Skip to main content

Protetica pe implanturi, așa cum îi spune și numele, este segmentul stomatologic care se ocupă cu realizarea pieselor protetice cu suport implantar.

Coroanele dentare pe implanturi

Coroanele dentare pe implanturi

Coroanele dentare pe implanturi sunt piese protetice care înlocuiesc dinții, atașate implanturilor. În funcție de modul de atașare, în cazul implanturilor de tip șurub în șurub aceasta poate fi, fie prin cimentare, fie prin înșurubare.

Megagen cimentate

Deși se pot realiza reconstrucții protetice unidentare pe implanturi cu suprastructura înșurubată, de obicei acest sistem este utilizat la reconstrucții ample, ancorate pe mai multe implanturi. Această metodă mai este utilizată și pentru un maxilar întreg. În acest ultim caz, necesitatea de a îndepărta periodic lucrarea protetică pentru mentenanță impune această soluție. La coroanele unidentare pe implanturi se preferă tehnic varianta cimentată.

Coroanele înșurubate se pot realiza doar pe implanturile de tip șurub în șurub. Nu se pot realiza la cele con în con.

Coroane dentare prin insurubare

Întrebarea frecventă este:

De ce preț diferit între coroanele pe implanturi și coroanele dentare?

Diferența de preț apare datorită modului diferit în care și comportă implanturile și dinții naturali față de os. Dinții naturali sunt susținuți de un sistem de ligamente care le permite o reziliență ( „un joc”) de aproximativ 25 microni în alveola dentară. Implantul fixat la nivelul osului este mult mai fix. El are o reziliență de doar 5 microni. Din acest motiv, dintr-o dată toată protetica pe implanturi trebuie să fie de 5 ori mai precisă decât protetica pe dinții proprii pacientului. Aceasta crește, evident, costurile de producție. Diferența de preț se regăsește și în modul de legătură între coroană. Bontul care se unește cu implantul și implantul intraosos propriu-zis. La acest nivel există piese de dimensiuni extrem de mici, din aliaje speciale de titan, cu grad înalt de finisare. Aceste piese sunt furnizate de firmele producătoare de implanturi. Aceste piese sunt întotdeauna personalizate atât de tehnicianul dentar, cât și de medicul stomatolog, la nivel de piese unicat.

Punțile pe implanturi se recomandă doar în situațiile în care suportul osos și implanturile inserate asigură o stabilitate și o rezistență în timp prin solidarizare.

Diferente de pret

All On Four

Conceptul de All-On-Four (toată arcada pe 4 implanturi) a apărut din necesitatea de a reabilita dinții pierduți de pe un întreg maxilar, pe un număr minim de implanturi. Această necesitate a apărut datorită lipsei osului alveolar, atrofiat, odată cu pierderea dinților. Această soluție terapeutică este și mai ieftină. Cercetările și experiența protetică de zeci de ani au dezvoltat soluții optime de protezare pe patru implanturi. Acestea vor fi plasate strategic, pentru toată arcada. Acest sistem este recomandat de noi pentru că există posibilitatea igienizării profesionale periodice a implanturilor și mentenanța lucrării protetice în condițiile îndepărtării ei de pe câmpul protetic.

În cazul implanturilor Bicon, este preferat tipul de atașare prin cimentare a lucrării protetice pe implanturi, datorită avantajelor specifice sistemului.

All-on-4 cimentate

All-on-four cimentate

All On Four înșurubate

all-on-four insurubate

All On Six

În cadrul capitolului protetica pe implanturi, conceptul de All-On-Six (toată arcada pe 6 implanturi) a apărut din dorința de a crește rezistența și durabilitatea în timp a lucrărilor de all-on-4. Această soluție poate fi utilizată în condițiile în care există suficient os pentru șase implanturi.

All On Six

Nu este doar „o variantă mai scumpă de All On Four”. Nu se inseră mai multe implanturi „doar pentru a crește nejustificat costurile”. Indicăm acest tip de construcție protetică acolo unde osul este insuficient. Mai recomandăm aceasta soluție acolo unde este necesar să se utilizeze implanturi scurte (pentru a nu interveni cu reconstrucții osoase complexe, uneori riscante și mai costisitoare: de tip sinus lifting, sau adiții osoase), sau acolo unde oasele maxilare au o densitate mai redusă sau sunt mai spongioase (în general la maxilarul superior). Distribuția forțelor masticatorii pe mai multe implanturi evită astfel solicitarea disfuncțională a osului în care sunt inserate și înlocuiește aceste forțe cu unele funcționale, corect distribuite la nivelul osului alveolar. Aceste forțe stimulează apoziția osoasă. Adică, se asigură în final o mai mare durabilitate a construcției protetice în timp și o mai bună protecție a osului alveolar față de forțe excesive. Concomitent se asigură și stimularea regenerării osoase periimplantare.

All On Six cimentate

All on Six cimentate

All On Six înșurubate

all on six insurubate

Protezele pe capse pe implanturi

Proteza pe capse de implanturi
Protezele pe implanturi - pe capse

Indicații de întreținere a lucrărilor protetice pe implanturi

Indicatii

La 6 luni este obligatoriu să reveniți pentru controlul periodic și igienizarea profesională a lucrărilor protetice pe implanturi. Cele fixate prin înșurubare pe implanturi se vor dezinsera. Urmează apoi igienizarea profesională și se va face mentenanța lucrărilor. Pentru protezele cimentate se realizează  igienizarea cu ajutorul sistemului airflow. Se utilizează instrumente de igienizare profesională dedicate implanturilor, pentru a nu altera suprafețe speciale de implanturi sau suprastructuri protetice. În cadrul consultației la 6 luni vă vom indica locurile unde este cazul să acordați o atenție suplimentară igienizării. Aceasta pentru a avea eficiența necesară în viitor.

Întreținerea lucrărilor pe implanturi

Acasă, întreținerea lucrărilor pe implanturi necesită din partea dumneavoastră o atenție și o rigurozitate suplimentară față de dinții naturali. Accesoriile utilizate nu vor fi diferite de cele folosite pentru dinții naturali. Astfel, vom începe cu irigatorul bucal, apoi vom peria cu o periuță electrică pentru ca la final să clătim cavitatea orală cu apă de gură. Evacuarea apei de clătire se face cu gura larg deschisă (evităm astfel efectul de „sită” al dinților).

Orice neglijare a igienei orale la pacienții cu implanturi dentare escaladează complicații. Aceste complicații pot avea consecințe nefavorabile asupra stabilității implanturilor și a durabilității lor în cavitatea orală.