Skip to main content

Timpul nu așteaptă pe nimeni. Progresul stomatologiei nu poate fi stăvilit, iar tehnologia evoluează accelerat, uneori cu viteze alarmante.

De la dentiștii itineranți, de la mijlocul secolului trecut, la tratamentele stomatologice actuale, nu mai există termeni de comparație. E o altă lume și evoluția nu se oprește. Tot timpul apar elemente noi de îmbunătățire a diagnosticului, tratamente noi și inovative. Sunt facilități, care rezolvă tot mai multe din problemele oro-dentare, mai bine, mai precis, mai repede. Progresul stomatologiei este evident și nimeni nu poate nega asta.

Stomatologia devine din ce în ce mai mult un domeniu înalt tehnologizat. Serviciul medical este orientat spre confortul și dorințele pacientului, în încercarea lui de a-și obține sau recâștiga sănătatea oro-dentară.

Stomatolog sau dentist

Unul dintre profesorii mei spunea că, pentru a fi stomatolog, trebuie să ai o brumă de inteligență și bun simț. Restul se învață. Nu se punea mare preț pe tehnologie, care în urmă cu 30 de ani, nu era foarte diferită de deceniile anterioare, sau era la prețuri prohibitive.

În prezent pe lângă cele menționate sunt necesare solide cunoștințe medicale bazate pe dovezi, abilități informatice, tehnice și multe altele. Cu o intensitate necunoscută în urmă cu 15-20 de ani, devin foarte importante: comunicarea cu pacientul, cunoștințele tehnice aplicate și abilitățile antreprenoriale. Stomatologia a devenit o muncă de echipă înalt specializată. Tehnica dentară s-a schimbat complet, standardele profesiei sunt foarte înalte și lucrurile nu se opresc aici.

Progresul stomatologiei

Progresul profesiei ne stimulează să ne perfecționăm continuu. La DentOralMax ne străduim constant să obținem rezultate cât mai aproape de sănătatea oro-dentară ideală pentru fiecare pacient. Ne bucurăm să depășim așteptările pacienților noștri, nu numai morfologic, dar și estetic și funcțional.

Stomatologia este un domeniu care beneficiază din plin de tehnologii nou apărute. Diferențele față de anii anteriori sunt cu adevărat spectaculoase.

Chiar dacă totul în jurul nostru a evoluat mult în ultimii ani, nu mulți conștientizează cât de mari au fost progresele stomatologiei din ultimii 10-20 de ani. Vom exemplifica în continuare doar câteva dintre cele mai evidente capitole.

Periuțe de dinți electrice și inteligente

Periuțele de dinți electrice sunt utilizate pe scară foarte largă în țările civilizate și în epoca vitezei. Dacă inițial ajutau doar la o curățire mai rapidă a dinților și igienizarea într-un timp mai scurt cu 2-3 minute, în prezent există o serie de alte facilități. Periajul empiric, utilizat până în prezent, era fie excesiv, fie insuficient. Periajul excesiv determina abrazie dentară patologică sau leziuni gingivale, iar cel insuficient cauza carii, sau parodontopatii.

Capul activ al periuțelor de dinți electrice efectuează un număr mult mai mare de mișcări, comparativ cu cele fixe, și produc vibrații, inclusiv de tipul ultrasunetelor. Curățirea suprafețelor dentare este dusă la un nivel superior prin mișcări de translație, combinate cu rotație ale capului activ de periaj. Efectul de curățire este maximizat de forma și construcția periuțelor. Și tocmai când credeam că nu mai pot apare inovații majore în domeniu, au apărut periuțele de dinți electrice „inteligente”.

Progresul stomatologiei

Sursa: Oral B

Primele periuțe cu aplicații pe telefon reușeau să comunice aplicației doar timpul de periaj și să ajute la optimizarea duratei de periaj pentru diferitele grupe de dinți. Era un progres important, dar a apărut ceva și mai spectaculos.

În prezent există periuțe complexe, aproape „inteligente”. Cu ajutorul senzorilor, ele reușesc să detecteze cu precizie grupele de dinți unde igienizarea a fost insuficientă, sau de calitate neadecvată. Angulațiile periuței, pozițiile în spațiu, presiunea pe dinți și timpii de utilizare pe diverse grupe de dinți sunt traduse de aplicație în indici sau scoruri de performanță, afișate grafic pe ecranul telefonului mobil. În acest fel se poate ameliora foarte mult tehnica periajului și sănătatea dentară. La DentOralMax vă putem demonstra practic utilizarea și efectele periajului pe simulator în cadrul instructajului de periaj dentar.

Medicina preventivă și profilaxia

În mod tradițional, stomatologul observa probleme prezente la pacienții săi și încerca să le remedieze cât de bine reușea cu mijloacele și tehnologia pe care le avea la îndemână. În prezent totul se schimbă. Prin mai buna înțelegere a patogenezei și a mijloacelor de diagnostic, medicul este mult mai bine echipat pentru a preveni problemele incipiente. Se poate pune diagnosticul cariilor cu laser sau lumină polarizată. La DentOralMax, se poate pune diagnosticul leziunilor premaligne, cu mult timp înainte de declanșarea unui proces neoplazic, malign, cu Oral ID , complet neinvaziv și nedureros. La fel ca în imagine: scopul nu este de a descoperi cancerul oral ci leziuni premaligne, înainte de transformarea lor malignă și tratarea lor precoce.

Cancer oral

Astfel, accentul stomatologiei se mută dinspre tratament spre prevenție, cu îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate a pacienților.

Cariile simple, pot fi detectate cu LASER sau dispozitive cu lumină polarizată prin diafanoscopie. Astfel se poate vedea inclusiv demineralizarea unor dinți, înainte de a apare caria propriu-zisă și se ia decizia de a interveni sau nu, în funcție de evoluția între consultațiile stomatologice.

Imagistica medicală 3D

În sprijinul diagnosticului de precizie vin și tehnologiile de imagistică medicală 3D, care permit vizualizarea structurilor dento-alveolare și celor vecine oaselor maxilare în moduri de precizie și din incidențe multiple. Astfel devin vizibile leziuni dentare sau osoase imposibil de evidențiat până la apariția acestei tehnologii. Diagnosticul de precizie al bolilor dentare, dar și osoase, nervoase, sinuzale, musculare, permit aplicarea de soluții terapeutice corecte. Astfel pe lângă vindecare vă puteți aștepta și la economii importante de bani, stress, suferință, ca pacient.

CBCT stomatologie

DentOralMax colaborează cu servicii de radiologie performante și cu medici dintre cei mai experimentați în diferitele metode imagistice de  cap și gât. Pregătirea și experiența noastră amplă în stomatologie și chirurgie orală și maxilofacială ne permite diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor orale și maxilofaciale la cel mai înalt nivel.

Tehnologiile CAD-CAM

Printre cele mai spectaculoase evoluții în stomatologia ultimului deceniu se află două tehnologii cu o contribuție substanțială la viitorul proteticii. Tehnologiile CAD (design asistat de computer) CAM (manufactura asistată de computer) pot fi utilizate pentru confecționarea lucrărilor protetice de tip coroane sau punți. Odată ce tehnologiile au dobândit precizia necesară, datele din cavitatea orală a pacienților au fost transferate pe computer prin scanare (directă sau a amprentelor). Proiectarea pe computer a lucrării protetice și materializarea prin frezare în coordonate sau sinterizarea 3D cu LASER au devenit munca de zi cu zi a tehnicianului dentar modern.

Progresul stomatologiei

DentOralMax are privilegiul de a colabora cu laboratoare de tehnică dentară foarte performante. Lucrările de protetică dentară ale pacienților noștri rivalizează ca durabilitate în timp și calitate cu cele mai bune din domeniu.

Chirurgia Orală și Implantologia

Anestezia nedureroasă, în conformitate cu amploarea intervenției, aduce o serie de avantaje. Localizarea precisă a anesteziei în cazul intervențiilor limitate, la un singur dinte, nu mai cuprinde porțiuni ample din cavitatea orală. Azi, mulți stomatologi, inclusiv cei de la DentOralMax, evită anestezia amplă a limbii sau obrazului, care pentru unii pacienți sunt neplăcute, atunci când nu sunt absolut necesare. Anestezia electronică, ce dozează precis cantitatea de anestezic și ritmul de administrare, permit atingerea acestor performanțe. Confortul pacienților crește vizibil și se elimină astfel mult din frica de a merge la stomatolog.

Implant dentar

Implantologia dentară

Deși este o ramură a proteticii dentare apărută de mai mult de 70 de ani, continuă să abunde în descoperiri, inovații și perfecționări substanțiale. Ghidurile chirurgicale și proiectarea planului protetic conform imaginilor 3D, fac relativ simple procedurile de implantare, chiar și pentru stomatologii mai puțin experimentați. Perfecționarea permanentă a geometriei implanturilor, a tratamentelor suprafețelor implanturilor le permite inserția mai ușoară, vindecarea mai rapidă și o durabilitate remarcabilă în timp. De la protezele mobile de acum 50 de ani la protetica actuală pe implanturi este o evoluție comparabilă cu cea de la carul cu boi la racheta cosmică. Avantajele proteticii pe implanturi fac pacientul să uite de problemele dentare și să își desfășoare viața normal, ca și cum ara avea dinții proprii. Suntem întotdeauna fericiți când pacienții noștri își recapătă încrederea de a-și utiliza zâmbetul.

Pacient pe scaun

Astfel, suntem onorați să ne numim:

„Artizanii zâmbetului tău!”