Stomatologia, OMS-ul și televizorul este tema blogului nostru din această săptămână, generată de recomandările care au circulat în spațiul public. „OMS recomandă să se evite vizitele la stomatolog”. Așa sună, pe canale de televiziune cu acoperire națională, de mai multe zile, mesajul trimis de mai multe ori în eter și recepționat de privitori.
Există frica de transmitere a virusului pandemic SARS-COV-2 prin cabinetele de stomatologie.
Nici OMS (inițial), nici cei care propagă aceste recomandări (depășite), nu țin cont că există medici responsabili, dedicați, profesioniști. Nu contează pentru ei cabinetele, clinicile, care investesc substanțial în echipamente de protecție, protocoale de lucru (timp, bani, personal, echipamente, organizare, responsabilitate).
Iar pacienții sunt, pe bună dreptate dezorientați.
Dacă s-a spus la televizor că „trebuie evitat”, înseamnă că știe OMS ceva. „Au mai zis și alții…” Deci trebuie să fie adevărat, nu?
NU! Din păcate situația e alta.
Reuters a dat clarificări ale OMS în aceeași zi. Este vorba de recomandări doar pentru zonele cu transmitere comunitară a virusului, nu de amânarea tratamentelor stomatologice până se vor cunoaște riscurile.
Asociația dentiștilor americani (American Dental Association – ADA) a răspuns recomandărilor (aiuritoare) inițiale chiar a doua zi. Americanii consideră că stomatologia este asistență medicală fundamentală, vitală și au dreptate.
În „dezacord ferm și respectuos” cu recomandările OMS, în declarația de la Chicago:
președintele ADA, Dr. Gehani concluzionează că: „În ultimele luni, milioane de pacienți (americani) au beneficiat de servicii stomatologice în siguranță. Cu echipamentele de protecție personală (PPE) adecvate, serviciile stomatologice ar trebui să se desfășoare în continuare pe timpul pandemiei, sau al altor situații de dezastru.”
Într-un articol din „The Lancet”, de acum 5 zile, prestigioasa publicație menționează că: aerosolii din stomatologie sunt diferiți de cei care rezultă în proceduri de anestezie cu intubație și în procedurile ORL. Aerosolii din stomatologie diluează încărcătura virală cu apă din abundență de la unitul stomatologic. În stomatologie se lucrează de rutină cu aspiratoare de volum mare, care reduc și mai mult posibila încărcătură virală.
Rămâne de studiat, dacă în aerosoli există virusuri cu potențial infectant sau doar fragmente virale, inactive, vizibile doar pe RT-PCR.
Articolul recunoaște că până în prezent nu sunt raportate grupuri de pacienți cu boli transmise respirator, inclusiv COVID-19, la personalul medical stomatologic, sau la pacienții stomatologici.
Revenind la realitatea autohtonă: Colegiul Medicilor Stomatologi încă nu a emis un punct de vedere.
Iar în acest timp televizoarele tot zic să se amâne vizitele la stomatologie…
Nu există studii care să semnaleze propagarea virusului prin cabinetele stomatologice, sau studii comparative cu propagarea virusului în mijloacele de transport sau în orice alte condiții. Se știe însă că dintre cazurile noi infectate, descoperite acum câteva zile la Iași, peste 30% erau întorși de pe litoral. Există surse mult mai mari de propagare, cunoscute, pe care le ignorăm (că doar „nu există virus”), dar recomandăm evitarea prezentării la stomatolog. Monumental exemplu de gândire… adâncă.
Sunt de acord: cabinetele care nu au condițiile necesare, trebuie închise. Iar cele care respectă legislația ar trebui să nu fie împiedicate să efectueze un serviciu medical esențial pentru societate.
Amânarea tratamentelor nu va rezolva nevoia pacienților de a fi tratați, în condițiile în care unii se agravează accelerat.
Pacienții vor ajunge oricum la stomatolog, sau la chirurgul maxilo-facial. Diferența este că vor ajunge cu afecțiuni mai grave, mai greu de tratat și cu costuri suplimentare pentru toată lumea.
Afecțiuni care ar putea fi rezolvate relativ simplu, cu respectarea strictă a regulilor de protecție, sunt lăsate să evolueze. Se agravează până la nivelul la care pun viața pacienților în pericol. Atunci pacienții se îndreaptă cu girofar către spitale, aglomerând centrele universitare, unde trebuie intervenit de urgență. În final se „dă vina pe criză”, „că așa a fost situația”…
Și cel mai grav, tot acest demers nu va influența semnificativ transmiterea virusului. Se vor elimina doar servicii medicale stomatologice necesare, într-un mod prea puțin gândit pentru binele pacienților.
Neprezentarea la stomatolog este dăunătoare din orice perspectivă. Pe termen scurt, nu oprește propagarea virusului. Propagarea virusului la stomatolog nu se compară cu statul în tramvai, sau hora la mare, sau orice petrecere, sau tot ce ne face să avem tot mai multe cazuri zilnic. Pe termen mediu și lung distruge sever sănătatea orală a populației și capacitatea stomatologilor de a mai păstra deschise cabinetele stomatologice. Este știut că bolile dento-parodontale nu se vindecă spontan. Și nici durerea nu ține cont de recomandări ale OMS.
Demonizarea publică, la televiziuni naționale, a stomatologiei este de fapt un mod urât de a închide abrupt o ramură medicală esențială.
Hotărârea Guvernului României, pentru prelungirea stării de alertă după 16.08.2020…, publicată în Monitorul Oficial 742 din 14.08.2020, plasează cabinetele stomatologice undeva între piscine și săli de jocuri de noroc (Pag.6, Art.9, pct.3), iar Colegiul Medicilor Stomatologi tace.
În lume se ia atitudine la aberații. Așa au făcut cei de la American Dental Association, sau stomatologii canadieni din primele clipe de după „recomandări”. La noi, treburile sunt lăsate să evolueze… prin media. Iar haosul și diletantismul își fac de cap.
Vor fi vremuri „interesante” pentru pacienții din România.
Până când se vor trezi autoritățile, ce avem de făcut noi, cei mulți?
E simplu: nu trebuie trăit cu frică de virus, ci cu responsabilitate și precauții elementare.
Chiar e simplu:
Stai acasă! Spală-te pe mâini!
Poartă mască! Respectă distanța minimă!
Nu atinge obiecte pe care le atinge toată lumea sau dezinfectează-te! Nu pune mâna pe față!
Ca medic stomatolog: responsabilitate. Fiecare pacient e important, dar nu înseamnă numai atât.
În caz de pozitivare, acel pacient înseamnă și ancheta epidemiologică pentru ultimele două săptămâni de activitate a cabinetului. Înseamnă și cel puțin încă două săptămâni de cabinet închis, dacă nu sunt respectate toate măsurile necesare.
Respectarea regulilor și a oamenilor care ne cer ajutorul nu este opțională!