Skip to main content

De la proteza zburătoare la dinți ficși e un pas mare și important în viața unui om. De-a lungul timpului, de la egipteni și până în zilele noastre absența unui dinte a reprezentat o problemă. Rezolvarea ei a depins de iscusința operatorului, dar și de bugetul pacientului.

Dent Oral Max îndeplinește dorințe și desenează zâmbete oferind soluții protetice complexe accesibile fiecărui pacient!

Evoluția edentației totale

Totul începe cu pierderea unui dinte. De cele mai multe ori, este molarul de șase ani, această Cenușăreasă a stomatologiei pediatrice. Erupe în completarea arcadei dinților temporari, nu înlocuiește nici un alt dinte și nu dă manifestări generale, precum cele date de erupția zgomotoasă a primilor dinți. Astfel, ia prin surprindere întreaga familie, apărând tăcut în cavitatea orală. Timpul trece, atenția pentru periajul dentar nu este ridicată. Având în vedere că percepția este de cavitate orală cu dinți temporari, molarul șase retenționează alimente și placă bacteriană, apărând premisele apariției cariei dentare. Atacul acid are loc, fiind întreținut de pH-ul acid rezultat din metabolismul plăcii bacteriene neîndepărtate prin periaj.

Cum?

Primul dinte definitiv se cariază. De la caria dentară începe cercul vicios care se poate învârti mai repede sau mai încet, fiind în relație directă cu factori independenți de voința pacientului. Se ajunge la tratament endodontic, cu evoluție în timp spre extracție. Toate aceste etape pot fi, așa cum am spus anterior, mai repede sau mai încet parcurse, respectiv de la șase luni la douăzeci, treizeci de ani.

Încet-încet, dinte după dinte, fiecare dinte se extrage. Aceasta se întâmplă pentru că stomatologia găsește răspunsuri la majoritatea problemelor, însă vine și momentul inevitabil al extracției dentare, în ciuda tratamentelor medicilor.

Proteza dentară între mit și realitate

Proteza dentară rămâne prima intenție de protezare imediată a unei edentații totale. De-a lungul timpului aceasta a rezistat și s-a impus. Chiar și folclorul popular are un repertoriu bogat în ilustrarea dezavantajelor unei proteze dentare.

Realitatea diferă de un un individ la altul. Ceea ce îmi place mie, nu este obligatoriu să placă și altei persoane. În cei șaisprezece ani de stomatologie generală am întâlnit pacienți cu reflexe de greață exagerată, care au reușit să tolereze și chiar să mănânce cu o proteză totală dentară. Au fost pacienți care au plecat cu proteza totală realizată cu eforturi crescute atât din partea operatorilor, cât și din partea pacientului, apoi s-au întors victorioși la câteva zile, zâmbind încrezători. Am avut pacienți care azi și-au inserat proteza totală, iar mâine au fost nevoiți să susțină un discurs. Au reușit.

Dar am avut și pacienți, fără reflex exagerat de vomă, dar care psihic nu au putut să își asocieze percepția de sine cu existența unei proteze totale. Stabilitatea protezei totale depinde de cantitatea de os disponibilă, dar și de voința pacientului. Am avut pacienți, cu un câmp protetic nefavorabil, dar care datorită culoarului muscular bine coordonat de la nivel central reușeau, cu niște proteze mobile, care nu reușeau să realizeze o succiune corespunzătoare, să mănânce covrigi. Dar, am avut și pacienți cu câmp favorabil, cu stabilitatea bună a protezei care însă nu s-au putut obișnui cu ideea de periaj dentar al dinților în mână.

Când se face trecerea de la proteză la dinți ficși?

Hotărârea de trecere de la proteza zburătoare la dinți ficși se ia de către fiecare pacient care își dorește restabilirea funcției și esteticii aparatului dento-maxilar ad integrum. O dată luată această decizie, următorul pas este realizarea unei investigații imagistice de tip 3D. Aceasta îi permite chirurgului să analizeze și să măsoare cantitatea de os disponibil, în raport cu structurile anatomice învecinate. Aceste măsurători fiind realizate, se va trece la etapa următoare, cea de propunere a diverselor soluții protetice de reabilitare pe implanturi, în funcție de bugetul fiecărui pacient. La Dent Oral Max există o gamă variată de implanturi, cu prețuri competitive în piață și accesibile majorității pacienților.

Cazuri de dinți ficși după proteze

Săptămâna care a trecut am finalizat două cazuri de trecere de la proteză la dinți ficși pe implanturi. Ambele cazuri au fost la maxilar, având ca sprijin câte șase implanturi.

În urmă cu șase luni s-au inserat implanturile. Timpul a trecut și iată că a urmat descoperirea acestora, amprenta și inserția lucrării finale.

La 40 de ani, după îndelungi vizite la stomatolog, cu pierderi treptate de dinți datorită unei parodontopatii avansate, iată că a venit momentul zâmbetului cu încredere. Și acest aspect nu e deloc neglijabil într-o eră a selfie-urilor. Imaginați-vă cât este de neplăcut să dorești să zâmbești în fotografii, alături de copii și persoana iubită, iar când tragi colțurile buzelor să simți o mișcare subtilă a protezei. Brusc zâmbetul larg devine unul strâns și amar.

Gândiți-vă că mergeți la interviul pentru un job mult așteptat și brusc, când să intrați siguri pe sine, atunci când apăsăm pe clanța de la ușă, o mișcare imperceptibilă pentru cei din jur, vă dezumflă tot entuziasmul.

Încrederea unei persoane în propriile forțe este în relație directă cu aspectul fizic, cu zâmbetul, cu predictibilitatea acestui zâmbet. Pe lângă grijile cotidiene, de ce să mai ai una?

Haideți să facem trecerea de la proteza zburătoare la dinți ficși, împreună, la DentOralMax!

Sună acum pentru o programare!

De la proteza la dinti ficsi - final