Skip to main content

Durerea este o temă care preocupă orice pacient. De la 3 la 99 de ani, toți cei care ajungem cândva pacienți ai medicului stomatolog, ne punem la un moment dat aceeași întrebare: dar mă va durea tratamentul?

Iar atunci când durerea prezentă devine mai mare decât cea pe care ne-am imaginat că o vom suporta în timpul tratamentului ne prezentăm la medic.

Un neurolog spunea că: „Durerea este pedeapsa corporală pe care fiecare din noi o suferă pentru faptul de a fi viu” – Russel Martin

De fapt durerea este un semnal care raportează o problemă în corp. O problemă ce necesită atenția noastră și pretinde o rezolvare. Dacă o ignorăm, nu face decât să se amplifice, sau să dispară pentru a reveni sub o formă și mai intensă sau mai sâcâitoare.

Durerea ne poate uni în gând, pentru că toți o simțim la un moment dat, dar ne și desparte, pentru că nimeni nu poate simți durerea altuia.

Cât de intensă poată fi durerea?

De aceea, ca medici, încercăm să aproximăm durerea pe o scală vizuală analogică, precum cea din imagine.

Durerea - diagrama

De la lipsa durerii, la durerea de intensitate maximă, pacientul poate descrie o serie de grade diferite de intensitate (mică, medie, mare, … „de să îți dai foc la casă”…). Aceasta ne ajută să îl scăpăm de ea.

Vestea bună este că nu e necesar să ajungem la extreme. Răspunzând la întrebarea de la începutul articolului putem afirma cu adevărat că: Nu!

Tratamentul stomatologic ca și cel de chirurgie orală nu va produce dureri. În acest scop există anestezia, iar pentru a evita durerile postoperatorii sau post-terapeutice există medicația adecvată, pe care o veți primi de la medicul curant.

Știind cele de mai sus, este important să ne învingem cât mai curând frica de dentist și să ne prezentăm la medic la primele semne. Principiul pe care îl recomand este: probleme mici – soluții mici; probleme mari – soluții extinse.

Scenariul ideal este atunci când toate problemele au fost rezolvate și pacientul se prezintă la stomatolog fără durere, pentru control periodic. Eventualele mici leziuni descoperite cu această ocazie sunt tratate rapid și fără durere. Dacă se așteaptă mai mult, vom progresa spre complicații dureroase ce necesită un tratament mai amplu. Astfel, se poate trăi foarte bine fără dureri dentare, fără complicații supărătoare și fără tratamente costisitoare (care generează un cu totul alt tip de durere).