Skip to main content

Cancerul cavității orale este cea mai frecventă angoasă legată de patologia cervico-facială.

„Dacă am cancer!?” – reprezintă o întrebare pe care și-o pun mulți. Răspunsul este în 85-90% din cazuri: „Nu ai cancer!”. Există o serie de leziuni care pun pacienții în alertă și îi fac să se prezinte la o consultație. Nu e rău că se întâmplă așa, pentru că „e mai bine să te temi… decât să te sperii”. Un examen medical profesionist, simplu și nedureros, poate demonta o frică, care altfel poate ajunge la obsesie și boală.

Cancerul cavității orale nu e o glumă, iar suspiciunile de cancer trebuie infirmate sau confirmate de un specialist.

Controlul oncologic preventiv

Controlul oncologic preventiv oferit de DentOralMax este o foarte bună metodă de a diagnostica sau exclude cancerul cavității orale. Este rapid, nedureros, eficient.

Pe lângă leziuni benigne, mulți pacienți își descoperă elemente anatomice normale, ignorate de obicei. Un bun exemplu sunt: papilele linguale circumvalate. Ele se află spre baza limbii și nu sunt evidente, decât în mișcări ample de protracție ale limbii.

Cancerul cavitatii orale - limba

Iar când te apucă frica, începi și cauți… și ce găsești, interpretezi sumbru. Foarte mulți pacienți se documentează, mai mult sau mai puțin exact și au și idei proprii despre cancerul cavității orale. În majoritatea cazurilor diagnosticul este greșit spre fericirea tuturor.

Cu toate acestea, este suficient ca un singur om să aibă dreptate, pentru a schimba radical datele problemei.

Cancerul este o boală perfidă (așa cum am mai spus și cu alte ocazii). Cancerul cavității orale nu doare, până în faze avansate ale bolii, când cuprinde structuri nervoase senzitive pe care le distruge. Acesta este motivul pentru care mulți pacienți, la polul opus față de cei descriși mai sus, vin în faze avansate ale bolii. Ei se prezintă la un consult de specialitate, abia când durerile devin insuportabile. Iar aceste dureri nu cedează la nici un tratament. În fazele avansate, cancerul devine foarte dificil de tratat cu succes.

Când ne alertăm cu privire la cancerul cavității orale

Alerta - limba

Ideal este să ne alertăm la început. Ca medic, prefer întotdeauna un pacient cu o leziune mică, care vine să îmi explice în detaliu ce cancer a descoperit. Chiar dacă în majoritatea covârșitoare a cazurilor nu e cancer. Un control oncologic preventiv este extrem de valoros. Persoanele în categorii de risc ar trebui să repete un asemenea consult anual.

Acei 3-5% dintre pacienții cu suspiciuni, care chiar au descoperit ceva, sunt cei mai norocoși. Chiar dacă leziunea este malignă, au șansele cele mai mari de vindecare. Cancerul cavității orale tratat corect, în faze inițiale, se vindecă. Am scris corect: se vindecă! În procente de până la 98%.

Este foarte ușor de ignorat o leziune care la început nu doare. Ea nu evoluează dramatic de la o zi la alta, nu deranjează foarte tare inițial. „Stăm și așteptăm, că poate trece…” – este conduita cea mai nefavorabilă. Și atunci cum procedăm corect? Și atunci ce căutăm?

Cum arată cancerul cavității orale la debut?

Majoritatea leziunilor maligne în cavitatea orală apar sub formă de ulcerație. Popular spus: „o rană în gură”, care nu doare și nu se vindecă. Orice leziune banală în cavitatea orală se vindecă în mod normal în 5-7 zile. Regenerarea mucoasei orale este accelerată, pentru că funcția necesită o refacere rapidă, după fiecare alimentație. Așadar nu există motive ca o ulcerație să persiste în cavitatea orală săptămâni, sau luni de zile.

Regulă: orice ulcerație (rană) în cavitatea orală, care nu doare și nu se vindecă în 7-10 zile de la îndepărtarea presupusei cauze, trebuie considerată suspectă de malignitate și examinată de un specialist.

Consultul de specialitate poate infirma boala, sau poate investiga mai amănunțit până la diagnosticul de certitudine. Pot fi indicate examene imagistice sau o biopsie. Examenul histopatologic (microscopic) al unui fragment de țesut va pune diagnosticul de certitudine.

Când să ne prezentăm la consultație?

Cand ne prezentam - fata

Cât mai curând posibil, atunci când avem o suspiciune.

Cât mai repede, dacă găsim în cavitatea orală o „rană” care nu doare și nu se vindecă într-o săptămână.

Când apare în cavitatea orală o „pată” albă sau mai ales roșie, ce nu se poate șterge (blând) cu o compresă de tifon. Mai ales dacă nu doare.

Când suntem fumători de 20 de țigarete pe zi de mai mult de 10 ani.

Când există în cavitatea orală probleme dentare: distrucții coronare, iritații mecanice cronice asupra mucoasei orale.

Când cancerul cavității orale a fost tratat cu succes și sunt necesare controale periodice pentru a preveni eventuale recidive.

Cum prevenim cancerul cavității orale?

Există factori de risc recunoscuți în etiologia cancerului cavității orale, documentați în numeroase studii științifice. Am studiat cancerul cavității orale (de) mai mulți ani, pentru a găsi o rezolvare superioară celor cele existente în prezent.

Există bucurii chiar și în viața unui chirurg maxilofacial, după 30 de ani de chirurgie oncologică de cap și gât. Una dintre cele mai mari este atunci, când pot asigura pacientul că boala, de care se temea, nu (mai) există.

Mai sunt și afecțiuni care nu dor… până când e prea târziu! Mult prea târziu. Mult mai grav și mai perfid decât durerea dentară este cancerul în cavitatea orală. Apare insidios, cu simptome aproape neglijabile și se dezvoltă mult timp tot așa. Când devine vizibil pentru toată lumea, sau apar dureri, care nu trec cu nimic, este extrem de dificil de tratat.

Probleme orale, aparent mărunte, pot avea semnificații relevante: de la carențe sau deficite alimentare, la afecțiuni orale, sau alte probleme de sănătate, locale sau la distanță.

Îmbunătățirea sănătății orale poate duce la ameliorarea sănătății întregului organism. Este la fel de adevărat că: îmbunătățirea stării de sănătate generală va duce la o creștere a sănătății orale.

Concluzii

Orice Leziune care nu doare și nu se vindecă în cavitatea orală în 7-10 zile este suspectă și trebuie consultată de un specialist.

Renunțați la fumat și consumul sistematic de alcool, în special alcooluri concentrate.

Mențineți o igienă orală perfectă în permanență.

Mergeți la stomatolog și rezolvați problemele stomatologice, înainte de a genera complicații.

Efectuați un control stomatologic cel puțin odată la 6 luni. Rezolvați problemele apărute.

Prezentați-vă pentru un control oncologic preventiv la DentOralMax dacă aveți suspiciuni cu privire la cancerul cavității orale.

Prezentați-vă pentru un control oncologic preventiv la DentOralMax o dată pe an dacă aveți antecedente patologice în familie, sau dacă veți continua să fumați.

Prezentați-vă pentru un control oncologic preventiv la DentOralMax dacă medicul dumneavoastră stomatolog a descoperit o leziune suspectă.

Examinarea Oral ID la DentOralMax poate descoperi leziuni premaligne, cu mai mulți ani înainte de transformarea lor malignă.