți sfatul.

Limba geografică

Limba geografica

Limba geografică este prezentă în cazul a 2% din populație. Nu reprezintă o entitate patologică, însă necesită atenție la igiena orală și alimentară.

Limba zmeurie la copil

Limba zmeurie la copil

Ultima boală din capitolul Patologia orală este Limba zmeurie la copil este un semn patognomonic pentru scarlatină. Bineînțeles că este însoțită și de alte semne clinice pentru a pune un diagnostic corect. Vă recomandăm să vă adresați medicului pediatru sau spitalului de boli infecțioase.