Skip to main content

Cum să îți alegi implantologul?

E o concepție greșită, că poți intra în orice cabinet stomatologic și să îți pui imediat implanturi dentare. Nu funcționează ca la aprozar sau ca la supermarket.

Tratamentul prin implanturi dentare este o decizie majoră. Vă poate schimba semnificativ calitatea vieții și este o investiție importantă. Specialistul care va face intervenția influențează astfel o parte importantă din viața dumneavoastră. Intervenția poate fi efectuată în cazurile simple și de un medic mai puțin experimentat. Nu se poate prevedea însă, când și în ce mod, un caz simplu poate deveni… mai puțin simplu. Sau orice altceva, decât simplu!

Specialiștii în chirurgie orală, chirurgie maxilofacială, chirurgie parodontală sau implantologie au ani de specializare și de cursuri complexe. Ei sunt pregătiți pentru tot ce implică tratamentul prin implanturi dentare, de la tehnicile de implantare până la medicină internă și de urgență. Calificarea lor este recunoscută de forurile competente și nu se limitează doar la absolvirea unei facultăți de Stomatologie sau de Medicină Dentară.

Calificarea obținută de unii medici stomatologi cu ocazia unuia, sau mai multor cursuri de implantologie, care au loc pe perioade scurte, nu se apropie deloc de amplitudinea sau profunzimea pregătirii unui chirurg specialist. Este puțin probabil ca, după un curs de un week-end, medicii mai puțin experimentați să fie pregătiți să rezolve toate problemele și să evite complicațiile posibile.

Mituri in stomatologie

Când vine vorba de implanturi dentare, este recomandabil să vă adresați unui specialist, fie de chirurgie orală, fie de chirurgie orală și maxilofacială, cu o experiență cât mai mare, cu o rată de succes ridicată și nu unuia, care face implantologie din când în când. Specialistul este capabil de a vă oferi o experiență mai bună și un rezultat de calitate, care să dureze în timp. Cu cât pregătirea lui este mai aprofundată, cu cât are mai multe cunoștințe și abilități acumulate, cu atât va fi mai capabil să evite complicațiile și să asigure succesul intervenției.

La DentOralMax beneficiați de serviciile unui chirurg maxilofacial cu experiență îndelungată și competențe acumulate pe parcursul a peste 28 de ani, în țară și străinătate.

Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare

Avantaje si dezavantaje implanturi dentare

Dinții lipsă au fost protezați din vremuri antice, mai mult sau mai puțin inspirat, funcțional sau estetic. Odată cu evoluția tehnologiei au evoluat și mijloacele proteticii dentare. La ora actuală, protezarea prin implanturi dentare este cea mai avansată metodă, tehnologic.

Deși rezultatele sunt incomparabil superioare celorlalte reconstrucții și reabilitări dentare protetice, există (ca peste tot): avantaje și dezavantaje.

Astfel:

La capitolul avantaje ale implanturilor dentare putem menționa:

 • soluții protetice cu rezultate pe termen lung, sau foarte lung;
 • lipsa necesității de ancorare pe dinții vecini, sau de șlefuire a dinților vecini;
 • soluție protetică fixă;
 • calități funcționale și estetice similare dinților naturali;
 • rată de succes foarte ridicată (aprox. 95% în literatura de specialitate);
 • implanturile dentare și suprastructura lor, inclusiv coroana, nu pot face carii;
 • estetica reconstrucțiilor pe implanturi este similară dinților naturali;
 • stimulează funcțional osul: împiedică resorbția osului alveolar și stimulează apoziția lui. Astfel, crește și rezistența oaselor maxilare și forța masticatorie.
 • nu creează incidente în timpul masticației, vorbirii, zâmbetului, strănutului.

Dezavantajele proteticii pe implanturi dentare sunt legate de:

 • costurile implanturilor dentare;
 • tratamentul prin implanturi poate dura destul de mult, mai ales dacă sunt necesare intervenții de reconstrucție osoasă;
 • posibilitatea de a fi necesare alte intervenții suplimentare;
 • există cazuri extrem de rare de pacienți, care sunt alergici la titan;
 • nu orice tip de implanturi este adecvat anumitor pacienți, care suferă și de alte boli cronice.

Ținând cont de toate acestea, experiența noastră la DentOralMax ne arată că, acolo unde se dorește, se găsește întotdeauna un echilibru între avantaje și dezavantaje. Pacienții pot să își recâștige funcțiile pierdute, încrederea în sine și în propriul zâmbet utilizând această metodă performantă de reconstrucție și reabilitare orală.

Cât rezistă în timp un implant dentar?

Cat rezista in timp un implant dentar

Atunci când sunt îngrijite corespunzător, lucrările protetice pe implanturi sunt soluții terapeutice pe termen foarte lung. Sunt șanse bune ca aceste lucrări să dureze în timp pe tot parcursul vieții posesorilor lor.

Lucrările protetice pe implanturi sunt considerate ca o soluție permanentă. Există cazuri unde, după mai mult de 15 ani, lucrările protetice de pe suprastructură necesită a fi schimbate. Totuși, aproape întotdeauna implanturile și bonturile protetice rămân pe loc și funcționează mai departe.

Avem mai multe cazuri cu implanturi inserate în urmă cu 15-20 ani, care funcționează în continuare fără modificări semnificative. În literatură sunt citate frecvent cazuri cu implanturi ce au funcționat mai mult de 30 de ani.

Trei condiții esențiale sunt necesare pentru a atinge asemenea performanțe

Conditii esentiale ale implantului dentar
 1. Implanturile trebuie să fie de bună calitate și să fie inserate de un chirurg experimentat. Dacă la momentul descoperirii implanturilor pentru protezare, nu prezintă mobilitate sau dureri, etapa chirurgicală s-a încheiat cu succes.
 2. Lucrarea protetică trebuie să fie perfect realizată conform criteriilor consacrate. Precizie mult mai mare decât în protetica clasică.
 3. Esențial! Utilizarea corectă a lucrărilor protetice, fără suprasolicitări mecanice. Igienizarea perfectă, constantă pe tot parcursul duratei de viață a lucrărilor. Controlul periodic riguros al lucrărilor protetice, clinic și radiologic.

Primele două puncte sunt în sarcina echipei medicale. Cu toate acestea, nimic nu va funcționa în lipsa conștiinciozității a pacientului, de a păstra constant rezultatele obținute.

Sunt multe informații importante în ce privește implantologia orală și foarte multe detalii strict aplicabile personalizat, pentru fiecare pacient. La DentOralMax vă oferim informațiile necesare, pentru decizia dumneavoastră optimă.

Leave a Reply