Controlul oncologic preventiv este o examinare rapidă, noninvazivă dar extrem de importantă.
O examinare de câteva minute, complet nedureroasă, vă poate salva viața!
Cancerul este o boală perfidă, care nu doare decât în stadii avansate. De aceea este descoperit tardiv, atunci când este foarte greu de tratat și șansele de succes scad dramatic. Cancerul constă în înmulțirea necontrolată a unor celule patologice, care invadează și distrug țesuturile învecinate.
Incidența cancerului oral este în continuă creștere. Controlul specializat, periodic și sistematic este foarte important. Controlul oncologic preventiv este indicat mai ales dacă faceți parte din categoriile de risc.
Categoriile cu risc crescut de dezvoltare a cancerului oral includ:
- fumătorii,
- consumatorii frecvenți de alcool,
- bărbații cu vârsta peste 45 de ani,
- persoanele cu infecții HPV în antecedente
- prezența dinților cu distrucții coronare extinse, cu margini anfractuoase, netratate ani buni de zile.
Celulele canceroase încep să crească în profunzimea mucoasei orale, iar atunci când apar simptome clinic manifeste, boala poate fi deja într-o stare avansată și dificil de tratat.
La DentOralMax utilizăm o investigație eficientă, neinvazivă și nedureroasă: examinarea mucoasei orale în lumina cu lungime de undă de 435-460nm.
Dispozitivul cu care lucrăm emite o lumină care identifică agitațiile intracelulare. Cu ajutorul ochelarilor cu filtru adecvat vom putea fi relevate leziunile canceroase, cât și cele pre-maligne. Leziunile premaligne, așa cum le spune și numele sunt leziuni care au potențialul de a se transforma în cancer. Examinarea permite diagnosticul și prevenirea bolii, cu mult timp înainte de a deveni periculoasă.
Cu toții ne-am dori să descoperim în stadiu zero cancerul și să ne vedem fericiți de viață!
Controlul oncologic – examinarea
Principiul este extrem de simplu eficient și neinvaziv: țesuturile bolnave reflectă lumina de 435-460nm, prin fluorescență diferit față de țesuturile normale. În lumină obișnuită sau cu ochiul liber acest lucru nu este posibil de observat. Astfel, noi avem șansa unică de a detecta primele modificări cu potențial malign, cu mult înainte de exprimarea lor clinică în cavitatea orală.
Examinarea în cadrul controlului oncologic începe cu inspecția țesuturilor moi din cavitatea orală și continuă cu inspecția și palparea ganglionilor regionali submandibulari și latero-cervicali. Vom urmări creșteri anormale, asimetrice sau sensibilități ale acestora. Apoi se examinează mucoasa orală în lumină fluorescentă.
Acolo unde suspiciunile unor leziuni impun investigații suplimentare, examenul microscopic al unui fragment de țesut prelevat prin biopsie va aduce întotdeauna diagnosticul incontestabil.
Vă prezentăm mai jos, unul din cazurile cabinetului nostru: prima imagine este cea vizibilă cu ochiul liber, a doua fiind cea din timpul examinării cu dispozitivul nostru. S-a realizat o excizie-biopsie a leziunii. Rezultatul histopatologic a confirmat prezența unei leziuni cu potențial malign în timp. (hiperplazie, acantoză, hiperkeratoză).