Skip to main content

Protezele mobilizabile pe implanturi dentare asigură o îmbunătățire substanțială a calității vieții pacienților și în același timp, un confort accesibil.

Unii dintre noi am avut ocazia să vedem accidente datorate protezelor mobile. Poate chiar ne-am distrat la reclamele „cu dinții din pahar” pentru adezivii de proteză. Sau ne-am amuzat copios la expulzarea spectaculoasă a protezelor, în cadrul unui discurs al unui lider de partid comunist asiatic (filmuleț ajuns viral anii trecuți).

Vă asigur că pentru purtătorii de proteze, acest subiect poate fi o dramă. Sunt pacienți cu vârste respectabile, care vin cu tristețe să relateze, cum li s-a mobilizat proteza și era să o piardă. Situațiile sunt diverse: la biserică, la magazin, între rude, sau cu orice altă ocazie total nepotrivită. Toate acestea constituie un îndemn la acțiune imediată pentru orice stomatolog responsabil.

Vestea bună este că nu trebuie să fie așa. Confortul și calitatea vieții nu trebuie să fie pe lista de sacrificii. Mai ales că există soluții. Poate că aceste soluții nu sunt pentru dumneavoastră, dar cu siguranță se vor potrivi părinților, sau bunicilor.

Proteze

Protezele mobilizabile pe implanturi dentare se adresează pacienților care au edentații totale, de mai mult timp. Unii poate au avut cândva proteze, dar pe care nu le-au purtat sau nu le mai poartă. Atrofia oaselor maxilare este cea care face protezele instabile și greu de suportat. Metoda de tratament funcționează aproape identic și pentru unii pacienți care mai au 1 – 3 dinți restanți pe arcadele dentare.

Și nu! Nu există o limită de vârstă. Cel mai în vârstă pacient la care am ales să utilizăm această soluție avea 92 de ani la momentul protezării. Ne vizitează și acum, la 94 de ani și este foarte mulțumit de schimbarea produsă datorită soluției protetice adoptate.

La pacienții edentații totali, protezarea fiecărei unități dentare separat prin implanturi are indicații limitate și costuri semnificative. Sistemele complexe fixe pe implanturi pot păstra avantajele protezelor fixate pe un sistem ancorat de os și pot reduce semnificativ costurile.

Proteze pe implanturi

Toți pacienții noștri au avut o revelație după ce au ales această variantă terapeutică. Ei au confirmat invariabil că: de la „proteza zburătoare” la „proteza agățată” este o distanță cosmică. Fără exagerare! Confortul și calitatea vieții obținute prin ancorarea protezei mobilizabile pe implanturi dentare le face incomparabile cu tratamentele clasice. Toți pacienții relatează aproximativ aceleași idei: Îmbunătățirea masivă a funcției masticatorii, de fonație și fizionomice. Pentru toți contează cel mai mult siguranța stabilității protezei. Indiferent de mișcări și de cât de aprins vor argumenta la un moment dat, proteza nu îi va părăsi, detașându-se în cel mai nepotrivit moment.

Acest tratament aduce nu numai o ameliorare locală, ci o altă dinamică, inclusiv în viața socială a pacienților. Dacă la prima prezentare veneau la cabinet temători, sau chiar rușinați de ceea ce ei considerau un handicap, lucrurile se schimbă radical la controalele post-terapeutice. Pacienții sunt entuziasmați de faptul că nu mai au grija protezelor. Protezele se integrează în schema lor corporală și se comportă foarte aproape de dinții lor normali, cărora le-au dus lipsa multă vreme. Protezarea aduce nu numai dinții lipsă ci și restabilește relieful facial, proporțiile feței.

Protezele mobilizabile pe implanturi - doamna

Rezultatul tratamentului este relatat de mulți dintre pacienți în aceleași idei, aproape cu aceleași cuvinte. Lumea din jur și pacienții percep schimbarea ca pe o întinerire. Toată lumea din anturaj, inclusiv pacienții înșiși simt mai multă încredere, mai multă bucurie și îmbunătățirea interacțiunii sociale. Pacienții nu mai evită să stea la masă cu rudele sau cu prietenii, de frica instabilității protezelor.

Pacienților care îmi spun: „Lasă, domnule doctor, că nu voi trăi eu atâta, ca să facem tratamentul acesta” (care este totdeauna necesar: funcțional și estetic) le răspund invariabil: „… Și dacă trăiești?” De obicei nu e nevoie de mai mult de câteva secunde, până când bunul simț și înțelepciunea, acumulată cu vârsta, îi fac să recunoască necesitatea tratamentului.

De la decizie, la materializarea rezultatelor nu e decât un pas.

Iar timpul îmi dă totdeauna dreptate. La fel și zâmbetul lor fericit, după mai mulți ani.