Skip to main content

De dintele tratat e agățat un om…

…și totul funcționează împreună. Ca sistem.

E o afirmație pe care o luăm în glumă, dar care exprimă o realitate foarte complexă. Ca să vă imaginați despre ce e vorba: orice rotiță, cât de mică, dintr-un ceasornic mecanic, odată îndepărtată sau stricată, împiedică funcționalitatea întregului mecanism.

De mai mulți ani, am privilegiul de a-i introduce pe studenții la Facultatea de Stomatologie în abecedarul chirurgiei orale. Printre primele capitole: extracția dentară. „Banal, nu? Pui cleștele pe dinte, îl rupi, iar pentru ce mai rămâne, trimiți pacientul la chirurg…” O glumă nesărată, arhaică, de care nu râde nici un pacient, chirurg, sau medic stomatolog, cu o minimă conștiință. În același timp, o atitudine pe care o mai observăm cu regret la unii practicieni.

În lipsa cunoștințelor aprofundate, medicii pot ajunge „să nu mai vadă pădurea de copaci”. Dacă rutina și plafonarea duc la focalizarea excesivă asupra leziunii dentare, se poate pierde din vedere esențialul: omul care solicită ajutorul. Omul care are nevoie de un tratament stomatologic la cele mai înalte standarde de calitate. Omul care funcționează ca întreg și la care tratamentul stomatologic nu se poate reduce la o abordare simplistă, cosmetică sau redusă la dinte. De aici și afirmația din titlu, care ne reorientează către ceea ce e important: pacientul, omul și nu „piesele lui componente”

Extracția dentară – act chirurgical sau banalitate?

Extractia dentara

Mulți sunt înclinați să banalizeze această intervenție. Nimic mai periculos, pentru că intervine afirmația din titlul acestui articol, care exprimă ceva fundamental. Înțelegerea ei este ceea ce diferențiază un medic stomatolog de un „inginer de dinți”. Lucrurile nu pot fi privite strict mecanic, fără a genera consecințe grave. Din punct de vedere tehnic, extracția dentară poate fi învățată relativ simplu și necesită o îndemânare medie. Important însă, este ce rămâne, nu dintele nerecuperabil care părăsește organismul.

Extracția dentară este un act chirurgical, efectuat pe un om viu, nu pe un model de plastic, nici pe un ecran de computer. Pacientul nu se află aproape niciodată într-o stare ideală. Nu extragem dinți sănătoși (cu mici excepții – în scop ortodontic sau protetic), iar pacienții nu sunt toți în plină stare de sănătate la momentul intervenției.

Practicienii, care nu integrează toate informațiile, despre starea generală și locală a pacienților lor, nu pot evita complicațiile. Aceste apar cu siguranță pe fondul bolilor asociate insuficient diagnosticate și tratate.

Cazuri, fapte, întâmplări

Se prezintă frecvent pacienți în cabinetul stomatologic, pentru o extracție dentară. Foarte mirați că, pentru atâta lucru, sunt necesare minime detalii despre starea lor de sănătate, sau examene radiologice.

Spre exemplu: un pacient cu angină pectorală, care nu a fost nici măcar diagnosticat sau care nu este conștient de boala sa nu e ceva neobișnuit, dar prezintă pericole deosebite. Dacă stomatologul se apucă vitejește de treabă, cu extracția lui dentară, fără pregătirile necesare, următoarele 15 minute l-ar putea surprinde în plin masaj cardiac. Credeți că este un scenariu inventat sau o poveste adevărată?

De dintele tratat - OPT

Un alt tip de pacient, tânăr, de aproximativ 12 – 15 ani, care necesită extracția unui molar inferior. Durerile indică o anumită urgență, dar dacă se sare peste etapa examenului radiologic, este posibil să nu se observă o malformație vasculară intraosoasă cu flux înalt. Rezultatul este o hemoragie aproape imposibil de stăpânit într-un cabinet stomatologic obișnuit. Din nou, caz real.

Lista exemplelor de mai sus se poate extinde foarte mult, iar în ultimii 30 de ani am avut ocazia de a întâlni și rezolva situații variate; unele extrem de improbabile, dar reale. Pregătirea temeinică și documentarea minuțioasă a cazurilor s-a dovedit salvatoare pentru pacienți în repetate rânduri.

Pacienți cu cardiopatii valvulare, boli renale, pulmonare sau alte afecțiuni cronice, toți au dinți mai mult sau mai puțin neglijați, care necesită tratament sau extracție.

Dinții – accesorii estetice sau elemente constitutive importante ale aparatului digestiv?

Dintii - accesoriu

Experiența a demonstrat că leziunile dentare: cariile, sau parodontopatiile, nu se vindecă fără ajutor specializat. Ignorarea constantă a problemelor odonto-parodontale duce în timp spre pierderea dinților. Dinții nu sunt doar un accesoriu de frumusețe, necesari doar pentru zâmbet. Ei sunt o parte importantă a aparatului digestiv. Lipsa lor aduce grave prejudicii digestiei și predispune celelalte organe digestive la afecțiuni multiple.

De ce e mai bine cu dinți?

Boli digestive severe pot fi datorate alimentelor care ajung în stomac prelucrate mecanic insuficient, din lipsa unităților masticatorii. Printre afecțiunile cele mai frecvente se numără: gastrite, ulcer gastric, dispepsii, sindroame de malabsorbție.

Stomacul nu este echipat, ca pipota la păsări, pentru a prelucra mecanic alimentele. El are altă funcție, iar dacă în amonte nu s-au întâmplat prelucrările necesare, tot organismul suferă. Am putea spune că stomacul uman este pregătit să primească alimentele în consistență de „pastă”. Dacă, din lipsa unităților masticatorii eficiente în stomac ajung „bolovani”, suferă nu numai digestia, dar și aparatul digestiv.

Afecțiunile dento-parodontale în contextul pacientului privit în integralitate

Afectiuni

Literatura de specialitate abundă în articole ce stabilesc relații clare de cauzalitatea între bacteriile patogene din cavitatea orală și bolile sistemice. O simplă căutare în bazele de date medicale va releva peste 46.500 de articole pe această temă.  Toate organele, aparatele și sistemele sunt interconectate și intercondiționate în corpul uman. Suferința aparatului dento-maxilar nu poate rămâne fără răsunet la nivelul întregului organism.

Boala de focar, descrisă de prof. Goia în urmă cu un secol, face victime și azi printre pacienții cu endocarditele generate de focare infecțioase odontogene.

Caria dentară și parodontopatia

Sunt afecțiuni care nu se vindecă spontan, iar agravările acumulate în timp costă, nu numai bani, ci și suferință. Inutilă! Nedorită de nimeni. Iar complicațiile la distanță generate de ignorarea lor pot fi imprevizibile și greu de tratat.

Ignorarea simptomelor va duce totdeauna la situații mai complicate, mai greu de tratat.

Probleme mici – soluții minim invazive – rezultate maxime, costuri minime.

Probleme mari – soluții ample, complexe – prognostic mai rezervat.

Alegerea vă aparține!

Specialiștii DentOralMax sunt prezenți pentru a vă susține cu competență și răbdare în redobândirea sănătății și a zâmbetului dumneavoastră.