Skip to main content

Cancerul oral – Ce trebuie să știi? este tema blogului în care ne propunem să vă înarmăm cu informațiile necesare învingerii acestui inamic perfid. Cum apare și cum arată cancerul în cavitatea orală? Care sunt cauze ale cancerului oral, care dintre ele pot fi evitate? Care sunt tipurile de tratament existente și ce putem face? Organismul uman poate fi un mecanism fragil iar menținerea lui în echilibru sănătos poate fi o adevărată artă.

Multe dintre mecanismele cancerului oral sunt încă subiecte de cercetare și sunt doar parțial cunoscute. Există totuși destule informații pentru a ne putea feri în cea mai mare măsură de apariția cancerului în cavitatea orală. Există tratamente bine cunoscute și verificate în timp. Eficiența acestor tratamente este cu atât mai mare statistic, cu cât cancerul este descoperit și tratat mai repede.

Despre cancerul oral

Când trebuie să vorbesc studenților sau medicilor rezidenți despre cancerul oral, aproape întotdeauna îmi place să citez un distins profesor, care spunea că „boala mortală cel mai ușor de eradicat este cancerul în stadiul 1”. Dar ce înseamnă cancerul în stadiul 1? Este cancerul în care tumora este de mici dimensiuni (sub 2cm diametru) și nu s-a propagat încă în alte regiuni. Stadiul 2 ar fi o tumoră de până la 4 cm diametru, fără propagare în alte țesuturi.

Dimensiuni mai mari ale tumorii, sau acoperirea a două sau mai multe regiuni anatomice se însoțesc de obicei de diseminări ale celulelor tumorale la distanță. Aceasta înseamnă propagarea, fie pe cale limfatică în ganglionii regionali (ai capului și gâtului) sub formă de adenopatii tumorale, fie pe cale sanguină în organe la distanță (plămân, ficat, rinichi, creier, oase).

Cancerul este o boală monoclonală. Pornește de la o singură celulă tumorală, care se multiplică aberant până distruge totul în jur. Se răspândește în organele vecine și la distanță și pune viața omului în pericol.

Despre cancerul orale

Tratamentul cancerului oral

Cancerul, știe toată lumea, este o boală complexă, agresivă, iar asta necesită un tratament pe măsură. În funcție de extensia bolii, de gradul de agresivitate, tratamentele sunt foarte diferite, multi-modale. Tratamentul chirurgical constă în ablația chirurgicală a tumorii și reconstrucția organelor afectate. Se utilizează și alte modalități de tratament precum: radioterapia și chimioterapia antitumorală, imunoterapia și o serie de tratamente adjuvante. Scopul este îndepărtarea bolii, refacerea morfo-funcțională a țesuturilor afectate și asigurarea unei calități cât mai bune a vieții.

Dacă la cancerul în primul stadiu, statisticile vorbesc de vindecări post-terapeutice la 98% dintre cazuri, aceste procente se reduc substanțial pe măsură ce boala avansează. Rezultatele sunt evaluate ca supraviețuire la 5 ani de la tratament (nu ca vindecare), iar procentele sunt mai puțin optimiste, când tumora crește în dimensiuni sau diseminează la distanță.

Important despre cancerul oral!

Dacă boala este serioasă, mecanismele sunt parțial necunoscute și tratamentul este dificil, ce trebuie făcut?

În primul rând, este important să gândim ca în artele marțiale: cel mai bun mod de a para o lovitură este: … să nu fii acolo. Cel mai bun tratament este: … să nu fie nevoie de tratament.

Cum putem face asta? Prin profilaxie! Prevenția este, fără nici un dubiu, cea mai eficientă metodă e a trata cancerul. Nu pot sublinia suficient cât de important este să previi, în loc să tratezi. Dacă extirparea chirurgicală este dificilă sau chiar imposibilă în tumorile de mari dimensiuni, fără a afecta organe vitale (cel puțin la cap și gât), iar radio- și chimioterapia au efecte secundare serioase, singura „formulă magică” rămâne prevenția.

ochelari cancer oral

Știm o serie de factori care favorizează sau determină mutațiile genetice care duc la multiplicare celulară aberantă. Avem posibilitatea de a evita o serie de factori determinanți și favorizanți. Oricât de banal ar părea, toată lumea știe că fumatul este determinant și că trebuie menținută permanent o bună igienă orală. Pe cât e de simplu, pe atât este de important.

Un pic de știință:

Nu spun aici că nu există cancer la cei care au o igienă orală perfectă sau la nefumători. Spun doar ce am văzut timp de 30 de ani în chirurgie oncologică de cap și gât. Spun ce confirmă și studiile de specialitate. Spun că apariția cancerului bucal, chiar dacă nu ar avea legătură cu fumatul, alcoolul și igiena orală precară, apare în proporție covârșitoare la persoanele care au acești factori prezenți și apare doar excepțional în lipsa lor.

articol cancer

Peste 7300 studii științifice despre relația dintre cancerul oral și fumat din 1947 până în prezent

Este demonstrat efectul mutagen al gudroanelor din tutun (care „defectează”ADN-ul). Este demonstrat efectul negativ al consumului cronic de alcool asupra ficatului, implicit asupra sintezei proteinelor. Este știut că multe dintre leziunile canceroase apar pe fond de iritație mecanică cronică locală: muchii ale dinților cu distrucții coronare, tartru exuberant, muchii și fațete de abrazie, sau altele.

cancerul oral

Și atunci ce trebuie să știm despre cancerul oral?

  • În primul rând să nu ne speriem.
  • Să consumăm alcool cu moderație și să nu fumăm.
  • Să cerem ajutorul unui specialist cu experiență, atunci când avem suspiciuni, pentru diagnostic și tratament.
  • Să tratăm orice leziune imediat și nu când atinge dimensiuni mari. Probleme mici – soluții simple. Probleme mari – soluții dificile sau imposibile.
  • Să nu uităm că prevenția e cea mai eficientă metodă de a evita tot ce ține de cancer și complicațiile lui.
  • Să mergem la medicul stomatolog dentoralmax.ro/contact preventiv de două ori pe an și să tratăm problemele dentare din timp, nu doar atunci când apar dureri.
  • Să menținem permanent o igienă orală perfectă.
igiena orala

Chiar în cazul apariției sau prezenței leziunilor premaligne, nu e obligatoriu ca acestea să se transforme în cancer, dacă luăm măsurile necesare.

Metodele de diagnosticare precoce sunt extrem de accesibile și eficiente.

La DentOralMax  avem posibilitatea efectuării consultației de prevenție oncologică, în care utilizăm atât experiența de peste 30 de ani de chirurgie oncologică de cap și gât a medicului nostru cât și metode moderne de diagnosticare a leziunilor premaligne în lumină fluorescentă, polarizată (OralID).

oral ID

Controlul oncologic preventiv, atunci când există suspiciuni, este cea mai bună metodă, fie de a descoperi boala în stadiu incipient, deci vindecabil, fie de a scăpa definitiv de o suspiciune neîntemeiată, care poate ajunge la obsesie.

Examinarea nu presupune proceduri dureroase sau chinuitoare și durează relativ puțin, dar avantajul de a ști este neprețuit. Programați-vă acum la DentOralMax pentru o consultație.

Cele mai mari șanse sunt să aflați că totul e în regulă, sau să aflați ce aveți de făcut pentru a preveni boala, cu mult timp înainte de a fi în pericol.

cancerul oral

În loc de concluzie

Indiferent dacă este sau nu întemeiată, suspiciunea nu dispare decât atunci când apare certitudinea, iar politica struțului, de ignorare a problemelor, nu funcționează, indiferent dacă problemele sunt reale sau nu. Dacă pretindem că ceva nu există, nu înseamnă că acel ceva nu produce efecte. Ceea ce știm ne poate salva viața, dacă vrem acest lucru și facem pașii necesari.

Așa cum foarte înțelept spunea Sofocle, în urmă cu mii de ani:

„Cunoașterea nu e decât întristare, când înțelepciunea nu profită de ea.”